Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Coronaviruset: Svenska myndigheter tar som vanligt första pris i handlingsförlamning

av | 1 mar, 2020 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Det borde vara brottsligt att från myndighetshåll uppvisa sådan brist på handlingskraft som vi nu ser i fråga om Coronaviruset – Covid19 – i Sverige. Det är på grund av senfärdighet som viruset kommit in i landet till första början, trots att experter varnat för dess spridning – precis som fallet varit med andra smittsamma sjukdomar man låtit spridas i Sverige via flyktingströmmar som man inte haft några som helst krav på ska undergå hälsokontroller, något jag skrivit om tidigare, som till exempel spridning av TBC samt HIV. Istället för att ta situationen på allvar försöker man släta över, förminska riskerna samtidigt som man överlåter smittstoppande åtgärder åt enskilda individer och agerar traditionellt ”naivt” när det gäller karantän. Allt detta medan vi under veckan som gått fått extremt oroande rapporter om att flera miljoner flyktingar från Syrien, Iran och Irak via Turkiet nu trycker på EU:s yttre gräns, då Erdogan öppnat för dem att ta sig in i Europa, en väg som han hittills hållit stängd. Strider utkämpas redan mellan grekisk polis och flyktingarna, mestadels män. Hur många av dessa individer som bär på Coronaviruset är naturligtvis okänt, men redan ryktas att många kan vara smittade, en utveckling som är utom all kontroll. Det vi idag vet är att Världshälsoorganisationen WHO utlyst globalt hälsonödläge på grund av COVID19. 85 000 fall är hittills rapporterade, de flesta i Kina. 2 900 har dött.

Det är inte helt okomplicerat att skriva om COVID19 då fakta är svår att kontrollera. Det finns många konspirationsteorier och rykten kring virusets ursprung. Enligt uppgift finns det i Wuhan i Kina laboratorium där man bedriver forskning med virusstammar som SARS, EBOLA samt HIV. Olika länders rapportering om smittspridning och antalet sjuka får tas med en nypa salt, då man inte heller kan förlita sig på hur mycket propaganda respektive hur mycket sanning man rapporterar och hur tillförlitlig statistik man klarar av att föra. Förhållningssätt till fakta och känslor kan variera väldigt… Tänk bara på Sverigebilden! Det vi i alla fall vet med säkerhet är att det årligen utbryter influensaepidemier som skördar människoliv i tusental. Dessa influensor får dock inte i närheten samma slags publicitet som COVID19. Vad detta beror på är i skrivande stund inte helt klart. Det kan givetvis bero på att COVID19 är extra smittsamt, extra aggressivt och extra dödligt (enligt uppgift är dödligheten 2-3% om vi ser till antalet offer hittills). Men det kan finnas andra faktorer inblandade. Jag vågar själv inte riktigt spekulera i detta.

Rykten på sociala medier gör gällande genom ett antal videor från det stängda Kina, att tjänstemän på kliniken sålt djur som blivit utsatta för djurförsök som mat på den lokala matmarknaden. Det är svårt idag att veta sanningen om detta. När COVID19 utbröt i Wuhan i Kina smittades runt tre per infekterad person. När viruset nådde Italien smittades hela femton personer per insjuknad.

Tidningen Epochtimes har för några timmar sedan lagt ut följande klipp som visar på otroligt svåra förhållanden i Kina.

https://www.youtube.com/watch?v=QcE4JZg2GqM&feature=youtu.be&fbclid=IwAR09iDd3VofJJaD6RhUS73xH-FiXyTm0Rsnzpv31MHvuFvwVA23EzYTBcD0

Om vi går till Sverige: Det första kända svenska fallet, en kvinna i Jönköping som visade sig i början av februari vara sjuk efter en resa, vägrar sjukhuset yttra sig om. I skrivande stund har fler än 11 personer insjuknat, bland annat då man varit i Iran (som efter Kina, Italien samt Sydkorea nu har flest konstaterade fall).

Över 40 personer tvingas arbeta hemifrån på grund av att en kollega till dem som varit i Kina har fått diagnosen.

Länk : https://www.expressen.se/nyheter/intensiv-jakt-pa-fler-smittade-efter-nya-coronafall-i-sverige/

Länk 2 : https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/pLv8gX/fyra-smittade-i-goteborg-omfattande-kartlaggning-pagar

Folkhälsomyndigheten väljer att i dagsläget inte betrakta coronaviruset som pandemi. Fel, enligt infektionsöverläkaren Björn Olsen, som säger så här till Aftonbladet: ”Det är dags att det här deklareras som en pandemi. Vi ser en okontrollerad spridning i Europa och det är i stort sett klart att vi kommer se fler fall i Sverige.”

https://www.aljazeera.com/news/2020/01/coronavirus-symptoms-vaccines-risks-200122194509687.html

Vid ett samtal i fredags till svenska hälsoinstitutet samt MSB påstod man att beredskapen är god. Samtidigt har det visat sig att vi har beredskap att maximalt ta hand om 100 insjuknade patienter i Sverige.

Osäkerheten kring Sveriges möjligheter att stå starkt i händelse av snabb smittspridning skapar förstås rädsla, det är en naturlig försvarsmekanism. Samtidigt påstår virologen som är Sveriges expert att vi inte ska vara rädda, och myndigheter försöker lugna genom att förminska riskerna. Att bete sig våghalsigt är djupt ansvarslöst, framför allt som vi i dag inte vet hur COVID19 kan komma att drabba samhället.

Flera stora företag, bland annat IKEA, har infört regler där ingen får resa till områden där det finns smittade utan istället ska de använda videokonferanssamtal med kollegor som bor i områden där pandemin finns. Andra företag avbokar Europaresor. Många länder avråder sina medborgare från att resa utomlands i onödan. Karantän och isolering är inte något som lämnas åt slumpen – samhällen går in för att aktivt försöka hindra smittspridning.

Men de ansvariga på riksnivå fortsätter bara att slå ut med händerna. Man tror att COVID19 tar ledigt över helgen, därför ska krismöte hållas på kontorstid på måndag. Man ser ingenting komma? Det är bara att vänta på att regeringen med Stefan Löfven i spetsen ännu en gång kommer att säga att man har ”varit naiv”.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer