Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Det är dags att bära begreppet Sverigevän med stolthet!

av | 16 jun, 2023 | Samhälle, Det nya Sverige, Politik

Lästid: 4 minuter

Jag har länge tänkt på hur det kom sig att begreppet Sverigevän blivit föremål för sådant hån som det blivit. Naturligtvis är det för att det är ett ord som Sverigedemokrater brukar använda, men egentligen borde det inte spela någon roll för hur kan det någonsin vara fel att vara vän av sitt land? Vän av Sverige. Jag brukar fråga människor som tycker att ordet Sverigevän är något fult, vad de själva är. Sverigefiender? Sverigehatare? De brukar inte vilja svara. Men de fortsätter gärna håna genom att stava ordet fel, Svärjevänner, ja, du vet. På nationaldagen gick Magdalena Andersson ut och sa att hon är patriot, hon borde ha sagt att hon är Sverigevän istället, för det är vad hon är, om hon är patriot i Sverige. Jag vill att ordet Sverigevän är något vi säger med stolthet. Jag säger det i alla fall högt och tydligt så ofta jag har möjlighet. Jag är Sverigevän. Älskar du ditt land Sverige? Då bör du också känna dig bekväm med och stolt över att kalla dig Sverigevän offentligt.

 

Det här med Sverigevän har inte riktigt någon given plats i debatten just nu så det är därför jag lyfter det. För jag har så länge funderat på det och vridit och vänt på perspektiven. För en etnisk svensk borde det vara en självklarhet att kalla sig Sverigevän. Det är väl ingen konstighet att en japan är Japanvän, en fransman Frankrikevän och en chilenare Chilevän. Eller vilket annat land som helst. Folken viftar med sina flaggor och vördar sitt fosterland. I Sverige finns det givetvis även många utlänningar som är Sverigevänner, kanske ännu större anledning för oss som är första generationens invandrare att på så sätt slå fast vår lojalitet till det land som erbjudit oss asyl, tillflyktsort… för många även ekonomiskt stöd. Våra barn får vård och utbildning och gamlingarna till och med en redig pension och för många har Sverige varit synonymt med en fredlig plats på jorden där man funnit ett nytt liv fjärran från ursprungslandet som kanske befunnit sig i krig. (Dessa faktorer är tyvärr sedan länge upp- och ner, Sverige liknar mer och mer en krigszon medan vissa utlänningars länder förefaller som rena Bullerbyn och detta med politiska skäl till asyl är inte heller längre sant för de flesta som idag söker sig till Sverige gör det av ekonomiska skäl…)

Men ändå är begreppet Sverigevän så föraktat av så många. Främst PK-människorna som hellre skulle hugga av sig benet än att officiellt säga de är Sverigevänner. Nej, i deras ögon är Sverigevänner ett släkte som förtjänar glåpord och hån, man driver med dem som om de vore smått efterblivna och ännu värre, hemska rasister och främlingsfientliga, kanske högerextrema…

Hur kan det vara något dåligt och suspekt att älska sitt land och använda det ord som sammanfattar den kärleken på ett lättbegripligt sätt? Hur kan vänsterliberala individer smutskasta fosterlandskärleken och misstänkliggöra människors sympatier för sitt eget ursprung? Att älska sitt land betyder ju inte att man inte kan älska andras länder och andras kulturer. Tvärtom skulle jag vilja säga, att kunna älska det egna landet är istället en förutsättning att kunna älska andra! Utan nationell identitet och självkänsla blir ju även respekten för andras rötter obefintlig. För då tycker man inte banden till landet som fött en är något viktigt. Eller är det så att alla andra länders nationalism är godkänd, utom den svenska? Då är det dags att fråga sig, hur det kunnat bli så skevt.

Med den här texten vill jag inspirera dig, kära vän, att tydligare börja stå för att du är Sverigevän. Säg ordet för dig själv, känn dess styrka och kraft. Sverigevän, blunda och se de mörka skogarna, de glittrande sjöarna och de vida slätterna framför dig. Se himlen och havet, se den bördiga jorden, de böljande svenska sädesfälten. Den rena naturen, de stolta klipporna, förfäders slit och frukten av deras arbete. Se ett folk som kämpat genom umbäranden. Se den blågula fanan, se denna lilla plats på jorden som är svenskarnas hem. Sverigevän. Självklart är du vän av det land som är så vackert och har sådan potential! Sverigevän. När insikten om kärleken till vårt fina Sverige landar ännu djupare inom dig inser du också att du har ett land som är ditt och som du vill stå upp för. Sverigevän. Låt det bli ett av de vackraste orden i ditt vokabulär, något du hädanefter säger högt, och med stolthet.

*******

Katerina Magasin har haft en rad tekniska problem och blivit utsatt för såväl sabotage som andra typer av attacker. Jag hoppas sidan ska kunna fungera som vanligt igen.

Vill du stötta mitt författarskap får du gärna beställa min senaste satirbok, mejla på katjanouch@gmail.com och märk mejlet ”Sveriges lilla röda”, skicka din adress och vem boken ska dedikeras till så skickar jag betalningsuppgifter för att bekräfta din beställning!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 1236749063

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). Bankgiro: 5630-6376

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE8150000000052311121146, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer