Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Debatten i Sverige i dag framstår som en krigszon”

av | 11 jan, 2019 | Debatt

Lästid: 4 minuter

Debatten i Sverige framstår som en krigszon idag. Borta är den generösa tolkningen av det vi läser och ser. Det försiktiga grävandet har bytts ut mot storsläggan och därmed förloras värdefulla tankar. Det var med stor besvikelse jag läste Dan Korns artikel ”För Katerina Janouch står hela världen i brand”. Missförstå mig rätt, Korn är en mycket klok skribent men här menar jag att han föll i fällan att anklaga Janouch genom guilt-by-association. Janouch talade på en demonstration på Mynttorget i Stockholm som befolkades av en brokig skara av människor, där bland annat organisationer som Nordisk Ungdom ingick, något som lett till att hon kritiserats hårt och anklagats för att gå extremisters ärenden. Men att hävda att Janouch samarbetar med nazistiska organisationer är ett grovt övertramp. Sådana grepp är kontraproduktiva. Det vore mycket bättre om man istället försökte förstå varandra, skriver idag Madeleine Lilja Rönnqvist.

För att nämna en passage i artikel skriver Dan Korn: ”Tror man alltså att vi står vid avgrunden, att ett undertecknande av FN:s förslag kommer att leda till att helvetet bryter ut, kan man samarbeta också med nazister. För Janouchs del var det NMR som drog sig ur, eftersom de inte ville samarbeta med en ”sexualliberal judinna”.”
Katerina Janouch talade på en demonstration där man protesterade mot FN: s förslag till nytt avtal för asylmottagande, och i publiken fanns enligt uppgift också högerextrema grupperingar. Den organisation som var närvarande var Nordisk Ungdom, icke att blanda ihop med NMR, Nazistiska Motståndsrörelsen. På Nordisk Ungdoms hemsida finns att läsa att de välkomnar alla oavsett etniskt ursprung som medlemmar. Men detaljer tycks ovidkommande när man drar nazistkortet i den infekterade debatten. Korn drar slutsatsen att Janouch samarbetar med nazister och detta är också budskapet som framförs i Expressen. Det här är som att ta sig ett dopp i argumentativ garvsyra. Janouch som själv är judinna har sjävklart aldrig samarbetat med nazister. Oavsett Dan Korns orsak bakom anklagelsen är den djupt ohederlig och den visar att vi alla måste anstränga oss för att förändra debattklimatet i Sverige.
Att protestera och diskutera infekterade frågor är idag väldigt frustrerande. Uppskruvad volym, för lite information och brunkletning gynnar inte vårt debattklimat. Det är viktigt att väljarna tillåts protestera utan att riskera att hamna i onåd.
Det handlar i grund och botten om en stark oro och om en vilja att åstadkomma en förändring. Det vore mycket bättre om man också kunde den här oron på allvar en gång för alla och istället försöka att förstå varandra. Som det är nu har vi fastnat i motsättningarna i vår vet att argumentera för vår sak istället för att diskutera saken. Det mesta handlar om vem står på rätt sida och vem som står på fel sida. Särskilt tydligt blir det den pågående debatten om invandring. Kanske hade de motsättningar som finns inte behövt blir stora om vi alla lyssnade bättre och slutade upp med användandet av ohederliga argument. Alla borde faktiskt anstränga sig mer för att försöka förstå, praktisera en större lyhördhet och vara mer försiktig med att generalisera. Som ett utvecklat folk borde kunna bättre och vi borde framför allt kunna prata om den oro som många väljare idag ger uttryck för:
Det ökande antalet våldtäkter i Sverige och kriminaliteten som drabbar alla våra städer i en omfattning som saknar historiskt motstycke. Det är inte humant att ta emot människor vi inte kan ta hand om. Och det är viktigt att inse att vi gör det på bekostnad av vår välfärd.
Kulturkrockar existerar. Och det finns rasism riktat mot svenskar. Det är därför viktigt att inse att en del av dem som kommer hit inte uppskattar svenskar. Många muslimer är som människor i allmänhet, ansvarsfulla och goda men det finns en också en grupp som skapar stora problem genom spridandet av islamism och hedersförtryck. De som inte har asylskäl måste skickas tillbaka. Det är farligt att blunda inför de konsekvenser som uppstår när skuggsamhället växer. FN:s ramverk för asylmottagande är så pass omfattande att väljarna borde ges möjlighet att säga sitt om det. Det är allvarligt att så inte sker. Och så vidare.
Låt mig tillsist göra klart att alla har ett eget ansvar i vad man gör och vad man skriver. Samtidigt ska vi förstå att många dörrar har stängts för dem som kritiserar invandringen och förd politik. Öppna istället upp dörrarna igen och börja samtala med varandra. Vi skulle vinna så mycket på att göra det.
MADELEINE LILJA RÖNNQVIST
Madeleine Lilja Rönnqvist är debattör och skribent 

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer