Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Det kritiska tänkandet duger visst inte när det handlar om valet 2018

av | 13 sep, 2018 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

”Var kritisk”.

”Ange källan!”

”Tro inte på allt du läser, hör och ser.”

”Var noga med att ta in så mycket information du kan innan du bildar dig en uppfattning”.

Känns tongångarna igen? Jag skulle tro det. För det är exakt detta vi, och förstås våra barn, matats med i synnerhet de senaste åren. I skolan, på universiteten är faktakoll en dygd. Granska! Nöj dig inte med enkla svar! Kritiskt tänkande har i princip utnämnts till något som skulle kunna liknas vid en folkrörelse. Vi ska rota, gräva, ifrågasätta, vrida och vända, inte blint tro på det som hävdas i pressen eller på sociala medier. Medborgarna har varnats med att det fnns en massa fake news och alternativa fakta i omlopp och att det sprids desinformation både från främmande makter och lobbygrupper med dunkla agendor. Vi har uppmanats att vässa våra sinnen, att bli våra egna undersökande reportrar, att aldrig nöja oss med mindre än att vi dubbelkollat allt både en och tjugo gånger. Framför allt på just sociala medier har vi ofta tvingats redovisa våra informationsflöden då dessa ifrågasatts, och våra påståenden har skärskådats och nagelfarits av dem som varit kritiskt inställda till det vi hävdat. Fair enough.

Så var det i alla fall fram till valnatten den 9 september. Därefter har etablissemanget och den politiskt korrekta delen av medierna vänt på steken. Plötsligt skulle man inte längre vara fullt så kritisk. Kanske inte kritisk alls.

Det dröjde nämligen inte många minuter innan de som påpekade märkligheter i hur valet gått till, hur rösterna räknades, hur förfarandet i vallokalerna sett ut och hur Valmyndighetens sajt påpassligt kraschade mitt under rösträkningen just när Sverigedemokraternas siffror stod på runt 24%, började kallas för foliehattar, högerextrema konspirationsteoretiker och kanske till och med tossiga galningar. För det stod nu fullständigt klart att en skötsam och ”normal” medborgare aldrig skulle få för sig att ifrågasätta den statliga hanteringen av medborgarnas röster vid valet. Den skötsamma medborgaren skulle snabbt glömma allt hen lärt om kritiskt tänkande och lydigt nicka till allt som sas i SVT och allt som stod på Valmyndighetens webbplats. Den snälle, skötsamme medborgaren skulle inte för en sekund få för sig att någonting kunde vara fel. Trots att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap med före detta fiaskofiguren Dan Eliasson vid rodret, i månader försökt skrämma folket med prat om att svenska valet kunde påverkas och manipuleras av främmande makter, skulle den laglydige medborgaren på en natt ha glömt allt sådant och tillitsfullt svälja att allt givetvis bara gått korrekt till vid själv röstandet och rösträknandet.

Misstankar om oegentligheter ska nämligen en laglydig medborgare bara hysa, då staten och dess myndighetsorgan uppmanar till sådant.

Medborgaren ska således aldrig tänka själv.

Medborgaren ska inte försöka dra några egna slutsatser.

Medborgaren ska helt enkelt bara vara kritisk när det passar etablissemanget.

Men denna gång gick det inte riktigt som överheten tänkt sig.

Medborgarna, vi som lärt oss att vi faktiskt redan blivit förda bakom ljuset av den svenska staten, i och med oändliga lögner där till exempel Transportstyrelseskandalen och migrationens lönsamhet sticker ut som två extra allvarliga bedrägerier, har besvärligt nog inte varit fullt så lydiga som staten velat. Vi har inte låtit oss skrämmas av de vanliga smutskastningsmetoderna att kallas högerextremister och har istället använt oss av vår förvärvade skepticism och kritiska tänkande och vänt det mot husbonden själv. Mot staten. Mot etablissemanget, den ofta så arroganta elit, som sitter uppe på sin parnass och vägrar befatta sig med det folk som betalar deras löner. Mot de politiker som vill betrakta sig som förmer. De bortskämda, de frånvända, de som inte förvaltar det förtroende som givits dem.

Nog är det märkligt att det bara är viss typ av information vi uppmanas att granska? Makten ogillar uppenbarligen strålkastarljus. Myndigheter, de som är i statens tjänst, är inte så pigga på att vara transparenta. När det gäller valresultatet förväntas vi plötsligt lita blint på att allt har gått rätt till. Trots omfattande rapportering från hela Sverige om alla möjliga felaktigheter i samband med valet, är det allmäna påbudet att systemet givetvis fungerar som det ska.

Det finns tusentals amatördetektiver på till exempel Flashback, en sajt som till och med polisen använder sig av då de söker information i brottsutredningar. Där är det kritiska tänkandet ibland överstimulerat. Men till och med Flashback kraschade faktiskt under valnatten och låg nere ett tag. Slump eller sammanträffande? Kanske får vi aldrig veta.

En sak är i alla fall klar. Folkets kritiska tänkande kommer inte att gå att avfärda. Fusket i 2018 års valrörelse var för stort och för grovt.Tyvärr finns det därför stor anledning att vara kritisk även till resultatet av detta skammens val. Framför allt socialdemokraterna har fått många röster på felaktiga grunder. Att vilja granska all den härva av mutor, lögner och falskspel är en naturlig instinkt bland ett folk som är trötta att bli dragna vid näsan.

Det är inte tokigt eller högerextremt att ifrågasätta sådant som sticker i ögonen. Det är bara vanligt sunt bondförnuft för att förhindra maktmissbruk. Det är en självbevarelsedrift, rent av.

Kanske har allt gått rätt till, men då är det väl bra att få det bekräftat? Och har fel begåtts, bör de rättas till.

Vi har utbildats väl i det kritiska tänkandet.

Vi använder oss av det nu.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund. Planerad utgivning är 25/6. Bevaka den gärna här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer