Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Det fria ordet kan aldrig tystas

av | 29 jan, 2019 | Yttrandefrihet

Lästid: 6 minuter

I följetongen om den svenska yttrandefriheten, bilden av Sverige och den svenska verkligheten samt så kallade ”påverkanskampanjer (det vill säga när man utan förskönande detaljer rapporterar fakta om till exempel kriminalitet och sexuellt våld) har vi nu kommit till ett nytt kapitel. I en serie artiklar har webbtidningen Samhällsnytt granskat MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som redan tidigare betett sig likt en värdegrunsbevakande aktivist vars uppgift är att bevaka och kontrollera medborgarnas åsikter. Nu avslöjar Samhällsnytt att MSB vill kunna använda sig av signalspaning mot enskilda personer och organisationer.

Kalla vindar sveper förbi när jag läser rapporteringen i Samhällsnytt, som givetvis är en av de få medierna som gräver i saken. Mainstreammedierna är tysta, för de tror kanske inte att de berörs av Storebror Statens kladdande i vår integritet och försök att styra vad vi ska tänka, tycka och prata om. Men inskränkningar i yttrandefrihet blir i slutänden en fara även för de journalistr och medier som i dagsläget tror sig sitta säkert, på ”rätt sida” av värdeavgrunden. För i nyckfulla tider vet vi aldrig vem som står näst på tur att bli ”obekväm”.

Så här skriver Samhällsnytt:

sitt budgetunderlag för 2019 (s 25-29) begärde myndigheten (MSB, min anm. ) en ökning av anslaget på 189 miljoner kronor – och rätten att inrikta FRAs signalspaning. Försvarets underrättelsemyndighet som bedriver spaning kan närmare inrikta det på uppdrag av Säpo och polismyndigheten. Nu vill även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kunna avlyssna privatpersoner och företag med hjälp av FRA. I budgetunderlaget kopplas avlyssningsmöjligheter som MSB begär till det framtida psykologiska försvaret som myndigheten avser att bedriva även internt inom Sverige.

När MSB konfronteras med vilka privatpersoner detta gäller lyder frågan så här:

Kommer inhemska aktörer som myndigheten anser ägnar sig åt ”informationspåverkan” – exempelvis alternativa medier och journalister som arbetar vid dessa – att utsättas för signalspaning om MSB ska få möjlighet att inrikta FRAs arbete? 

Det enda svaret Samhällsnytt då får är att MSB inte kommer att lämna ytterligare kommentarer.

Den som tror att prat om censurdiktatur och åsiktsförtryck bara är fria fantasier bör läsa texterna om MSB som Samhällsnytt publicerat extra noga. Att alternativa medier och individer som uttrycker missnöje med rådande etablissemang och som är systemkritiska kanske riskerar att bli kartlagda strider mot alla demokratiska principer som Sverige hittills erkänt sig till. Nu kanske du invänder att man måste hålla koll på politiskt motstånd för att kunna identifiera till exempel terrorister, och det är självklart så. Men samtidigt måste vi fråga oss vad som är vad och var man drar gränsen. Är en journalist som arbetar på alternativa medier eller som är en fri opinionsbildare någon som godtyckligt ska kunna kartläggas och kanske avlyssnas med statens goda minne? Är det åsiktskontroll som MSB ska syssla med, och vilka är det som riskerar att drabbas?

Redan i dag arbetar mediala aktörer och en del av sociala medier med så kallad ”deplatformering”, nämligen att man stryper försörjningsmöjligheter och exponeringsmöjligheter för personer med för etablissemanget på ett eller annat sätt obekväma åsikter. Mikrobloggen Twitter stänger av så kallade ”högerprofiler” i större omfattning än de som är åt vänster, även om dessa är åt vänsterextremt håll till. En av de mer kända personligheterna som tidigt blev avstängd och utsatt för deplatformering var den frispråkige Milo Yiannopoulos som i juli 2016 stängdes av permanent från Twitter för att ha kritiserat den amerikanska skådespelerskan Leslie Jones.

Det finns en rad artiklar på nätet att läsa för den som är intresserad, om till exempel profiler som Alex Jones och sajten Infowars samt om alla de sakter som länkas till dessa, till exempel Prison Planet, journalisten Laura Loomer som twittrat kritiskt om aktivisten Ilhan Omar, samt en rad andra som kan hittas på wikipediasidan om Twitters avstängningar, som för övrigt är intressant läsning.

På samma sätt har Facebook kritiserats för att man agerar mot inlägg som egentligen är harmlösa medan man avlägsnar annat innehåll som är långt mer graverande. Men allt detta är en parentes i sammanhanget. Vad jag vill komma till är att jag noterar en ytterst problematisk samhällsutveckling där de som använder sina fri- och rättigheter för att kritisera makten riskerar att bli förföljda och avstängda. Gemene svensk har inte ryggmärgsreflexer som tjuter när statliga myndigheter börjar kalla den svenska verkligheten för påverkanskamanj, men det har jag, för jag vet hur en statlig propagandaapparat kickar igång för att mörka och vrida fokus från politiska misslyckanden och en negativ, farlig samhällsutveckling.

Resultatet blir att medborgare splittras och polariseras. resultatet blir misstro, fiendskap och ett försvagat folk som både motarbetar varandra och agerar angivare, samtidigt som de verklight skyldiga till problemen, makthavarna, kommer undan ansvaret och kan fortsätta missbruka sin makt och skylla ifrån sig. Ja, ljuga folk rätt upp i ögonen, precis som Morgan Johansson nu gör i frågor som rör kriminalitet och migration.

Jag har varit barn i ett sånt samhälle, med en pappa som var en av dem som hade förbjudna åsikter. Jag var barn i Tjeckoslovakien på 60- och 70-talet där de statligt godkända tidningarna var fyllda av propagandalögner och de som talade klarspråk och sanning förföljdes, förhördes och fängslades. Jag var barn i ett totalitärt samhälle och är därför för alltid vaccinerad mot de allra första symtomen när totalitarismen sticker upp sitt fula tryne. Jag var barn i en kommunistisk enpartistat där tankebrott kunde vara värre än verkliga brott och där lojalitet mot en förtryckande, enväldig stat belönades med karriärer, pengar och fördelar. Jag var barn i ett av kommunister ockuperat samhälle där människor förlorade jobb, försörjning och social status och där deras barn trakasserades för att de hade fel slags föräldrar. Allt detta för att tysta obekväma röster, allt för att inte rubba dem som styrde med skräck och tyranni.

Jag var barn i ett kommunistsamhälle och därför vet jag samtidigt också att det fria ordet inte kan dö,oavsett hur hårt det förföljs, censureras, stryps och misshandlas. För det fria ordet är starkare än alla världens tyranner. Tankar av motstånd och protester kan inte tryckas undan för alltid. Mänsklighetens historia visar det, det är bara att läsa på. Oavsett hur förtrycket har sett ut har folket till slut lyckats slå sig fria. Stäng av, radera, förbjud, deplatformera men orden som bär på sanning kommer alltid att hitta nya vägar, precis som små gröna skott som spränger asfalt och växer i sprickorna trots att den tunga grå stenmassan försöker utplåna dem. Stäng av oss från sociala medier och vi kommer att mötas i verkligheten, i fysiska rum och på gator och torg. Ta ifrån oss mobiltelefonerna och vi kommer att gå tillbaka till andra kommunikationsmetoder. Handskrivna lappar om du så vill, pappersbrev. Kanske samizdat, böcker och tidskrifter som trycks för hand och som distribueras bortom det offentliga. Det låter förstås jobbigt, men det finns kraft, det finns vilja. Ja, vi är bortskämda med modern teknologi men den gör oss också mer sårbara och mer utlämnade åt etablissemangets åsiktskonstaplar. Den digitala världen är fantastisk men vi blir lättare att spåra, lättare att kartlägga.

Det fria ordet kommer dock inte att tystna. Det kommer alltid att hitta nya vägar, det kommer att sprida sig, det kommer att överleva. Kanske är det därför som de som missbrukar sin makt fruktar det så mycket.

*******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och släpps 12 mars 2019. Du kan bevaka den här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405118/bilden-av-verkligheten/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-verkligheten-9789198405118

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer