Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Den politiska korrektheten har satt skräck i många”

av | 8 okt, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 10 minuter

Somliga undrar vad en gymnasist kan åstadkomma för landet. Andra ser honom som ett framtidshopp. Ett är säkert: Moderaten Zagros Hama, 18, är den nya generationens politiker som talar klarspråk och som inte väjer för obekväma sanningar, inför vilka många äldre politiker hukar förskrämt. Utan problem säger han självklarheter som att medborgarskap förpliktigar och att den som lever i Sverige ska anpassa sig till svenska lagar. Att nyanlända behöver samhälls- och kulturundervisning i hur Sverige fungerar som land. Lägg hans namn på minnet.

Zagros Hama är 18 år och har vid sidan av gymnasiestudierna på naturvetenskapliga programmet ett fritidsuppdrag i Stadsdelsnämnden i Göteborg. Han är även digital ambassadör för Moderat Ungdom på Twitter och hans kampanjfilm om Sveriges problem har både fått ros och kritik. Han är född i Sverige men föräldrarna är från Iran och Kurdistan. Jag la märke till honom på Twitter för några månader sedan. En uppfriskande kraft som ofta skrev precis vad jag själv tänkte i fråga om Sveriges samhällsproblem. Hans Twitterflöde består av reflektioner kring migration, integration, kriminalitet och utanförskapsområden. Allt skrivet rappt och ofta kritiskt. Att Zagros var moderat politiker i Göteborg kändes intressant. Hans tonfall påminner om den i somligas ögon kontroversielle Hanif Balis. Men där finns också något annat. För ett tag sedan skickade han sin kampanjfilm till mig. ”Gör Sverige mäktigt igen” heter den, och de första orden lyder ”Sverige lider av stora problem, problem som regeringen inte gör tillräckligt åt”. Ett kaxigt, realistiskt statement om Sveriges ”utmaningar” – och förslag på lösningar. Precis vad Sverige behöver, tänkte jag. Någon som inte väjer för att kalla utmaningar för problem och som inte backar när andra hukar på grund av att frågeställningen är ”känslig”. Filmen var befriande att se och gjorde mig nyfiken på personen Zagros.

Vi träffas på moderaternas kansli i centrala Göteborg. Han är propert klädd i kostym och slips och med det mörka håret prydligt bakåtkammat. Att han är väldigt ung vet jag, men blir ändå chockad över att han faktiskt bara är 18 år gammal. Men sen tänker jag att extraordinärt läge kräver extraordinära åtgärder. Varför skulle inte ett 18-årig underbarn kunna vara exakt det Sveriges politiska scen behöver? När jämnåriga spelar datorspel och skickar skojiga snaps till varandra kämpar Zagros för ett bättre Sverige. Han har varit intresserad av politik sedan han var fjorton år. Moderat har han varit hela tiden. Han rättar till kavajslaget och ler där bakom det skinande vita skrivbordet.

– Jag såg att moderaterna hade den politik som jag sympatiserade med i det mesta. Så jag gick med, förklarar han sitt val av parti.

Jag frågar Zagros hur han ser på blocköversridande politik, en av de frågorna som varit mest på tapeten i och med att Moderaterna fått en ny partiordförande. Han svarar utan att staka sig och låter äldre än sina 18 år.

– Jag tycker man ska inkludera alla partier. Vi måste anpassa oss och inkludera SD och låta de stå för sin politik, istället för att låta dem vara i utanförskap. Man ska kunna sätta mer fokus och analysera deras politik istället för att låta dem förbli i en offerroll. Kan vi samarbeta med vänsterpartiet kan vi lika gärna samarbeta med sverigedemokraterna också. När man har demokrati måste man respektera alla väljare och inkludera alla partier.

– Det som behövs är någon som tar klivet fram och berättar om den verkligheten vi lever i. Många politiker lever fortfarande i en drömvärld där de tror att allt är frid och fröjd. Där tror jag att många moderater tagit klivet i rätt riktning eftersom vi faktiskt inser mer och mer hur det står till. Ulf Kristersson har till exempel konstaterat att decemberöverenskommelsen var en flopp, och att invandringen varit ansvarslös.

Filmen som Zagros gjort har fått en del reaktioner. Han säger att han vill vara en närvarande politiker – någon som inte blundar för realiteterna.

– Från högerhåll har jag fått väldigt positiv feedback. Politisk korrekthet tar död på Sverige. Kritik fick jag å andra sidan från vänsterhåll, du vet, husblatteretoriken togs fram, att jag som andra generationens invandrare ska visa lite tacksamhet att jag får vara i Sverige. Jag har blivit kallad husblatte två gånger. Kritik fick jag även på alliansfritt.se, (en vänstersajt som kritiserar borgerlig politik, min anmärkning) där fick jag många kommentarer att jag var helt verklighetsfrånvänd… men det är ju de som lever i en drömvärld, antar jag. Ska man vara en vettig politiker måste man ha båda fötterna på jorden, det har dessvärre inte alltför många personer idag. Jag förstår att jag står ut i mängden. Det har jag ingenting emot. Jag står för allt jag säger.

Zagros är ung, men det är enligt honom själv en fördel. Även jag tänker att det kanske är just ungdomen som behövs, som en utspädning av dem som är äldre och invaggade i den föreställning om hur Sverige en gång i tiden faktiskt varit. Att denna förnekande föreställning behöver få en hink kallvatten i huvudet.

– Man måste prata med ungdomarna, det är de som känner folk som råkat illa ut, säger Zagros. Nordstan till exempel, det är snäppet bättre där nu men det är ingen trygg plats att vara på. Speciellt lördagar och söndagsmorgnar, folk står där och hänger. Kvällar och morgnar på helgerna är det inte trevligt. Det förekommer droghandel, knarket är lättillgängligt. Droger säljs också öppet på gatan i centrum.

Vilka är de huvudsakliga problemen du ser i Sverige idag?

– För det första: Otryggheten. Vi måste se till att människor känner sig trygga. Jag själv känner mig inte trygg när jag går ut på kvällen… Vi måste ha fler poliser i samhället, som syns och kan agera. Det andra är segregationen. Den senaste statistiken visar att det tar åtta år för en nyanländ innan vederbörande etablerar sig på arbetsmarknaden. Det som brister är att det är en kravlöshet i det svenska medborgarskapet. Jag tycker att man bör inrätta en integrationsplikt, att man måste kunna svenska till exempel. Det måste vara ett minimumkrav. Man ska satsa på att de nyanlända ska ha jobb inom en viss period. Bidrag – det beror på från fall till fall. Jag tycker till exempel inte att man ska ha rätt till det fulla välfärdssystemet innan man fått uppehållstillstånd.

– Det som har skett i Sverige är att man har släppt taget och låtit fok leva i parallella samhällen. Många av de personerna som lever där har inte koll på svenska värderingar och vilka lagar som gäller. Jag blir provocerad av dem som säger att det inte finns svenska värderingar. För det finns det, och där ingår bland annat att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter. Det är till exempel jättemärkligt att man tillåter att en man med fyra fruar får leva här. Lever man i Sverige ska man anpassa sig till våra lagar. Något som är olagligt här ska inte accepteras här. Jag var till exempel med och drev frågan om att förbjuda barnäktenskap. Vi har en lagstiftning om att tjejer under 18 men över 15 får fortsätta vara gifta när de kommer till Sverige. Jag anser att man ska annulera äktenskapet så fort de kommer till Sverige. Det är dock så stora problem med kvinnors ojämställdhet att de inte går att säga en enkel lösning… Jag tror att vi behöver samhälls- och kulturundervisning hur Sverige fungerar som land. Många vet inte det.

Hur har det kunnat gå så snett?

– Jag tror inte vi förstått vad som sker, vi har varit naiva, det är en sanning trots att det sägs hela tiden och låter fånigt nu. Förändringar har skett så fort, på bara några år. Delvis är detta en effekt av enorma flyktingströmmar som vi inte varit förberedda på, varken på arbetsmarknaden, på bostadsmarknaden, i fråga om infrastruktur eller mänskliga relationer. Allt skedde för fort och kom som en chock. Därför står vi bakom en politik med kontrollerad invandring och gränskontroller.

En annan sak som ligger Zagros varmt om hjärtat är skolan.

På en skola i Angered har 45% av eleverna inga fullständiga betyg när de slutar. Det är en enorm skillnad mellan till exempel en skola i Angered och en skola i Hovås. Det beror också på den segregation vi har.

Vad tänker du att man ska göra åt det?

– Det måste finnas tillräckligt många lärare och ge eleverna stöd. Jag vill lyfta och uppvärdera läraryrket, göra yrket mer attraktivt med bättre villkor och tretusen kronor mer i lön. För det är lärarna som utbildar och uppfostrar vår framtid. Det finns ingen quickfix.

Även polisen är en yrkesgrupp Zagros vill satsa på.

– Vi behöver minska byråkratin för de poliser som är i yttre tjänst. Det är inte vettigt att låta en polis som varit ute hålla på i flera timmar tvingas hålla på och adminstrera en massa papper. Man ska se över ordningsvakterna och väktares arbetsuppgifter också.

En fråga som varit på tapeten en hel del på sistone är yttrandefriheten. Hur tänker du kring det?

– Yttrandefriheten i Sverige i dag är klart begränsad, den är inte på riktigt. Vissa ämnen kan du inte prata fritt om. Den politiska korrektheten har satt skräck i många. Kliver du utanför bubblan så kallas du rasist. Ska man kallas rasist om man säger något kritiskt om invandring? Om man blir kallad rasist hela tiden, eller nazist, bara för att man är kritisk mot en speciell fråga, så finns risken att man utvecklar mer extrema åsikter. Vad kallar man då de riktiga rasisterna? Jag har själv blivit kallad rasist flera gånger. Det är för att jag sagt att vi varit ansvarslösa i invandringsfrågan. Det är där den politiska korrektheten kickar in, man tror att det jag säger handlar om varifrån människorna kommer. Men det är inte det som bekymrar mig. Det jag är kritisk till är hur många som Sverige tagit emot. Och hur vi gjort det. Det är viktigt att se till att de här människorna får bli en del av samhället så fort som möjligt. Att de till exempel får kompletteringsutbildning så att de kan jobba i Sverige. Sen att vissa verksamheter blir lidande för att resurser tas därifrån är ett annat stort problem. Som att man tar pengar till försörjningsstöd från skolan.

Zagros berättar om hur han med egna ögon ser samhället förändras och att det bekymrar honom.

– I skolorna till exempel har det på många håll blivit ett helt annat klimat. Och det är en uppenbar skillnad när man går ut. För att ta upp Nordstan igen, där har det förändrats radikalt. Vi vill kunna stänga Nordstan nattetid helt och hållet. Nu har man kommit fram till en kompromiss med att de ska stänga vid midnatt. Men butikerna stänger klockan åtta på kvällen. Vi moderater arbetar för att Nordstan ska stänga när den sista butiken stänger. Största risktiden där är mellan tio på kvällen och fram till morgonen. Gallerian öppnar också väldigt tidigt, redan 4-5 på morgonen… Det är inte så bra.

Vad skulle du göra om du blev statsminister imorgon?

– Jag skulle klubba igenom att alla som inte har tillräckliga asylskäl och som får avslag på sin asylansökan ska utvisas. Utvisningar skulle få verkställas mycket snabbare. Jag skulle utvisa alla grovt kriminella och enbart ge tillfälliga uppehållstillstånd, kanske på prov. Sköter man sig får man stanna i Sverige, annars inte. Dessutom skulle jag satsa mer på polisen. Polisen skulle få sina resurser direkt. EU har uppskattat att vi behöver 30 000 fler poliser, så det skulle vara en början, att det verkligen blev så. Polisernas löner skulle höjas. Och jag skulle öka bostadsbyggandet. Vi kan inte ha det så att en vanlig människa inte kan köpa en bostadsrätt… jag pratade med en person som bott här i tolv år och jobbat elva av dem men hade inte råd med en bostadsrätt ens i ett utanförskapsområde… det är ju fel.

– Jag skulle öppna bostadsmarknaden för privata aktörer. I Göteborg är det kommunen som ansvarar för allt bostadsbyggandet. Vi har stora aktörer som ä intresserade av att komma hit och bygga, men de kan inte det. Som det är nu är det många som vill jobba här, men vi kan inte attrahera företag eftersom vi inte har tillräckligt med bostäder.

Ett Moment 22 med andra ord?

Zagros vet inte riktigt vad ”moment 22” innebär – han har inte läst romanen av Joseph Heller med samma namn (som gavs ut 1961, långt innan 1999 då Zagros föddes) och känner inte till begreppet – så jag förklarar. Han nickar.

– Ja, exakt. Det är en ond cirkel som kan brytas loss med hjälp av fler privata aktörer. Vår befolkningsmängd har ökat så drastiskt samtidigt som våra lagar och regler inte är anpassade efter den befolkningsmängden.

Samtidigt är Zagros långtifrån uppgiven. Han är full av energi och lust att arbeta för ett bättre Sverige.

– Jag är optimistisk inför framtiden, säger han. Vi har hamnat i ett läge där svenska folket måste rösta rätt. I slutänden kommer folk att rösta på det som kommer att göra Sverige bättre. Ju fler problem vi får, desto mer pragmatiska måste vi bli. I det ingår att vi måste sluta utesluta samarbete med demokratiskt valda partier i Sveriges riksdag.

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer