Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Den svenska Coronamodellen: Ett mänskligt experiment i ansvarslöshetens anda

av | 30 apr, 2020 | Coronakrisen

Lästid: 7 minuter

Blev ombedd att skriva för tjeckiska MF Dnes om den svenska hanteringen av Coronapandemin och texten publicerades igår i den tjeckiska papperstidningen och finns att läsa online, länken finner den som är intresserad i slutet av denna text. Vis av erfarenhet vet jag att vissa svenska mediemedarbetare och även politiker är väldigt intresserade av vad jag säger om Sverige i utländsk press, så jag ligger steget före och tillhandahåller en svensk version av min tjeckiska text så att till exempel SVT slipper anlita två översättare för att tolka mina ord (såsom de gjorde med min numera smått berömda tjeckiska TV-intervju i januari 2017). Varsågod! Att jag är kritisk till den svenska mellanmjölkslinjen är ingen hemlighet.

Jag har i coronapandemins era förmånen att leva i ett av just nu Europas, kanske världens friaste länder – Sverige. Jag behöver inte sitta instängd i min lägenhet, jag kan gå på krogen, jag krävs inte på skriftligt intyg för att handla livsmedel och jag riskerar inte böter om jag tar en promenad i en park, sådant som just nu är vardagsmat i många andra länder. Friheten är skön på ett sätt, samtidigt som den skapar oro. Den svenska corona-modellen tillhör en av världens mest omtvistade. Våra skandinaviska grannländer har betydligt färre döda och bara sex länder i världen har värre dodssiffror i Covid-19 än Sverige. En nationell katastrof och inget annat, skrev den moderate politikern Jan Ericson på Twitter den 23 april. Sveriges dödssiffror pekar uppåt och i skrivande stund rör det sig om 2200 döda. Vi är dock alla deltagare i världens största experiment, som ingen vet var det ska sluta.

”Som ett annat liv”. Ja, så känns det när jag tänker på mina forna utlandsresor, fester med vänner och bekymmerslös trängsel i varuhus och butiker. Det har bara gått knappt tre månader sedan en av de största dagstidningarna, Svenska Dagbladet, den 7 februari hade en förstasida med citatet ”Coronaviruset kommer inte att spridas i Sverige”. Chefen för Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, som ”försökte tona ner riskerna för en epidemi”. Man kan lugnt säga att hans profetia visade sig fatalt felaktig. Sedan dess har den svenska Folkhälsomyndigheten haft otaliga fel i sina uttalanden. Och Sverige har delats i två läger, inte minst bland forskarna. Vi kan kalla dem för den statliga vägen och den alternativa, där den förstnämnda med statsepidemiologen Anders Tegnell likt en härförare i noppig brun tröja predikar att man inte ska lita på skyddsutrustning och att flockimmunitet kan uppnås i Stockholm redan i maj, att Covid-19 är en ”vanlig säsongsinfluensa” samt att den svenska covidmodellen är den enda framkomliga vägen, trots att människor formligen dör som flugor. Den alternativa varnar för att vi är på väg mot just en nationell katastrof, där man känslokallt väljer att offra landets gamla och svaga. I skrivande stund är det inte avgjort vem som till slut får rätt, men en sak är klar: Allt fler börjar fråga sig om den svenska taktiken verkligen varit så lyckad, särskilt om man ser på de skandinaviska grannländerna där man har betydligt lägre dödssiffror än i Sverige.

En sak är säker och det vågar jag hävda trots att jag inte är någon epidemiolog: På många håll i Sverige har man förfarit oerhört slarvigt med skydd, samt underskattat Covid-19-virusets smittpotential. Framför allt har man inte skyddat de gamla och svaga, som har högst dödlighet i smittan, och viruset har tillåtits spridas såväl på äldreboenden som sjukhus. Horribla vittnesmål finns främst på sociala medier men även i den vanliga pressen om brist på desinfektion, skyddsutrustning och säkerhetstänk. Horribelt är även att läsa om de nya reglerna där man tvingas sortera bort människor som i vanliga fall sulle erbjudits intensivvård och troligen överlevt. Nu låter man gamlingar dö hemma, utan syrgas och bara med morfin för att lindra dödsångesten. De anhöra tillåts nte komma, trots att vårdpersonalen springer ut och in och kanske är de som smittat de sjuka till att börja med. Kaos är ett bra ord för att beskriva det som pågår.

Som dotter till en mor som är mikrobiolog och uppväxt med ständiga förmaningar om att tvätta händerna, ser jag nu med skräck på hur min kära mamma, nu 80 år och multisjuk och med andra ord en riskgrupp, dagligen utsätts för risker att bli smittad med corona, en sjukdom hon med största sannolikhet inte skulle överleva. Även min far, nu 88-årige professor Frantisek Janouch, som för de flesta tjecker inte behöver någon närmare presentation, utsätts för smittrisker dagligen då hemtjästen, som sköter om mina föräldrar flera gånger om dagen, inte använder munskydd. ”Vi har inte fått några” säger de unga kvinnorna och männen och slår ut med händerna. Men vem ska man hålla ansvarig om ens gamla föräldrar insjuknar? I Sverige hålls ingen ansvarig för något. Det spelar ingen roll att corona spritts som en löpeld på äldreboendena för att man vägrat att informera, vägrat att skaffa skyddsutrustning, vägrat agera så som man ska då en livshotande sjukhom grasserar. Den svenska modellen är att säga vi har varit naiva” eller ”vi såg det inte komma”. Sedan utgår politiker och myndigheter från att allmänheten glömmer och att man snabbt blir förlåten.

Sverige är ett minst sagt udda land, det erkänner till och med många svenskar, när det kommer till att förhålla sig till auktoriteter. I princip dagligen bombarderas vi med opinionsundersökningar som påstår att förtroendet för den numera i medierna dagligen framträdande chefsepidemiologen Anders Tegnell ökar och ökar, trots att han sedan föraningarna om pandemin började anas, många gånger yppat rena felaktigheter. Ändå har kulten runt Tegnell växt sig stark och han utmålas av vissa rentav som en landsfader. Det finns en Facebookgrupp med 26000 medlemmar som beter sig som en sekt och som utgör en falang som hörs och syns allt mer på sociala medier i diskussionerna kring Sveriges kanske största vattendelare just nu. Vissa går så långt att de tatuerar in chefsepidemiologens ansikte på kroppen. Andra är inte lika begeistrade. Kritikerna kallar honom hånfullt för ”Dr Tengele” och menar att han kallblodigt offrar gamla människor.

Oavsett vad man anser om Tegnell är det bortom alla tvivel att den svenska covidmodellen sticker ut. Öppna skolor, folk på gatorna. Rekommendationer, snarare än förbud. Intresset i omvärlden har varit stort för den svenska vägen genom coronapandemin. I USA och i flera andra länder har man kallat den tillåtande strategin ”riskabel”. Norge vaktar noga sin gräns mot Sverige så inga ansvarslösa svenskar ska kunna slinka igenom. Danmark kallar den svenska regeringens agerande för ”brott mot mänskliga rättigheter”. Man har helt enkelt valt en mjuk linje gentemot samhället, och överlåter ansvaret på medborgarna. Man strider om vad ordet ”rekommendationer” egentligen betyder. Och plötsligt, utan någon kommentar, förvandlas ”rekommendationer” till ”restriktioner”. Ingen vet hur det gick till men kanske har det något att göra med att människor envisas med att inte distansera sig tillräckligt när de går på krogen. Rapporterna duggar tätt att folk setts närmare än de föreskrivna 1,5 metrarna. Kontrollanter skickas ut av Stockholms stad, men de har varken plasthandskar eller munskydd och står alldelles för nära gästerna, jodå, det är sant, jag har förstahandsrapporter om detta förfarande så sent som i går kväll den 25 april. Ansvarslöshet, kanske är ett ord som bäst sammanfattar den svenska coronamodellen.

Nästan dagligen hålls det presskonferenser där Tegnell ger uppdateringar om coronapandemins framfart i Sverige. Och nu börjar kritiken mot honom och Folkhäslomyndigheten att hårdna. På frågan om varför man tycker att all vårdpersonal (även friska) inom äldreomsorgen ska ha ordentligt skydd så vet Folkhälsomyndigheten inte ”om det är där problemet ligger” – och därför behövs det inte? Man kan fråga sig varför gör de inte ALLT i sin makt för att försöka stoppa smittspridningen?

Jag blir er svaret skyldig. Vi är alla försökskaniner i The Tegnell Show, i okänt antal akter, och jag, liksom många andra, kan bara dra på oss vårt munskydd, tvätta händerna i minst 30 sekunder, äta massor av C-vitamin trots att de statliga experterna hävdar att det inte behövs, distansera oss mer än vad vi någonsin gjort i Sverige och i övrigt hoppas att vi ska förbli friska. Våra misstankar om att man har en tillåtande attityd på grund av att man saknar resurser för att införa hårdare restriktioner behåller vi för oss själva.

Länk till den tjeckiska texten som publicerades igår i pappersformat i MF Dnes och online:

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/svedsko-koronavirus-opatreni-nezodpovednost.A200428_164012_zahranicni_jum?

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer