Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”De utländska gängen vill inte ha pengar eller mobiler, de vill göra svenska ungdomar illa”

av | 11 jul, 2018 | Samhälle

Lästid: 3 minuter

Ett av samtalen som gjorde mig mest illa berörd i Visby var det med en mamma från Helsingborg, som berättade om sin oro för den 18-årige sonen. ”Jag har sagt åt honom att han måste åka taxi på kvällen, jag ger honom pengar till det”, säger hon när jag frågar ut henne. ”Han är lång och blond och jag vet att han är en måltavla”.

Jag träffar denna mamma i vimlet bland deltagarna i Almedalen, hon är där med en annan kvinna och den här kvällen är de ute och äter middag på en av alla de krogar som har en uteservering. Vi har en gemensam bekant och samtalet böljar fram och tillbaka. Hon berättar att hon bor i Helsingborg men att hon har släkt i Danmark, och att hennes danska släktingar undrar varför hon bor kvar i Sverige.

Hur är det i Helsingborg då, frågar jag, med minnet av den senaste tidens gängskjutningar och mord som det rapporterats om i pressen.

– Jo, det är lugnt, och tråkigt. Där jag bor är det ingen fara. Det är i Söder som det är bråkigt, men vi märker inte mycket av det. Det jag dock oroar mig för är min son, som är 18 år.

Berätta, vad är det som oroar dig?

– Det oprovocerade våldet. Hans kompis har redan fått näsan knäckt… och min son är lång och blond och jag är rädd att någon ska vilja skada honom också. För de här utländska gängen vill inte råna, de vill inte ha pengar eller mobiltelefoner. De vill skada fysiskt. De vill göra svenska ungdomar illa. Varje gång han ska ut är jag orolig.

Jag tycker att det låter otroligt, så jag ställer frågan igen. Kanske har jag missförstått vad hon menar. Nog för att jag hört andra säga liknande saker tidigare, men det är som om hjärnan ändå inte riktigt vill acceptera att det ska vara på det viset. Jag som är uppfostrad med principer om att hår- och hudfärg aldrig ska vara en faktor i några sammanhang har svårt att ta in att så är fallet. Att det kan vara farligt att se ”svensk” ut i Sverige.

Vänta, vad menar du? Vill de utländska gängen skada din son för att han ser svensk ut? För att han har ett svenskt utseende?

Kvinnan nickar.

– Jaa, precis, säger hon på sin breda skånska. De vill inte ha saker, som pengar och mobiler. De vill skada fysiskt. Det är därför jag är så orolig och har sagt åt honom att han måste åka taxi på kvällen.

Runtomkring oss faller den vackra kvällen. Solnedgången är magisk, men det är svårt att fullt ut njuta av skönheten. Kvinnans ord dröjer sig kvar inom mig och förföljer mig långt efter att vi skilts åt.

”Han är lång och blond och jag vet att han är en måltavla”.

Ännu en ögonblicksbild av den svenska verkligheten sommaren 2018. En verklighet då den som ser svensk ut ska akta sig extra noga i sitt eget hemland. Är du blond, eller kanske bara lite råttfärgad, kan du bli en måltavla. Ibland slutar det inte med bara en krossad näsa.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

Köp den gärna här.

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer