Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Den svenska skolan ska inte anpassa sig till islam – däremot behövs lite nydanande vägledning

av | 12 apr, 2018 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 5 minuter

Nej, det behövs inga broschyrer om hur svenska skolor ska anpassa sig till islam, eftersom svensk skola helt enkelt inte ska göra det. Dock kan kulturkrockar bjuda på huvudvärk och därför behövs kanske snarare vägledning kring hur muslimska föräldrar ska tänka i möten mellan deras barn och den svenska skolan. Men eftersom adekvat integrationsmaterial verkar dröja från våra myndigheters håll (förutom broschyrer om hur man ska göra när man är gift med ett barn, via Socialstyrelsen och Migrationsverket) bjuder jag helt kostnadsfritt på förslag hur sådant material skulle kunna formuleras. Behovet tycks skriande. Håll i hatten och ha handhjärtan i beredskap – nu kör vi!

Mina texter är ett svar på att vi i veckans nummer av Nya Tider fått bekanta oss med skriften ”Råd och Tips till svenska skolan vid mötet med muslimska elever”, som har skickats ut till landets samtliga skolor och innehåller femton sidor med krav på hur den svenska skolan ska anpassas till islam. Skriften, som organisationen Islamguiden själva bekostat och distribuerat ligger på Islamguidens hemsida. Islamguiden är av Sveriges större muslimska föreningar med nära 2.500 medlemmar och har funnits sedan 1997 i syfte att bekämpa fördomar om muslimer. I skolskriften citerar skribenterna FN-stadgan och svensk grundlag. Budskapet är att svenskarna måste acceptera utländska kulturer och traditioner, särskilt när invånare med rötter i andra länder blir allt fler i Sverige. Och det är sant – i dag har var fjärde person i Sverige utländsk bakgrund, enligt SCB. (Från SCB: Till följd av den höga invandringen under 2016 fanns det drygt 2,3 miljoner personer med utländsk bakgrund vid årets slut vilket var drygt 133 000 personer fler än året innan. Det motsvarar 23,2 procent av hela befolkningen.)

Men låt oss lämna siffror därhän och i stället koncentrera oss på skolbroschyren. Som författare blev jag inspirerad. Jag har nämligen ett bättre förslag till Islamguiden, och det är att de helt enkelt gör ännu en broschyr till muslimska familjer. Denna kompletterande broschyr kan få heta ”Råd och Tips till muslimska elever och deras föräldrar och hur de på bästa sätt integreras i svenska skolan”. Jag bjuder på några av texterna och kan agera som konsult när de övriga ska tas fram.

I den befintliga broschyren läser vi:

 ”Flickor som bär slöja gör det av fri vilja och det är inte kvinnoförtryck. Det ska aldrig ifrågasättas av skolan.”

Jag föreslår följande:

”Sverige är ett sekulärt land och därför finns här inget tvång att någon ska bära slöja. Traditionellt behöver inte flickor bära hijab eller täckande klädsel förrän i puberteten. Att bära slöja är med andra ord frivilligt i Sverige och därför kan skolflickor gärna avstå. I Sverige tror man på alla människors lika värde och att flickor och pojkar är jämlika. I svensk skola går det lika bra att vara muslim utan slöja. Flickors tro sitter inte i ett stycke tyg.”

I den befintliga broschyren läser vi:

”Skolor bör avstå från att servera fläskkött eftersom det strider mot islams lära. Man bör servera enbart halalkött istället för olika alternativ, för det är både billigare och smidigare för alla.”

Jag föreslår följande:

”Man måste absolut inte äta gris, men det går fint om andra gör det. Det är bra att Sverige vill undvika lidande för djur. Det har kommit förslag att gamla människor ska leva på enbart vegetarisk kost, så då kan skolbarn också ansluta sig till detta. Vi skippar helt enkelt krav på att djur ska halal-slaktas och äter kyckling, fisk och vegetariskt. Inte sjutton ska vi vara till besvär och kräva kött från djur som plågats genom halal-slakt eller att svenska skolbarn promt ska anpassa sig till oss.”

I den befintliga broschyren läser vi:

”Svenska traditioner som luciatåg och skolavslutning i kyrkan gör muslimska elever ledsna och oroliga eftersom det enligt islam bara finns en Gud.” 

Jag föreslår följande:

”Svenska traditioner som Luciatåg och skolavslutning i kyrkan är en viktig del av integrationen. Därför ska vi med öppet och nyfiket sinne delta i dessa för att få en större förståelse för svenska traditioner och värderingar. Vi ska självklart inte tvinga på andra våra egna traditioner. Man tar seden dit man kommer och Sverige är inte ett muslimskt land. Tvärtom är det sekulärt och därför behåller vi våra religiösa sedvänjor hemma. Och självklart kan vi berätta om våra traditioner, som till exempel Eid-festen, men vi behöver inte kräva att någon ska anpassa sig till den.”

I den befintliga broschyren läser vi:

”Simundervisning och andra sammanhang där flickor byter om eller visar annat än händer och ansikte är källa till oro för de muslimska männen och det vill man lösa genom att skolor ska hyra separata badhallar och se till att ingen av motsatt kön får använda de kommunala badhusen under vissa tider. Om detta inte är möjligt så ska muslimska elever avstå från dessa lektioner.” 

Jag föreslår följande:

”Simundervisning och andra sammanhang där flickor byter om eller visar annat än händer och ansikte är ett bra tillfälle för muslimska män att öva sig på feministiska värderingar och självbehärskning. Svenska ungdomar har badat ihop och även bastat nakna tillsammans sedan urminnes tider och det finns inget som säger att muslimer inte ska kunna hantera detta. Därför ska vi anpassa oss till dessa regler och vi ska göra det snyggt och utan att protestera. Att ha en osund inställning till nakenhet har skapat många onödiga problem i vår kultur, varför vi nu försöker modernisera oss och utvecklas i samklang med svensk nutid.”

I den befintliga broschyren läser vi:

”Under Ramadan ska skolan inte kräva att muslimska elever har samma fokus och prestationsförmåga som övriga elever.”

Jag föreslår följande:

”Vi kan tona ner vikten av Ramadan för skolbarn. Enligt reglerna behöver inte minderåriga och sjuka följa samma regler som vuxna och friska, så vi låter helt enkelt skolbarnen fokusera på skolan. De hinner hålla på med Ramadan när de blir vuxna.”

I den befintliga broschyren läser vi även att man anser att skolorna behöver anpassa sig mer och det gäller bland annat undervisning där det förekommer dans, musik och sexualkunskap.

Mitt förslag är att man omfamnar i synnerhet sexualundervisning, eftersom bristen på denna leder till att tjejer och kvinnor kränks och att många muslimska killar och män verkar lida av ohygglig sexuell frustration. Man bör även tillägga att här i Sverige respekterar vi homo- och bisexuella och att alla har rätt att älska den partner de blir kära i. Föräldrar och släkt har ingenting med saken att göra, utan alla individer bestämmer hur de vill uttrycka sin sexualitet.

Den lilla skolskriften avslutas med budskapet att ”Islam och muslimer är en del av den svenska samhällsbilden vare sig man tycker om det eller inte” och upprepar återigen resonemanget om att eftersom Sverige är en demokrati, så måste Sverige acceptera islamisering i takt med att muslimerna blir fler.

Mitt förslag är att man borde kunna vara lite smidigare och därför avsluta skriften med ett mjukare budskap, till exempel så här:

”Islam och muslimer är en del av den svenska samhällsbilden vare sig man tycker om det eller inte, men eftersom vi värnar om gott samarbete med svenskar i vårt nya hemland tänker vi se till att anpassa oss så att vår samexistens fortskrider smidigt” och ”eftersom Sverige är en demokrati, så måste vi acceptera att vi själva inte ska kunna ställa orimliga krav på att svenskar anpassar sig till islam”.

Handhjärta på er allihop!

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer