Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”De flesta friska lever fortfarande i tron att det går att lita på Försäkringskassan”

av | 19 jun, 2019 | Maktmissbruk

Lästid: 5 minuter

Jag har tagit emot en lång rad mail och brev från människor som inte får den hjälp de behöver av Försäkringskassan när de drabbas av sjukdom. Trasiga, sjuka, svaga människor som trots att de betalat skatt och uppfyllt sin del av samhällskontraktet, vid behov nekas den hjälp de har trott de ha hjälp till och kränks därtill genom en myndighet vars anställda saknar både empati och anständighet. De av Försäkringskassan och svenska staten svikna är desperata efter att bli sedda och lyssnade på, att få uppmärksamhet för sin belägenhet. Den som är frisk lever kanske i tron att det fortfarande finns ett hållbart socialt skyddsnät för skattebetalare i Sverige. Inget kunde vara mer felaktigt. Trots debattartiklar och vittnesmål är det alltför tyst om övergreppen som pågår mot Sveriges icke arbetsföra medborgare. Skattebetalare som inte får hjälp, medan andra grupper prioriteras och får positiv särbehandling. Bara de mest ömmande fallen hamnar i tidningen. Jag publicerar idag ett vittnesmål från en 47-årig kvinna vars liv inte längre fungerar, och som Försäkringskassan svikit. En av många som lider i det tysta i det som kallas för välfärdsstat. Jag har i texten förtydligat vissa förkortningar för att läsaren ska förstå deras innebörd.

”Jag har gjort ett litet försök att skriva ner min historia medan huvudet är klart. För mitt tillstånd påverkar även minnet och koncentrationen och jag har fått flera kognitiva problem. Jag är sjukskriven på deltid sedan 2014 och helt sedan 2017 på grund av Ehlers-Danlos syndrom (EDS) som är en ärftlig bindvävsdefekt. Vanliga symtom är överrörliga och instabila leder, långvarig smärta, tänjbar och/eller skör hud samt svår trötthet (fatigue). Jag har även fibromyalgi, neuropati med allt vad det innebär plus en bakomliggande utbrändhet.

Jag kämpade in i det sista för att kunna jobba. Har alltid varit en arbetsmyra både på jobbet och fritiden. Att jobba har varit så viktigt och roligt att jag alltid sa, även om jag skulle vinna miljoner skulle jag aldrig sluta jobba. Möjligtvis gå ner i arbetstid. Jag hade förmånen på grund av arbetsbrist att kunna prova lättare och lättare jobb hela tiden tills det inte gick längre. Sedan jag sjukskrevs har jag varit jagad från dag ett av Försäkringskassan, vilket gett ångest och svåra panikattacker. Jag har från flera läkare samma utlåtande att det är orimligt att tro att jag ska bli bättre, utan snarare förväntas jag bli ännu sämre med tiden vilket jag också blivit. Jag har genomgått genom Försäkringskassan beställd TMU (försäkringsmedicinsk utredning som utförs på uppdrag av Försäkringskassan och landstinget) och senast AFU (aktivitetsförmågeutredning, en ny utredningsmodell för bedömning av arbetsförmåga som försäkringskassan utvecklat). Båda dessa visar på samma resultat. Men det struntar Försäkringskassan i. Varför lägger man då ut dyra pengar för utredningar när man ändå inte bryr sig om resultatet?

Nu har Försäkringskassan hittat en arbetsplats att prova mina krafter på. Det vore en mycket bra plats om jag bara hade ork. De verkar dock vara medvetna om mitt tillstånd trots allt, för jag uppmanas att använda soffan på arbetsplatsen så mycket jag behöver under dessa två timmar jag måste vara där. Logiken haltar. Just nu väntar man på min elscooter, annars är det omöjlig för mig att ta mig till arbetsplatsen utan att förbruka all den dagens och nästkommande dagars energi. De få bättre stunder jag har är inte långa. Dem behöver jag för att orka med att sköta min hygien och kanske kunna vara ute på gården en stund. Eller en annan dag, kanske kunna följa och handla. Min ork är så begränsad att om gör jag det ena, så orkar jag inte det andra.Pressar jag mig över begränsningarna blir jag liggande i flera dagar i svåra smärtor. Jag har märkt är att återhämtningen efter en sådan krasch tar längre och längre tid.
Försäkringskassan anser trots detta att jag inte ens har rätt till 25% sjukersättning. Sjukt!

Jag har nu anlitat en egen jurist då jag inte ens fick hjälp via facket, som jag betalat in till sedan jag var 15-16 år. Jag är nu 47. Pengar till detta finns egentligen inte, men jag har inte råd att inte anlita hjälp heller. Jag sitter som så många andra med lån… Försäkringar som jag tagit för att gardera mig mot arbetslöshet eller sjukdom gäller inte då jag råkat få ”fel” diagnoser. Hade jag vetat detta hade jag aldrig tagit lån. Men jag var ju frisk och skulle jobba till minst 65. Så kan det gå när man drabbas i Sverige idag, och dessutom av ”fel” sjukdom. Det är därför jag delar med mig. För att belysa hur det kan gå när man drabbas av det man inte trodde skulle kunna hända.

Var inte så blind och naiv att ni tror att den dagen du blir sjuk så fungerar sjukförsäkringen för dig och sjukpenningen kommer bara du har läkarintyg, likaså sjukersättning om det behövs! Många har garanterat lån och har tagit extra försäkringar i händelse av sjukdom. Var inte så säker på att den gäller för dig då du behöver den. Det finns nämligen mängder av diagnoser som alla våra extra försäkringar inte gäller för. Vi som är svaga och sjuka är lätta att köra över för vi har inte orken för att kämpa emot Försäkringskassans handläggare. Vi har inte heller ekonomin för att köpa oss hjälp. Demonstrationer har vi svårt för att utföra då de allra flesta är för sjuka för att orka ta sig dit och/eller saknar ekonomi för att ta sig dit .

Därför behöver vi kämpa för att försöka säkra vår rätt vid sjukdom eller olycka. Det går så fort när livet vänder. Gå in och läs och dela om du vill. Glöm inte att om du skriver under så måste du gå in på din mail sedan och godkänna underskriften.”

https://www.skrivunder.com/sverige_maste_fa_tillbaka_en_trygg_sjukforsakring

https://www.facebook.com/groups/2000828070040286/?ref=share

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer