Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Det finns tusentals unga tjejer som Rahaf i Sverige

av | 7 jan, 2019 | Utrikes

Lästid: 4 minuter

Ett hjärtskärande drama utspelar sig just nu för öppen ridå i sociala medier, och går att följa i realtid på Twitter. En ung tjej, 18-åriga Rahaf från Saudiarabien har rymt från sin djupt religiösa familj, hon vill lämna islam och har därför blivit politisk flykting. Dessvärre har hon fastnat i Bangkok och hotas av att bli skickad tillbaka till hemlandet, där hon kan bli dödad av den egna familjen som inte accepterar hennes livsval. I svenska ögon rent vansinne, förstås. Men grotesk realitet för hundratusentals av världens flickor och kvinnor, vars liv präglas av våld och religiös dominans. Numera lever också tusentals tjejer i Sverige i samma slags förtryck och därför har problematiken blivit vår, vare sig vi vill eller ej. Rahaf ger dessa tjejer ett ansikte. Hennes lidande är verkligt, förtrycket hon lever i ytterst konkret. Frågan jag än en gång ställer mig är varför de som kallar sig feminister väljer att blunda för denna typ av kvinnoförtryck.

Saudiska Rahaf Mohammed al-Qunun, 18, har flytt från sin familj som misshandlat och förtryckt henne, rapporterar brittiska tidningen The Guardian. Rahaf köpte en flygbiljett till Australien där hon tänkte söka asyl, men fastnade under sin mellanlandning i Bangkok. I en video som hon lagt upp på sociala medier säger hon: “Jag är Rahaf, planet har lyft, jag är på ett hotell, jag behöver ett land som kan skydda mig så snart som möjligt. Jag söker asyl”.

Rahaf har barrikaderat sig på ett hotellrum i Bangkok därifrån hon twittrar sin vädjan till omvärlden. Hon vägrar komma ut om hon inte får prata med UNHCR, FN:s flyktingorgan. Enligt henne själv har hon blivit fråntagen sitt pass, men det förnekar thailändska myndigheter. De förnekar även att Saudiarabien ska ha något att göra med att hon stoppats, och uppger att Mohammed stoppats från att flyga vidare eftersom hon, enligt dem, saknat biljett tillbaka och visum. De säger att hela situationen är ett ”familjeproblem” och att Mohammed kommer att deporteras. Phil Robertson på Human Rights Watch säger att Mohammed står inför ”allvarlig skada om hon tvingas tillbaka till Saudiarabien”.

– Med tanke på Saudiarabiens långa förflutna med att ignorera hedersrelaterat våld kan inte hennes oro för att bli dödad ignoreras, säger han till The Guardian.

Den här problematiken har tills för bara något decennium sedan varit väldigt främmande för Sverige, då vårt land haft hög jämställdhet och självklara fri- och rättigheter för flickor och kvinnor sedan många år. Men i takt med att Sverige tagit emot hundratusentals människor från länder där synen på kvinnor skiljer sig radikalt från den svenska, har problemen med kvinnoförtryck sprunget ur medeltida traditioner, fundamentalism och extremism landat även på svensk mark. Det finns uppgifter om att så många som 40.000 flickor kan vara könsstympade i Sverige, men mörkertalet kan vara större. Nästan en kvarts miljon unga beräknas leva i hedersförtryck. Sedan Fadime Sahindal hedersmördades av sin far den 21 januari 2002 har hedersvåldet inte minskat, tvärtom har det ökat lavinartat. Flickor i Sverige försvinner efter sommarlovet för de gifts bort mot sin vilja i sina hemländer. Vi har numera shariapoliser som anser sig ha rätt att ha åsikter om hur flickor och kvinnor klär sig. Listan på skevheter kan göras lång. Samtidigt är Sverige som samhälle vekt i dessa frågor och klarar inte av att sätta ner foten mot dessa avarter av mänskligt beteende, strukturer som uppehålls inte bara av män utan många gånger också av kvinnorna själva.

Rahaf gör sin röst hörd på sociala medier, hon är en ung kvinna med skinn på näsan som tagit ett modigt kliv bort från förtrycket som kan kosta henne livet. Hon vill leva i frihet, precis som många andra unga tjejer i till exempel Saudiarabien och andra länder i Mellanöstern. I Iran kastar kvinnorna sina slöjor och dansar på gatorna för att protestera mot mullornas religiösa förtryck. Men många unga vågar inte protestera, av rädsla för att bli misshandlade, fängslade eller dödade. De är tysta, numera inte bara i sina egna diktaturer, utan också här hemma, i vårt så kallade fria, feministiska Sverige. Att de inte får stöd av politikerna att leva lika fritt som sina svenska systrar är ingenting annat än en stor, djup, skam.

#saveRahaf

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer