Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Cirkus nya VD Ingmari Pagenkemper kallar SD:s väljare ”bittra grottmänniskor” och hetsar till politiskt krig på Facebook

av | 25 jul, 2018 | Uncategorized, Kultur

Lästid: 5 minuter

Det är som sagt varmt och värmen gör märkliga saker med människor. Häromdagen var det flera politiker och journalister som gjorde bort sig på Twitter. Nu träder ännu en aggressiv medborgare fram och slår vilt omkring sig på sociala medier. Det är nöjesetablissemanget på Djurgården Cirkus blivande VD Ingmari Pagenkemper, tidigare chef på Södra Teatern, som kallar SD-väljare ”bittra grottmänniskor” och säger att hon skrikit för lite ”Fuck SD” på sistone. Samtidigt menar hon att Djurgården ska bli ”roligast i stan”. Frågan är om gästerna ska tvingas redovisa sina politiska åsikter innan de bereds tillträde till nöjesarenan? Pagenkemper skriver dessutom att hon sover med baseballträ intill sängen – av rädsla för konsekvenser av sitt politiska hetsande.

Det började med att Pagenkemper, som i flera år varit min Facebookvän och med vilken jag har flera hundra gemensamma vänner, satte igång med att kommentera på mina inlägg på min privata Facebooksida. Pagenkemper har markerat hårt genom att påstå att jag är ”en kappvändare av rang” och att jag ”sprider hat och lögner”.

I en egen statusuppdatering den 15 juli påstår hon att jag ”ligger bakom rasismens uppgång i Sverige”. Hon beskriver det som att hon gett sig in i ”Katerina Janouchs mörka värld” och beskriver mig som ”farlig”. Jag bemötte detta inlägg genom att skriva till henne att jag anser att hon borde skämmas för sådana uttalanden. Jag har även ifrågasatt hennes priviligierade position, eftersom hon arbetat som VD på Södra teatern i flera år.

När Pagenkempers attacker, bland hennes enträgna förhör om min privatekonomi började gå för långt och människor hörde av sig till mig privat, illa berörda, övervägde jag att blockera Pagenkemper, men efter som jag är vän av dialog beslöt jag mig för att ge henne en chans.  Jag frågade varför hon ljög om att jag har alias och fejkprofiler (det har jag inte, det räcker med mitt konto) och fick följande hånfulla svar:

Eftersom Pagenkemper är en ansedd nöjesprofil i Stockholms nattliv och en person jag tidigare varit ytligt bekant med, kände jag att jag borde vara generös. Positioneringen att påstå att alla människor som tänker rösta på Sverigedemokraterna är rasister är en simpel förenkling av verkligheten och djupt kränkande mot Sveriges näst största, eller kanske största parti. Därför tänkte jag att jag bör bemöta i sak, inte genom samma typ av attacker och smutskastning. Pagenkemper svarade med att åter hånfullt ifrågasätta min privatekonomi. På sin egen privata Facebooksida har hon lagt upp uppmaning till konfrontationer och hets mot oliktänkande.

Tyvärr fick jag tillbaka ännu värre förolämpningar och hån. Jag har idag sakligt bemött Pagenkemper men ej fått några sakliga svar tillbaka. Istället har Pagenkemper skrivit ett inlägg på sin egen Facebook där hon insinuerar att jag planerar att utsätta henne för fysiskt angrepp. Hon skryter om att hon ”retat tanten” och uppmanar sina vänner att skapa konflikter och ökad polarisering. I ett annat inlägg kallar hon SD:s väljare ”bittra inkompetenta grottmänniskor”, när hon delar ett fake news-konto som skapats enkom för att bidra till ökad polarisering:

Pagenkempers hetsande mot mig som journalist har i hennes tråd skapat en riktig hatstorm, vilket är anmärkningsvärt då hon tidigare varit medlem (kanske fortfarande är!) i det regeringsunderstödda nätverket Jagärhär, som säger sig vilja nyansera debatten och stävja just hets och hat. Själv upppmanar jag till sans och balans i debatten, till skillnad från Pagenkemper som jublar när hennes vänner kallar mig ”rasistkärring”. Jag anser att ingen av oss tjänar på att gå till denna typ av verbala angrepp, i synnerhet som det är rena fantasier från Pagenkempers sida, detta med rasistanklagelser mot allt och alla… Jag publicerar två av de många hatiska kommentarerna på Pagenkempers Facebook för att visa vad som pågår. En av Pagenkempers vänner har till exempel valt att gömma mina barnböcker i en bokhandel…

En annan ser till att gå till ordentligt personagrepp:

Dessa utspel bekymrar mig. Är detta nöjesinrättningens nya VD:s officiella hållning gentemot blivande besökare och kunder på Cirkus? Att hetsa medmänniskor och bidra till hatstormar på sociala medier? Betraktar man en tredjedel eller fler av sina kunder som ”bittra grottmänniskor” som bör motas i grind? POP House, där Björn Ulvaeus är en i styrelsen, står han bakom denna elitistiska attityd? Tycker den forna ABBA-stjärnan att klok politik ska bedrivas genom att skrika Fuck SD, enligt Pagenkempers modell?

Jag kan inte tolka dessa utspel på annat sätt än att Pagenkemper inte står upp för alla människors lika värde och att hon genom sitt hårda politiska exkluderande har planer på att göra Cirkus till en politisk arena för likasinnade. Jag emotser ett svar från POP House som rekryterat Pagenkemper som VD till Cirkus, och vill gärna höra hur de ställer sig till att individer hånas, förföljs och att en VD uppmanar till hat och hot på sociala medier.

Mejla gärna till Pop House VD – Bo Mattias Tengblad – eller någon av ledamöterna i styrelsen, om du i likhet med mig känner dig obekväm att i fortsättningen besöka Cirkus på Djurgården.

Vem vet, kanske är du inte önskad som kund på Cirkus du heller?

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

Köp den gärna här.

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer