Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Det måste bli slut på den politiska aktivismen i ”objektiva” public service 

av | 9 nov, 2017 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 3 minuter

Det är dags att tvinga public services journalister och redaktörer att öppet redovisa sina politiska kontakter och ställningstaganden. Exakt hur regleringen bör utformas måste utredas. Det viktiga är att den journalistiska objektiviteten sätts främst. Vi har rätt att kräva opartiskhet när vi tvingas betala. Annars måste vi avskaffa public service, skriver idag Anna Danieli, partisekreterare i Medborgerlig Samling.

Debatten om journalistikens vänstervridning har pågått i flera år. Mängder av exempel på vinklad och osaklig journalistik har lyfts fram. De granskningar som gjorts av exempelvis Sakine Madon eller här i Katerina Magasin avfärdas kategoriskt. Istället anklagas granskarna för att gå mörka krafters ärenden. Skulle felen vara helt övertydliga försvaras de istället som enstaka olycksfall. Men olycksfallen är numera så frekventa att det närmar sig det löjligas gräns. Nu i dagarna har det avslöjats att aktivistnätverket #jagärhär har flera nära kopplingar till SVT. Så absurt att man knappt tror det är sant.

Bristande objektivitet är inget större problem i media som är privatägd. Aftonbladet, Expressen, GP, Metro, SvD osv finansieras av sina läsare och annonsörer. Förväntan är givetvis att journalistiken ska vara av god kvalitet, men tycker läsarna att produkten är dålig är det bara att låta bli att köpa den. Presstödet är ett kapitel för sig, men principiellt.

Så är inte fallet för public service. SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion är vi tvungna att betala för vare sig vi tar del av programmen eller inte. Idag sker det via TV-licensen men framöver kommer det ske via en obligatorisk skatt. Public services uppdrag är enligt lag att förmedla nyheter och program på ett objektivt och neutralt sätt. Men det är visst inte bara Transportstyrelsen som tar sig friheten att göra vissa avsteg från lagen…

När undantag från objektiviteten sker gång på gång, och vi samtidigt genom undersökningar vet att den politiska slagsidan lutar kraftigt åt vänster bland medarbetarna, krävs en reglering. Vid kommande skattefinansiering blir detta helt nödvändigt. Det är inte rimligt att tvinga människor betala för journalistik som inte är opartisk.

Man kan aldrig garantera opartiskhet, det går inte att vara helt objektiv, lyder invändningen. Det stämmer inte. Vi människor är subjektiva varelser, men i en organisation går det absolut att skapa regler och en struktur som stärker opartiskheten. Faktum är att SVT och SR redan idag har regler. Problemet är att de är alldeles för luddiga och någon kontroll verkar inte heller ske i praktiken.

För 15-20 år sedan genomgick läkemedelsbranschen en liknande förtroendekris. Då fanns osunda kopplingar mellan bolag och läkare. Kontakterna handlade då om att gynna ett visst läkemedel som läkarna skulle skriva ut. För att få bukt med detta infördes ett mycket strikt regelverk. Det är idag förbjudet att ha enskilda möten mellan läkare och läkemedelsbolag. Varenda krona som läkare får i ersättning vid utbildning eller konsultationer hos läkemedelsbolag måste redovisas öppet. Brott mot dessa regler ger höga böter. Effekten blev tydlig. De olämpliga kontakterna avvecklades.

Samma reningsbad skulle behövas för SVT och Sveriges Radio. Utgångspunkten bör vara att journalister inom public service ska vara strikt objektiva och att varje kontakt som kan tänkas undergräva förtroendet undviks. Självklart ska journalister kunna intervjua politiker och föra samtal med olika aktörer, men personligt engagemang ska inte tillåtas. Umgänget med politiska rörelser som Linje 17, Megafonen, #jagärhär osv, måste upphöra. PR-kampanjer där de egna vännerna lyfts fram likaså. Medlemskap i ett politiskt parti är uteslutet. Medlemskap eller engagemang i annan organisation måste redovisas öppet. Reglerna ska inte heller kunna kringgås genom att nyhetsprogrammen tar in underentreprenörer i form av frilansare. Närstående som faller in i ovan ska också redovisas.

Exakt hur regleringen bör utformas måste utredas. Det viktiga är att den journalistiska objektiviteten sätts främst. Vi har rätt att kräva opartiskhet när vi tvingas betala. Annars måste vi avskaffa public service.

Anna Danieli

Anna Danieli är Partisekreterare Medborgerlig Samling, 2a vice ordförande i Medborgerlig samling samt ledamot Medborgerlig Samling Stockholm

 

 *******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer