Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Deplatformering: Vilka svenska författares yttrandefrihet är värd att försvara, Amanda Lind?

av | 25 jan, 2019 | Kultur

Lästid: 6 minuter

I en lång artikel på SVT tas fenomenet ”deplatformering” upp och jag förundras över att de som arbetar inom public service och annan mainstream-media inte själva ser att de är en stor del av problemet, som skapar strypt yttrandefrihet och självcensur. Saklighet och inkludering gäller inte dem som är systemkritiska eller anses ha så kallade ”högeråsikter”. I sammanhanget bör informeras att även politiker med makt bidrar till att för dem obekväma och kritiska röster tystas. Den nytillträdda kulturministern Amanda Lind talar om yttrandefrihet men det är helt uppenbart att inte alla kulturarbetare anses lika mycket värda. Så vilka författares yttrandefrihet är värd att skydda i Sverige, kära nya kulturminister?

Själv skojade jag om före detta vänsterpolitikern och dåvarande riksdagsledamoten Rossana Dinamarcas problematiska vurm för och samröre med afghanska aktivister i augusti 2017, (”trappan är mer effektiv än Tinder” – en tweet som inte föll i god jord hos den snarstuckna champagnevänstern) vilket ledde till djup indignation och ilsken hysteri bland en rad vänstervurmande kulturkoftor och batikhäxor. Dinamarca såg omedelbart till att skapa ett hatdrev mot mig där hon också gick direkt till mina uppdragsgivare, bland annat dåvarande Viing Line, och pressade dessa så att de kände sig tvingade att ”ta avstånd”, något som även underblåstes av annan media. Jag blev avbokad från föredrag på bibliotek och mitt framträdande på en bokfestival ställdes in. Vi är så vana att det är så här det går till att vi knappt reagerar när detta sker. En person som stämplas som ”kontroversiell” blir avstängd från etablissemangets mediala offentlighet. Klyftorna mellan mainstream-medier och de alternativa medierna växer. Det i sin tur bidrar till polarisering och splittring. Och det är synd för det krymper debatten och mångfalden i åsikter. Likriktningen blir tydlig, människor fostras till att formulera sig ängsligt och försiktigt, att trippa runt på tå, kanske att inte öppna munnen alls då motstånd i debatten hade behövts. Vänstern har lång tradition att med olika tekniker tysta meningsmotståndare. Det ÄR obehagligt att bli falskeligen utmålad som en tokig nazist. I det kommunistiska Sovjet skickade man obekväma röster till Gulag. I dag har vi i världen en rad diktaturer där man kan bli avrättad eller få kroppsbestraffning eller fängelse för tankebrott.

Deplatformering är vedervärdigt. Jag förstår till 100% att många människor inte offentligt vågar säga vad de tycker och tänker eller kritisera makten, för man tänker på sin försörjning och hur jobbigt det kan bli om ens levebröd tas ifrån en. Det är inte helt lätt att stå mitt i skitstormen när de som bestämmer har mycket mer resurser och stora mediala plattformar än en liten ensam individ. Alla har inte styrka nog att orka hålla emot, att fortsätta uttrycka åsikter som inte är politiskt korrekta när man ständigt pekas ut som syndabock.

Som författare gör man därför bäst i att hålla sig väl med vänstern i dagens Sverige, då människor med vänsteråsikter och sympatier sitter på makt och höga poster inom kultursfären. Som författare förväntas man per automatik dela dessa åsikter. En författare som jag, som tydligt vägrar tramsa med i det förljugna skådespelet, anses uppenbart inte platsa bland dem som den nytillträdda kulturministern tycker är värda att skydda. Hon varnar för ”nationalister” som om det var något fult att värna sitt eget land och tycka om den nation man tillhör (även om man inte ursprungligen är född här utan är en invandrare.)

Men tillbaka till deplatformeringen. I SVT:s artikel pekas influencers ut och att dessa drevar mot andra artister och kända personer som härmed förlorar sina plattformar. Rubriken är ”Deplatforming-metoden väcker debatt: ”Det krymper yttrandefriheten”.

I början av artikeln kan vi läsa denna sammanfattning: ”De senaste åren har flera kända namn i USA blivit måltavlor för så kallad deplatforming – där de blivit av med uppdrag och anställningar på grund av kritiserade uttalanden. Komikern Kevin Hart, som lämnade värdskapet för Oscarsgalan efter att nio år gamla homofobiska tweets uppdagats i sociala medier, är den senaste i raden. Och han är inte ensam. Även regissören James Gunn, Rick & Morty-skaparen Dan Harmon och journalisten Sam Seder har fått sparken eller hamnat i rejält blåsväder för något de skrivit på Twitter, i vissa fall för många år sedan.Under 2018 gjorde fenomenet intåg även i Sverige: I början av året avbokades journalisten Kajsa Ekis Ekman från en konferens efter press utifrån på arrangören. Orsaken var en debattartikel om transpersoners roll i den feministiska rörelsen, som väckte stark kritik.”

Jag anser att public service själva skapar många av dessa deplatformeringsituationer då de ifrågasätter privatpersoner och enstaka kulturarbetare. Ett tydligt exempel var SVT:s eget drev mot sjuksköterskan Fredrik Antonsson i mars 2017. Antonsson hängdes ut med namn för att han drev Facebooksidan ”Rädda vården” som SVT kallade för ”skrämselsida” trots att där postades många länkar där SVT själva rapporterade om en vård i kris. SVT försökte misstänkliggöra Antonsson och hans arbete som sjuksköterska blev ifrågasatt.

Att SVT:s Kulturnyheterna på ett oärligt sätt även smutskastat mig efter min tjeckiska intervju vintern 2017 har jag redan skrivit om flera gånger. Att tidningar som Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet jagar och förföljer enskilda kulturarbetare är inte heller något nytt. Det blev extra tydligt i samband med #metoo då främst kända män hängdes ut som syndabockar. Många av dessa förlorade både anseende och jobb, även de som pekades ut falskt. För den skada det gör att bli omskriven på det sättet är många gånger svår att reparera. ”Men du har ju inte gjort nåt olagligt” säger folk till mig. ”Allt du har sagt var ju sant”. Olagligt och olagligt, i Sverige av idag anses det på sina håll värre än verklig kriminalitet att kritisera makten och etablissemanget. Att det är folks rättighet att säga vad de tycker spelar ingen roll. För när mäktiga medieaktörerna bestämmer sig för att mobba ut dig har du svårt att slåss på samma premisser. Särskilt när du vägrar att anpassa dig och hålla tyst. Dessa ohederliga attacker – som till exempel Expressens kulturchef Jens Liljestrands påhopp där han hänger ut mig i en hel krönika där han ifrågasätter min psykiska hälsa  och talar om min ”väg in i mörkret” – blir som avskräckande exempel på hur det kan gå när man vägrar rätta in sig i ledet. Att mitt författarskap förminskas och avfärdas är givetvis jobbigt eftersom det är mitt arbete som jag dessutom älskar. Sånt skapar också en naturlig deplatformering då uppdragsgivare och samarbeten ifrågasätts. Svensk beröringsskräck är välkänd och inom kulturbranschen är den monumental. Vem vill jobba med en författare som gått ”in i mörkret”? Att det är ett subjektivt mörker som är påhittat av mobbare som Liljestrand är mindre intressant.

Det intressanta är att det är först när vänsterprofiler som tidigare suttit tryggt i salongsvärmen avbokas – som Kajsa Ekis Ekman – som frågan kommer upp på kulturchefers agendor. SVT har en mellanrubrik som heter Varnar för rädsla och självcensur” och det är lustigt att man inte har en gnutta självinsikt. Ur texten: ”Göteborgs-Postens Victoria Greve är kritisk till vad hon ser som en ökande renhetsiver och personfixering i debatten, medan Sydsvenskans Rakel Chukri varnar för moralpoliser i en ny offentlighet. Expressens kulturchef Karin Olsson är en av rösterna som skrivit om konsekvenserna av deplatforming. Hon ser att trenden riskerar att leda till självcensur och till att uppdragsgivare blir rädda för att anlita kontroversiella personer.

– Tendensen att gå på försörjningen är oroväckande, för då argumenterar man inte i sak utan försöker förgöra en annan människas levebröd. Det skapar en räddhågsen offentlighet och i praktiken en krympt yttrandefrihet, säger Karin Olsson till Kulturnyheterna.

Bra där, SVT och Kulturnyheterna! När tänker ni ta upp public services egen roll i hur kulturarbetare tystas? Jag ser också fram emot att kulturminister Amanda Lind svarar mig och förtydligar vilka författares yttrandefrihet som är värd att skydda i Sverige. För allas är det uppenbart inte.

Tack Steget Efter för en träffsäker bild!

*******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer