Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Det är värsta röran på Migrationsverket just nu – vi avråds från att rapportera säkerhetshot till SÄPO”

av | 13 apr, 2018 | Samhälle

Lästid: 6 minuter

Det är omöjligt att inte fundera på hur det kan vara möjligt att vissa skötsamma personer utvisas från Sverige, samtidigt som andra, helt uppenbart mindre skötsamma, erhåller uppehållstillstånd. Efter samtal med en källa hos Migrationsverket står det klart att myndigheten befinner sig i kaos. Felaktigt beviljade uppehållstillstånd återkallas inte och trots misstankar om säkerhetsrisker avråds handläggare från att kontakta Säpo. ”Det är riktig skandal att vi låter människor som inte ska vara här stanna i landet”.

Som exempel i närtid kan jag ta Vlora, en skötsam mamma med sina två döttrar som nyligen tvingades lämna landet trots att hon hade arbete och hennes minderåriga flickor integrerat sig och gick i skolan. Samtidigt erhöll en sexdömd man, Arif ”Niklas Mo” Moradi, som utsatt ett barn (en annan minderåriga flicka) för övergrepp, uppehållstillstånd. Han passade därefter genast på att hindra lagens gång genom att delta i uppviglande mot polisen som skulle utvisa utländska män utan asylskäl från Sverige.

Jag kontaktade med anledning av detta en av mina källor på Migrationsverket för att fråga hur detta är möjligt. Min källa gav mig då ännu mer hårresande information. Min fråga var givetvis hur mycket aktivism som kunde tänkas ligga bakom den sexdömde mannens beviljade uppehållstillstånd. Att han haft massivt stöd av en stor grupp kvinnor på sociala medier är ingen hemlighet, och trots att han alltså utsatt ett barn för ett sexuellt övregrepp och dömdes för detta, valde dessa kvinnor i en nästans sekteristisk omfattning stötta honom istället för offret. Migrationsverket har också haft möjlighet att överklaga det beviljade uppehållstillståndet, men valde att inte göra det.

– Jag kan inte svara på hur det gått till i just det aktuella fallet, då vi handläggare inte får gå in i varandras ärenden, förklarar min källa. De här reglerna kom till just för att aktivister inte skulle kunna påverka beslut. Men självklart förstår jag att det vore intressant att veta vem som beviljat just detta uppehållstillstånd och varför.

Den sexdömde mannens asylansökan avslogs 2016. Ändå utvisades han inte trots att han uppträtt under flera olika identiteter. Men 2018 har Migrationsverket alltså valt att bevilja uppehållstillståndet och detta kallar han själv för ”vinst över MV”. Därmed kan man fråga sig vilka signaler som sänds ut – att det lönar sig att tjata, trots att inga skäl föreligger? Att det lönar sig att dupera lättmanipulerade politiker?

– Så mycket kan jag säga att det är mycket som inte fungerar på Migrationsverket, fortsätter min källa. Till exempel är det väldigt många eritreaner som kommer just nu. Men även om vi avslår deras ansökan, så överklagar de till Migrationsdomstolen och där får de rätt. Då bifalls deras överklagan och de får beviljat permanent uppehållstillstånd. Domstolen förvärrar vår situation och vårt arbete. Det är kanske där det sitter en massa aktivister, vänsterpartister eller miljöpartister, som ger dessa bifall till människor som egentligen inte har skäl att stanna i Sverige. De flesta har en och samma story, att de har lämnat landet illegalt, och på grund av detta riskerar de utsättas för förnedring… att de riskerar någon slags bestraffning.

Handläggaren berättar att de eritreanska så kallade flyktingarna hävdar att de ej har några dokument och att de ej kan få pass via sin ambassad. Men när de nekas pass av Migrationsverket kontaktar de sin ambassad och får så kallade hemlandspass. I de fall då främlingpass utfärdas av Migrationsverket, återvänder många eritreaner omedelbart till hemlandet, trots att det uttryckligen står att de ej får återvända till Eritrea som de sger sig flytt från.

– Men du vet, de reser omedelbart till Asmara (huvudstad i Eritrea, min anm.) och ingenting händer dem. Det går bra för dem att åka till Eritrea. Sen har vi även detta med anhöringinvandring just från Eritrea, dessa eritreanska anhöriga har inga handlingar. Säg till exempel att pappan är här och så ska mamman med tre fyra barn komma efter, så har de inget at styrka sina identiteter med. Hittills har vi avslagit deras ärenden då de inte har handlingar. Men då överklagar de till Migrationsdomstolen, och så har vi fått anvisningar om att vi ska ha bevislättnad för eritreaner. Om DNA styrker släktskap ska vi därför bevilja uppehållstillstånd, fast de inte kan styrka sin identitet.

– Det säger ganska mycket om vilken oreda det är. Tidigare har vi i princip avslagit de här ärendena, och då har de här eritreanska medborgarna plötsligt skaffat hemlandspass. Då går det bra. Eritreanerna har ju sina hemlandspass, men visar inte upp dessa då de söker asyl, för de vet att det då finns starka skäl att de blir utvisade…

Så då dröjer de sig kvar i Sverige, och när det gått 4-5 år blir de svenska medborgare.

Det hörs på rösten att handläggaren är upprörd över hur verkligheten ser ut, och hur myndigheten missbrukas.

– Jag anser att man måste återkalla ett permanent uppehållstillstånd om en person ljugit, om man undanhållt information eller om man struntar i att följa de lagar och regler som finns. Som att de reser till sina hemländer trots att de hävdar att de är flyktingar. Men som det är nu sker det inte. Vi återkallar inte de uppehållstillstånd som getts på falska premisser. Vi har helt enkelt inga resurser för att göra det. Trots att vi vet att det pågår en massa bedrägerier, återkallar vi inte. Det ger ingen bonus, det ger inga pinnar… Man prioriterar inte detta, helt enkelt.

– Jag anser att vi bör tillsätta team som bara återkallar uppehållstillstånd. Som det är nu vistas de här personerna i fyra, fem, sex år, sedan kan vi inte återkalla. Enligt lagen krävs det särskilda skäl att återkalla ett uppehållstillstånd. Så, har de fått uppehållstillstånd på oriktiga uppgifter och ljugit och rest till sitt hemland fast de sagt de är flyktingar, så ska deras uppehållstillstånd återkallas. Men alla struntar i det. Ingen tycker det är värt det.

Det är riktig skandal att vi låter människor vara här som inte ska vara här.

Folk åker till sina hemländer de säger de flytt från på semester, de åker till och med till Syrien på semester…

Någonting som är dock ännu mer alarmerande är att Migrationsverket är dåliga på att rapportera till Säpo när skäl föreligger.

– Det kan till exempel komma personer som säger att de jobbar åt säkerhetstjänsten i sitt hemland, alltså en främmande makt. Det kan röra sig om spionage, förberedelser tillterror, det kan förstås vara påhitt för att få politisk asyl och flyktingstatus också, men hur ska vi veta? Det finns män från Uzbekistan i Sverige som uppger väldigt bekymmersamma saker. Och på grund av Akilov måste vi vara väldigt uppmärksamma på dessa män. Vi har särskilda säk-team där vi föredrar ärenden. Men dessa team kan vara väldigt avvisande, de säger till oss att vi inte ska tala med Säpo… Självklart är jag orolig. Dessa individer kan dröja sig kvar i Sverige och risken finns att det kan bli ett liknande Akilov-fall. Det finns hur mycket som helst sånt just nu. Det börjar bli varmare, det är lättare att ta sig till Sverige… Så det är värsta röran på Migrationsverket just nu.

 

Vi pratar ytterligare en stund innan vi lägger på. Om jag var upprörd och bekymrad innan, är det ingenting mot vad jag är just nu. Jag undrar vad som krävs för att få ordning på Migrationsverket. Någon vårstädning tycks inte vara i antågande. Snarare tvärtom. Allt medan regeringen går vidare med sitt förslag om att låta 9000 män utan asylskäl stanna i Sverige.

Läs Merit Wagers blogg om den sexdömde mannens väg till uppehållstillstånd:

 

Arif Moradi fick avslag på sin asylansökan redan 2016. Han var över 18 år – varför utvisades han inte?

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer