Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Det är ett varningstecken när försköning av sanningen är viktigare än att lösa problem”

av | 16 nov, 2017 | Samhälle

Lästid: 3 minuter

När verkligheten drabbar en tappar man kraft. Jag tänker ofta på alla människor som påstod att det aldrig skulle bli krig. De naiva. De som varken kunde, eller ville förstå. De som litade på politikerna. De som vägrade se sanningen. Alla de som stannade kvar. Men dagboken påminner mig om vad jag varit med om. Dagboken som min mor försökte elda upp, för att den var för farlig. Det skriver idag Bianca Muratagic, som flydde krigets Bosnien när hon var fjorton år.

När jag lämnade mitt hemland och flydde från kriget som 14 åring skrev jag en dagbok. Min mor som blev kvar ville inte förstöra hela dagboken men hon rev bort och eldade upp sidor som handlade om politik och krig. Hon var tvungen att göra det i rädslan att miliser skulle hitta den.

Några sidor blev kvar. Hon måste ha missat dem när hon hittade dagboken och i panik rev sönder sidor som innehåll information om kriget, allvarliga konflikter, politiker och den politiska situationen i Bosnien. Nu när jag läser min gamla dagbok inser jag hur medveten jag var om det som pågick när kriget utbröt. Hur besatt jag var av att skriva ner varenda detalj och att vara så objektiv som möjligt. Jag var bara ett barn men jag förstod allvaret. Jag antecknade allt jag hörde på radio och tv samtidigt som jag tjuvlyssnade mina föräldrars diskussioner i köket vars väggar blev gula av cigarettrök. Ord desinformation, propaganda, hat, hot, avrättningar, mord, våldtäkter, lögner, extremister, rån, plundring, skottlossningar och granater, motsättningar, granatdetonationer dyker ofta upp i dagboken.

Jag stannar upp och hämtar andan. När verkligheten drabbar en så tappar man kraft. Jag tänker ofta på alla människor som påstod att det aldrig skulle bli något krig i Bosnien. De som var så naiva. De som varken kunde eller ville förstå. De som litade på politikerna. De som vägrade se sanningen. Alla de som stannade kvar.

Sedan kommer insikten. Är det inte samma ord som jag använder mig av i mina texter nu?

Varje gång någon säger att det finns en överdrift och onödig paranoia där man målar upp en ”apokalyps” och sprider en falsk bild av Sverige kastas jag tillbaka till Sarajevo 1992. Det var samma visa jag fick höra i mitt hemland. Jag tänker på den manipulerade och hypnotiserade folkmassan i Sverige som utgör fara för sig själva och sina barn. De förblindade som avfärdar fakta och vägrar se sanning som sker inför deras ögon. Kanske vill folket inte veta sanningen för den skrämmer så? Men de som vet om den och fortsätter att tiga och förneka kan sova gott om nätterna. De får behålla sitt jobb och sina feta löner, ta fram och stärka sina positioner och bygga upp sina lögnaktiga karriärer samtidigt som de gräver hål i marken åt sina och andras barn.

Det är så det börjar. När politiker anstränger sig mer för att försvara bilden av Sverige än att lösa de enorma problem som landet har drabbats av så är det ett tydligt varningstecken att de inte längre har kontroll över situationen. Oroligheter som eskalerat och blivit omöjliga att gömma och hantera säger detsamma.

BIANCA MURATAGIC

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer