Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”De goda” tycker jag ska ”flytta hem” om Sverige inte passar

av | 11 jul, 2017 | Debatt

Lästid: 4 minuter

När jag kritiserar hur Sverige styrs och vad som händer med landet får jag ofta höra att jag ska flytta hem om jag är så missnöjd. Men det är inte rasisterna som talar – utan de som betraktar sig som goda. Då har jag något att säga er: Jag kommer aldrig att hålla tyst och böja mig för er som låter ”rätt värdegrund” gå före allmän säkerhet och fakta. Jag talar av omtanke om Sverige och är här för att stanna, skriver Bianca Muratagic, f d flykting från Bosnien, i sin gästkrönika på Katerinamagasin.

Jag har fått höra att jag som invandrare ska återvända ”hem” om dagens Sverige inte passar mig. Och nej, det är inte rasisterna som vill skicka ut mig – det är de fina människorna, de som är politiskt korrekta, de som slår sig för bröstet och pratar om alla människors lika värde. Uppenbarligen är jag mindre värd eftersom de vill skicka ut mig när jag höjer min röst och kritiserar allt som håller på att bli rejält snett här i mitt hemland sen mer än tjugo år. Men jag har något att säga er: Jag kommer aldrig att hålla tyst och böja mig för dem som låter ”rätt värdegrund” gå före allmän säkerhet och fakta.

När staten sparar pengar på gravida kvinnor genom att stänga förlossningskliniker och starta kurser i bilförlossningar samtidigt som sjuttio polisstationer stänger under sommaren på grund av bristande ekonomiska resurser, bibliotek bommar igen på grund av hot och våld mot personal, kollektivtrafik ställs in för att det sker upplopp och stenkastning i förorterna, musikfestivaler och badhus drabbas av sexuella trakasserier, så kan jag inte förstå vad det är jag ska vara tacksam för? Ska jag blunda och titta bort?

När 147 000 personer varit långtidsarbetslösa i mer än ett år och drygt 77 000 personer i mer än två år, över 230 000 svenska pensionärer lever under fattigdomsgränsen, 75 000 gamla och sjuka människor svälter varje år och 15 000 riskerar att dö av svält… Pensionärer som jobbat och slitit hela sitt liv får av de rika och priviligierade höra att de ska avstå sin välfärd för att Sverige ska få leka humanitär stormakt. De svenska pensionärerna ska hålla tyst och vara tacksamma eftersom gamlingarna i Rumänien är så mycket fattigare och har det så mycket värre? Ska jag bara stillatigande se på de här gigantiska orättvisorna och acceptera dem utan en blinkning?

Och sen har vi de oliktänkande som inte passar i ”de godas” värld med ”rätt värdegrund”. De som ska tystas av de goda ”värdegrundsexpertena” som bedriver aktivism, moraliserar och sprider falska budskap och påståenden som ”Var inte rädda” och ”Sverige har aldrig varit tryggare” när våldtäkter, brott, mord, våldsamma upplopp och terrorhot eskalerar och de mindre priviligierade får bo grannar och bli offer för moralpoliser, IS sympatisörer och kriminella, i segregerade förorter och utanförskapsområden långt ifrån den vita medelklassens trygga reservat, där artister, journalister, politiska ledare och makthavare bor. Och ni kräver att jag ska vara tacksam, acceptera, låta bli att protestera?

Våra makthavare vägrar lyssna på folket. SD har blivit Sveriges näst största parti och växer sig allt starkare bland arbetarklass, invandrare, och inte minst kvinnor som fått nog av förtryck med hedersmotiv. Men de sittande politikerna fortsätter att förneka verkligheten. De fortsätter frysa ut, ignorera och demonisera ett demokratiskt valt parti, trots att denna metod haft en totalt motsatt effekt. Att människor som sympatiserade med V vill lägga sin röst på SD vid nästa val säger mycket om resan Sverige gjort de senaste åtta åren. Det våra politiska ledare glömmer är att deras arrogans och storhetsvansinne väcker en enorm frustration hos vanligt hederligt arbetande folk, som körs över och nedvärderas varje gång deras oro och missnöje tystas och ignoreras.

Nej, jag vägrar hålla tyst. Jag vägrar att böja på nacken och acceptera det som pågår. Jag vägrar stillatigande se på när människor förlorar sina jobb, vänner och familj för att de har ”fel” åsikter på Facebook. Jag vägrar acceptera att de som ifrågasätter makteliten förnedras och utmålas som nazister och de som kritiserar islamism och religiös fundamentalism anklagas för islamofobi. Nej, alla ni som kallar er goda människor med er rätta värdegrund! Ni ska inte tala om för mig att jag ska flytta och lämna Sverige bara för att jag kritiserar eller ifrågasätter maktelitens hyckleri, lögner och faktaresistens. Vi har åsikts- och yttrandefrihet i Sverige och den kommer jag att kämpa för och använda mig av.

Självklart är jag tacksam gentemot Sverige och möjligheterna jag gavs här. Men jag kommer aldrig gå med på att min flyktingstatus ska användas mot mig och för att tysta mig när jag uttalar mig kritiskt om den ansvarslösa och misslyckade migrationspolitiken där både svenskar och flyktingar drabbas hårt. När ni förnedrar, förlöjligar, tystar ner, hänger ut och rasiststämplar oss som varit offer för terrorism, nazism, religiös fundamentalism, förföljelse, krig och hedersvåld, när vi i själva verket vågar motsätta oss och kritisera den åsiktskorridor ni skapat, har ni förlorat all trovärdighet. Det är faktiskt ni som är det största hindret för att få Sverige på fötter igen. Iklädda antirasismens mantel demoniserar ni sådana som mig och förminskar mig och mina åsikter. Men nu börjar er arrogans komma upp till ytan. Erkänn att ni stör er på kompetenta och självständiga invandrare, kanske känner ni er till och med hotade av oss eftersom vi genomskådat ert falska skådespeleri och hunger efter politisk makt, den hänsynslöshet med vilken ni krossar ett väl fungerande land.
Nej, jag tänker inte hålla tyst och vara tacksam. Inte heller bära offerkoftan ni har gett oss invandrare så ni kan förstärka era positioner och bygga er politiska karriär. Och jag tänker definitivt inte åka ”hem”.

 

Bianca Muratagic

Bianca Muratagic arbetar som sångpedagog, konstnärlig ledare, konsertarrangör och sångerska. Hon driver sitt eget företag Sångakademi Bianca  i Uppsala.

 

(Det här är en debattartikel innehållande opinionsmaterial, publicerad på Katerina Magasin. Åsikterna i artikeln står skribenten för. Texten har tidigare publicerats i en delvis annan form som inlägg på Facebook.)

********

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnumret). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer