Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Den miljöfarliga vindkraften: Svindyr betong, djurdöd och stora koldioxidutsläpp

av | 18 maj, 2022 | Klimatpsykosen

Lästid: 7 minuter

Det råder i det närmaste hysteri inom svensk elproduktion, främst från Socialdemokraternas och Miljöpartiets håll. Man pratar lyriskt om utbyggnad av vindkraft, helt utan att ta hänsyn till den enorma påverkan på miljön och det faktum att vindbaserad el är såväl dyr som ineffektiv. Troligen är vindkraft den energiform som är allra sämst och minst hållbar för världen, samtidigt som den är ren vindslakt för djur, fåglar och vår jord. En aspekt som sällan tas upp av de känslomässigt drivna politikerna är frågan om vindkraftens fundament. Jag har pratat med Olle Törnblom som jobbat med betongpumpar sedan 30 år och som idag har eget företag inom betonggjutning. Han är starkt kritisk till en utbyggnad av vindkraft främst eftersom den är såväl kortsiktig samt förstör miljön på ett sätt som få ens kan föreställa sig. Fundamenten, de stora betongklumparna i naturen eller till havs, blir kvar mänskligheten ut.

Vad är problemet med vindkraften utifrån ditt perspektiv?
– Jag har på nära håll sett hur jävligt man förstör miljön. För de verk vi gjöt på Näs på södra Gotland gick det åt ca 500 kubikmeter betong per fundament. 500 X 2400 kg , det vill säga ca 1150 ton i motvikt. För att placera en vindkraftstolpe måste man alltså gjuta en form som är 10X10X5, detta är då till ett mindre vindkraftverk. 500 kubikmeter färdig betong motsvarar 1 200 ton. Men det finns vindkraftverk som är avsevärt större, de som står på fjället, där behövs det tre gånger så mycket, 1500 kubikmeter…
– Cementåtgången är ca 400 kg cement per 1 kubikmeter betong. Fabriken släpper ut 1 ton koldioxid för att tillverka 1 ton cement. Till 1000 liter betong behövs 400 kg cement.
– De här mindre kraftverken, de behöver fundament på 500 kubik, vi talar om 100 kvadratmeter och ett hål som är 5 meter djupt. Det är en gigantisk stor klump, en motvikt till stolpen som krävs…
– Problemet är att betongfundamenten bara har en livslängd på 20-25 år och går inte att återanvända. De här stora klumparna i naturen eller till havs blir kvar mänskligheten ut.
– Ett vindkraftverks livslängd är ca 20-25 år. Vad kostar allting? Du får aldrig tillbaka pengarna vad detta kostat. En sån här totalinvestering, jag ser inte att den skulle bära sig.
Olle har försökt påverka själva tekniken i produktionen av fundamenten, men mötts av ointresse.
– Det går att, om man nu ska gjuta med betong, göra ett mera cementsnålt recept. Man använder sig då av större stenballast vilket gör att det behövs mindre cement, som i sin tur gör att det i och med lägre halt cement ger en lägre värmeutveckling i härdningsprocessen som då i sin tur gör det onödigt med den dyrare anläggningscementen. Den typen av betong är dock inte längre pumpbar i och med stora stenstorleken och då i stället skulle behöva distribueras med ett transportband.
– Dessa förslag har jag lagt fram via Svenska Mobilbetongföreningen, som är en stor aktör på platsblandad betong till just mycket inom vindkraften. Jag har även lagt fram förslaget till Svensk Betong som är branschorganisationen för i princip allt betongbyggt i Sverige. (Där är Malin Löfsjögård VD. En vettig och kunnig människa)
Samt att jag lagt skeden i mun även till två av Sverige största betongproducenter. Men icke!!! Absolut ingen har nappat på idén. Det finns ingen anledning att ändra ett fungerande koncept fick jag av en aktör i svar.
Okej… Men om vi går tillbaka till detta med betongfundament, kan man inte sätta en ny mast på fundamentet när den gamla tjänat ut?
– Nej, bultarna, som man skruvar fast maströret med, de är utnötta efter 20-25 år. Betongen går att återanvända, men skruvarna går inte att återanvända.
Kan man inte ställa in ny bultskruv?
– Nej det är inte lönt. När jag frågade varför man inte gjuter in en reservgrupp så var svaret att det var billigare att gjuta helt nytt fundament. Tänk då att det släppts ut lika många ton CO2 som vikten cement. Till enbart ett av de små verken på Näs motsvarar det 200 ton och för de större verken med motvikt på mellan 1500–1800 kvadratmeter är utsläppet mellan 600-700 ton. Det gör en CO2-kostnad på ca 25-30 ton per år och då ifrågasätter ju iallafall jag nyttan och miljövinsten i vindkraften.
– En grej till. Vindkraften ska byggas ut mycket på Gotland var agendan, men…sladden till fastlandet är för klen. Det måste till grövre och fler kablar för att kunna distribuera den tillverkade elen till användarna.
– Betänk att tvåhundra ton cement är mycket kalk att bryta. Som man kastar bort efter 25 år. Betongklumparna blir kvar, du gräver nytt hål, det krävs också hundratals ton i armeringsjärn. Järn är dyrt, det blir också en bristvara. Och för vindkraftverken krävs enorma mängder armeringsjärn. Sedan är det bladen, allt som rör sig, för varje svängning nöts de ut. Pelarna skrotas. Stålrören går att återanvända. Men rotorbladen går inte att återanvända, de utmattas. Går en sådan av så kan hela stolpen knäckas.
Vad säger du om den havsbaserade vindkraften då?
– Rent placeringsmässigt, ur människans synpunkt, är det väl bättre. Men det är fortfarande samma korta livslängd. Jag anser också att det inte är tillräcklig seriös forskning gällande påverkan på eko-systemet avseende havsbaserad vindkraft.
Hur kommer det sig att man ändå propagerar för vindkraft och kallar det miljövänligt?
– Ingen vill att någon negativ reklam kommer fram. De sanna miljömupparna, får de reda på resursslöseriet i detta så kommer de inte förorda vindkraft.
– Enda gången vindkraften är lönsam, det är när det levererar ström… Men det är en otroligt opålitlig energikälla. Att man sprider ut dem så dant beror också på att vinden blir så turbulent, står de för tätt tar de ut varandra, det är därför man måste sprida ut dem så mycket. Vilket gör att de förstör miljön ännu mer för då blir det stora områden där naturlivet hotas och marken förstörs. För att inte tala om vad som händer när bladen fryser av kylan, då behövs glykol som sprutas över dem för att tina upp dem, detta hamnar i marken, men den miljöpåverkan är det ingen som talar om.
Så vad vill du säga till dem som propagerar för vindkraft?
– Att våra politiker som förordar vindkraft använder ordet miljövänligt smakar som kattskit i mun. Miljövänligt och hållbart är det sista det är. Vill man ha miljövänlig el är det fjärde generationens kärnkraft som gäller. Det är som att vrida upp effekten på elementet när du fryser och stänga av det när du är varm…
*******
Äntligen! Nu kan du köpa ”Ingen Kvinnas Land” på Bokus – eller direkt av mig och få ett signerat exemplar. Det är fortsättningen på spänningsromanen ”Blodsådd” där du åter får möta journalisten Dea Wilenius och hennes försök att överleva i ett farligt och trasigt land. Vill du köpa en signerad bok av mig så mailar du till katjanouch@gmail.com – märk mailet ”Ingen Kvinnas Land”.

Eftersom jag såg det komma har jag givetvis även beskrivit våra vanvettiga politiker och deras framfart med att förstöra Sverige. Löfven lämnar snart posten som Sveriges statsminister men även hans anhang borde hamna på soptippen. Där de tyvärr ännu inte är. Men du kan bli flockimmun mot det svenska tillståndet!

Vill du köpa även denna så mailar du till katjanouch@gmail.com – märk mailet ”Helt Oacceptabelt”.

Vill du köpa båda böckerna eller några andra, till exempel ”Bilden av Sverige” så märker du helt enkelt mailet ”Böcker” och preciserar vad du önskar beställa, samt din adress och hur många du vill ha.

 

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 1236749063

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). Bankgiro: 5630-6376

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE8150000000052311121146, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste boken ”Helt oacceptabelt” köper du här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921334/helt-oacceptabelt-anvisningar-for-att-uppna-mental-flockimmunitet-mot-det-svenska-tillstandet

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här! Del 2, Ingen kvinnas land, kommer hösten 2021.

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer