Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Debattören Luai Ahmed: ”Mellanöstern hatar kvinnor, och detta hat måste vi våga tala om”

av | 22 okt, 2018 | Samhälle

Lästid: 9 minuter

Jag kan inte förmå mig att diskutera menscertifiering och ”Free the Nipple” i samband med diskussioner som handlar om kvinnors liv och lika värde. Jag kan inte ta Sveriges feministiska röster på allvar när min kusin säger till mig att hennes bror skulle slå ihjäl henne om hon tog av sig slöjan. Jag kan inte tänka mig att diskutera Sveriges ”patriarkat” medan det patriarkatet som jag vuxit upp med fråntar kvinnor deras grundläggande rättigheter att kunna leva som de vill, att kunna jobba, att kunna dejta, att kunna låta sitt hår andas… Ja, Mellanöstern hatar kvinnor, och detta hat måste vi våga tala om, skriver idag den politiska vloggaren och författaren Luai Ahmed, flykting från Jemen.

”Det riktiga kriget mot kvinnorna sker i Mellanöstern”, skrev Mona Eltahawy 2012. Det var året efter arabvåren 2011 och Eltahawys artikel i Foreign Policy blev den mest omdiskuterade texten med bakgrund av kvinnohatet och det civila upproret i Mellanöstern. ”Ja. De hatar oss. Det måste sägas”, fortsatte Mona skoningslöst. Som arabisk man bekräftar jag helhjärtat hennes uttalande. Ja. Vi hatar kvinnor. Det måste sägas. Världen måste konfronteras med dessa ord. Om vi ​​inte pratar om våra problem och detta grundläggande hat som genomsyrar allt, hur ska vi alls kunna lösa detta problem?

Mona Eltahawy fortsätter: ”Ja, kvinnor över hela världen har problem: Ja, USA har ännu inte valt en kvinnlig president. Och ja, kvinnor fortsätter att vara objektifierade i många länder i västvärlden. Men det är här samtalet brukar ta slut när man försöker diskutera varför arabiska samhällen hatar kvinnor”.

Hon slår näven i bordet där. När vi orientalister konfronterar vänsterkretsar i västvärlden med orientalistiska problem bemöts vi oftast med relativisering. ”Vi har också problem med jämställdhet och kvinnors rättigheter här.” Att det finns en kapitalistisk sexualisering är ett vanligt argument hos dem som kallar sig liberaler och i feminist- och vänsterkretsar. Jaha, tänker jag. Men jag kan inte förmå mig att diskutera menscertifiering och ”Free the Nipple” i samband med diskussioner som handlar om kvinnors liv och lika värde. Jag kan inte ta Sveriges feministiska röster på allvar när min kusin säger till mig att hennes bror skulle slå ihjäl henne om hon tog av sig slöjan. Jag kan inte tänka mig att diskutera Sveriges ” patriarkat” medan det patriarkatet som jag vuxit upp med fråntar kvinnor deras grundläggande rättigheter att kunna leva som de vill, att kunna jobba, att kunna dejta, att kunna låta sitt hår andas…

Jag blir vansinnig när vissa muslimska kvinnor hävdar att de ”är fria” och att de inte behöver vårt stöd. Som om världen roterar kring just de kvinnor som inte är förtryckta. Fine. Kanske du känner dig fri med din slöja. Kanske din bror inte skulle slå ihjäl dig om du tog av den. Jag är verkligen glad för din skull. Det är jag. Men när du bortser från att miljoner andra är förtryckta bara för att du själv inte är det, förnekar du min kusins problem och sviker alla de kvinnor som skriker i tysthet och som behöver vårt stöd.

Hatet mot kvinnorna i Mellanöstern kommer inte endast från män, det förekommer i stor omfattning också från kvinnorna själva. De har lärt sig sedan barnsben att hata sig själva. Att förminska sitt egna värde för männens och religionens skull. En av de viktigaste texterna som tas upp i Jemen och i stora delar av Mellanöstern är ett av Profeten Muhammeds uttalanden, ”En kvinna kan endast använda hälften av sin hjärna”. Ordagrant översatt lyder det arabiska citatet bokstavligen: ”Kvinnan är halv religion och halv hjärna”. Det betyder att kvinnor inte betraktas som fullvärdiga individer.

Om Profeten Muhammed verkligen har sagt så, hur skulle då muslimska kvinnor eller män kunna stå emot detta? Vem klarar av och vågar argumentera mot Guds profet? Det är en synd i sig, att problematisera religiösa påstående. Det kallas hädelse och kan straffas med döden i Mellanöstern. Så är det. Likt de krista i Sverige för kanske trehundra år sedan kan inte muslimerna stå emot eller tänka kritiskt kring religiösa uttalanden, även om dessa uttalanden förtrycker kvinnor och minoriteter. Det skrämmande är inte ens det, utan att det finns mer än 1 miljon dokumenterade uttalande av Profeten Muhammed i dagens islam.

Om Profeten Muhammed hade Twitter skulle han hamna direkt på #1 som den mest twittrande personen med sina en miljon tweets. Som om han inte hade ett imperium att styra, en religion att sprida, tretton fruar att ta hand om, eller en koran att predika till folket. Muslimer tror på allvar att Profeten Muhammed hade tid att stå mitt i byn och prata om triviala frågor, som vilken fot man ska sätta först när man beträder en toalett. Det är glasklart att Profeten Muhammed inte twittrade 1 miljon tweets på tolv år. Det är ologiskt. Men om Profeten Muhamed nu inte twittrat 1 miljon tweets, vad skulle imamerna då kunna babbla om i åratal och tjäna på muslimernas naivitet och planlöshet? Vad annars skulle imamerna kunna använda? Koranen duger inte.

Vänstern försöker ofta att förklara Mellanösterns hat mot kvinnor som främst ett socioekonomiskt problem. Låt oss undersöka detta lite närmare. På ett sätt har de en poäng. Jemen, mitt hemland som är ett av världens fattigaste länder, ligger i botten på listan som gjorts av World Economic Forums och som visar vilka länder som är bäst för kvinnor att leva i. Vänstern har i viss mån rätt i att fattigdom hämmar kvinnors rättigheter. Dock skjuter sig argumentet direkt i foten när man kikar vidare på listan och upptäcker att några av världens rikaste länder som Saudiarabien, Kuwait och Qatar, ligger i botten ihop med Jemen. Vad hände där? Pengar verkar inte minska problemen för kvinnorna.

Det som förenar fattiga Jemen med rika arabländer är den islamiska kulturen. Hur man än vrider och vänder på det, kommer man aldrig kunna borsta bort det hat mot kvinnor som härstammar ur islamisk teologi och islamisk tro. Kristna bryr sig inte om Bibeln idag och kvinnofientligheten som finns där får inte styra samhället. De värderingarna anses förlegade idag. De betraktas som något avlägset i historien, något vi kan betrakta från avstånd. Detta lyckas muslimerna inte med. De läser fortfarande Koranen bokstavligen, som Guds ord. Det här är ett problem som måste lyftas upp och arbetas mot – inte bortförklaras.

Många psykopatiska imamer – jag vägrar att använda något annat ord att beskriva dessa imamer annat än just psykopatiska ­– tenderar att hävda att islam vårdar och älskar kvinnor, eftersom kvinnorna har sitt eget kapitel i Koranen. ”Allah ägnade ett helt kapitel åt kvinnor!”, brukar de skrika högt ur högtalarna för att påminna muslimer om hur mycket Allah älskar kvinnor.

Gud, hur jag önskar att Allah inte ägnat ett helt kapitel åt kvinnor! För detta kapitel förklarar att kvinnan bara har rätt till hälften av mannens arv. Att kvinnan räknas som ett halvt vittne i domstol. Att kvinnan uppmanas att inte gå ut och ha för mycket smink eller figursmickrande kläder. Att kvinnan måste täcka sig. Det står skrivet tydligt och klart i Koranen, oavsett hur man väljer att tolka dessa texter. Gud, hur jag önskar att Allah hade ”älskat” männen lika mycket, och straffat dem med samma typ av ”kärlek”. Den här ”kärleken” som araber är så stolta över, tar nämligen slut så fort en kvinna våldtas.

I Sverige får en våldtagen kvinna gå till polisen, anmäla, och om gärningsmannen grips blir det rättegång, åtal, och fängelse om han är skyldig. (Så är det i alla fall tänkt, och ingen ifrågasätter detta). I Jordanien och Libanon skulle däremot kvinnor fram till 2018 gifta sig med sina våldtäktsmän. Ja, du läser rätt, kvinnorna som blir våldtagna ska gifta sig med sina gärningsmän och på det viset anser man att man löser problemet. Det räknas idag som ett framsteg i Mellanösterns mest progressiva delar att lagstifta emot äktenskap mellan våldtäktsmän och offer. Det är rent hat mot kvinnor.

I Somalia och andra mer konservativa länder vågar kvinnor aldrig ens berätta om våldtäkt. Varför? I’m glad you asked. Där finns en mycket grövre form av hederskultur. Jag kommer aldrig glömma när mina mamma besökte fängelset i Hudaida, en stad i Jemen, och fick reda på att där fanns en gravid 14-årig flicka. Flickan väntade barn med sin egen pappa. Hon hamnade i fängelse eftersom sex utanför äktenskap är olagligt i Jemen (oroa er inte för pappan, han mutade sig ut ur straffet) blev hon våldtagen igen av vakten i fängelset när han fick veta att hon var en hora, alltså att hon hade blivit våldtagen av sin pappa. I mitt kära Jemen betraktas våldtagna kvinnor horor. Det är rent hat mot kvinnor.

I Irak har vi en pågående kvinnomördande rörelse som dödar kvinnor varje torsdag. Inte vilken kvinna som helst naturligtvis, endast fria kvinnor. Gärna unga söta kvinnor som likt svenska tjejer tar selfies och lägger upp dem på Instagram. När jag debatterade det här med några feminister i en av mina videor på YouTube, frågade en av dem: ”Men tycker inte du att det är hemskt med patriarkatet? Den här sexualiseringen av kvinnor, att de känner att de måste lägga ut bilder på sig själva på Instagram och få likes?” Ibland låter feministerna i Sverige som om de håller med terroristerna som mördar fria kvinnor varje torsdag, som Tara Faris, Rasha Al-Hassan och Rafif Al-Yasiri, som nyligen blev mördade på öppen gata för att de sminkar sig, går utan slöja, jobbar och gör karriär och lägger upp selfies på sociala medier för att visa upp sig och få likes. Det är rent hat mot kvinnor.

I Iran arresterades sex tjejer för att dansade till ”Happy”, en glad låt av Pharrell Williams, ett viralt event där mer än hundra länder deltog och där tusentals människor dansade till låten och spred glädje. De sex iranska tjejerna fick ett års fängelse och 91 piskrapp, (flogningar). De fick prygel och fängelse för att de dansade öppet på gatan som alla andra tjejer i hela världen! Det är rent hat mot kvinnor. I Egypten la den libanesiska kvinna Mona Almathbooh ut en video på YouTube där hon skällde ut egyptiska män och deras kvinnohat. I videon beskrev hon hur hon blev trakasserad i vartenda gathörn när hon promenerade i Kairo. Hon rasade med svordomar mot Egypten, ”Hur fan behandlar ni kvinnor?!” ”Det här var den äckligaste upplevelsen jag har varit med om!” ”Jag kommer att aldrig komma till Egypten mer!” ”Ni måste tänka genom er skit!” På vägen tillbaka till Libanon greps hon av polisen på flygplatsen och slängdes i fängelse, där hon nu kommer få spendera åtta år för sina yttranden. Det är rent hat mot kvinnor. Ja. Mellanöstern hatar kvinnor. Det måste sägas. Människor måste konfronteras med dessa fakta. Hatet måste motverkas. Det måste kritiseras. Det är enda sättet att utvecklas och att förändra. Sanning och kritik segrar alltid. Sanningen svider, men det är enda vägen framåt. Hatet härstammar från en kombination av religösa texter och sociala normer och övertygelser som fastnat inom de arabiska kulturerna. Exakt som den europiska kulturen behövde massor av kritik och idépolitiskt arbete för att kunna frigöra sig från vissa toxiska texter inom kristendom, behöver vår del av världen precis samma sak.

Konstruktiv kritik segrar. Det gjorde den i Tunisien, det mest progressiva landet i arabvärlden, där muslimska kvinnor sedan i år tillåts gifta sig med icke-muslimer. De får ärva lika mycket som män, inte hälften. Hur fick man i Tunisien lagstifta mot Koranen? Genom att kritisera och motverka dess texter.

Ja. Mellanöstern hatar kvinnor. Det måste sägas. Människor måste konfronteras med dessa fakta. Hatet måste motverkas. Det måste få kritiseras. Jag brukar få mycket hat och hot på YouTube, och de mest förvirrande kommentarerna jag får är att jag är en ”självhatande arab”. Men det är förstås inte sant. Jag hatar givetvis inte mitt folk. Tvärtom, jag älskar mitt folk så mycket att jag vill hjälpa det framåt. Att jag kämpar och kritiserar den destruktiva kulturen är det största beviset på min kärlek. För jag vill förbättra min kultur. Jag vill förbättra mitt folk. Det enda som jag avskyr med araber är deras hat mot kvinnor. Därför kommer jag för alltid kritisera varenda tanke och ideologi som förtycker och mördar kvinnor och minoriteter. Det är detta jag slåss mot.

LUAI AHMED

Luai Ahmed är en 25-årig författare, politisk vloggare och flykting
 från Jemen. Han kallar sig själv för ”arab feminazi” och 
”european meninist”. I Jemen var han en feministisk aktivist och
 kulturarbetare som skrev om humanitära och progressiva 
värderingar samt pluggade internationell handel. 2014 flydde han
 till Sverige och Halmstad och började arbeta som vårdbiträde och servitör. I år
 har han börjat studera International Migration and Ethnic Relations
 på universitet samt förbereder att släppa sin första bok, en
 självbiografi med titeln ”A Refugee’s Crisis” som handlar om
 integration, islam, kulturkrocken och hans resa till Sverige.

Här hittar du Luai på sociala medier:

YouTube: Luai Ahmed


Instagram: LuaiAhmed

Twitter: @JustLuai

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer