Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Det är fashionabelt och lönsamt att vara förtryckt i Sverige”

av | 20 apr, 2018 | Uncategorized, Livsstil

Lästid: 3 minuter

Offerkoftan är ett plagg som aldrig går ur modet i Sverige. Offermentaliteten är dock inte ny och det krävs inga bevis för förtryckets existens. Dock är det en lönsam affär att framställa sig som underlägsen och förfördelad och ett sätt att göra karriär i Sverige. Men i grund och botten är egenansvar det som bör lyftas fram; den klassresa som kan göras och som många har gjort. Detta ideal bör hyllas, snarare än offret som antas inte förmå ta sig någonvart på grund av ett ansiktslöst förtryckande majoritetssamhälle. Det skriver idag Paul Pascalau.

”Det är fashionabelt att vara förtryckt i Sverige. För att inte tala om lukrativt. Under lång tid har det gått att håva in stora summor från t.ex. MUCF bara man använt rätt pseudovetenskaplig vokabulär (”postkolonial kunskapsproduktion” hör till mina favoriter). Eller så kan man få i uppdrag av Kulturdepartementet att sammanställa listor över personer man anser bör kvoteras till högt uppsatta kulturella poster – personer som ofta visar sig vara vänner och arbetskamrater eller annars personer med uteslutande samma åsikter som en själv.

Offermentaliteten beskrivs som något som hör den moderna vänstern till. Faktum är dock att den ingalunda är ny. Rousseau hör till de filosofer som förknippas med tanken om det förtryckta offret och dess krav på gottgörelse. I modern tid har denna mentalitet ofta tillskrivits ”populister” som Trump och UKIP; men i Sverige känns det ibland som om vänstern dominerar när det gäller att glorifiera offer. Privilegietrappan är här central, med den ljushyade heterosexuella mannen i toppen och en kaskad av allt mer förtryckta offer ju längre ned man kommer.

Naturligtvis krävs det inga bevis för förtryckets existens. Ofta uppstår ett cirkelresonemang om att den som inte kan se förtrycket själv förtrycker och därmed är omedveten om det. Att Sverige på många sätt är ett oerhört meritokratiskt land bortses ifrån. Det rimmar ju illa med tanken om att många motgångar kan härledas till en själv snarare än den förtryckande svensken.

Att det i det enskilda fallet kan finnas orättvisor som leder till att man inte kommer lika långt som någon annan är självklart. Men att det vore ett strukturellt problem som gör att det är omöjligt för minoriteter att slå sig fram är en skymf mot de många inom dessa ”offergrupper” som faktiskt lyckas. Sverige är i grund och botten ett land där välfärdsstaten gjort att man svårligen hamnar på efterkälken, såvida man inte genom egna val väljer att göra det.

I grund och botten är egenansvaret det som bör lyftas fram; den klassresa som kan göras och som många har gjort. Detta ideal bör hyllas, snarare än offret som inte förmår ta sig någonvart på grund av ett ansiktslöst förtryckande majoritetssamhälle. Idealen är, i grund och botten, det som många människor rättar sig efter. Om man får höra att den rasistiske svensken alltid sätter käppar i hjulet för en, varför ska man då ens försöka?

Möjligheten finns att den antirasistiska vänstern tillgriper antirasistiska epitet som ”husblatte” mot de personer som vägrar att iklä sig offerkoftan. Det ser jag som ett högt beröm. Att vägra vara en ”blatte”, att vägra vara annat än en respektabel svensk medborgare, är att ha lyckats. Oavsett vem man är eller var man kommer ifrån.

PAUL PASCALAU

Paul Pascalau är juridikstudent och krönikör i Katerina Magasin samt författare till över 170 ”The Sweden Värdegrund Report”, uppskattad drift med samtidens svenska vansinnesverklighet. Hittills har han lyckats bli avstängd från Facebook två gånger, men andra gången erhöll han en ursäkt för att ha bannats på felaktiga grunder.

 

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer