Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Brev till flickor

av | 27 apr, 2017 | Livsstil

Lästid: 4 minuter

Hej min syster från ett annat land, från en annan kultur. Du vet väl att i det här landet får du hångla med vem du vill, ligga med vem du vill, när du vill, som du vill? Din kropp är din och inte någon annans ägodel. Den här texten är till dig. Jag är lite orolig för dig, förstår du. Det har kommit till min kännedom att du lever ett liv i förtryck här i Sverige.

Jag fick just en text från RFSL i min hand, en som riktar sig till nyanlända och handlar om sexuella rättigheter och annat matnyttigt för alla som inte är hetero. Ett toppeninitiativ! Men jag saknar en upplysande text till de tusentals flickor och kvinnor som lever i Sverige, men som av olika anledningar inte kommer ut i samhället, inte kan svenska, eller inte förstår att de faktiskt lever i ett fritt och i alla fall på pappret demokratiskt samhälle. Det kan vara nyanlända flickor och kvinnor, eller de som av någon anledning inte förstår vad för slags land Sverige är tänkt vara.

Jag önskar att den här texten ska översättas till så många språk som möjligt. I skolorna skulle den kunna anpassas till yngre tjejer och bli obligatorisk läsning för dem som inte känner till sina rättigheter. Någonting i stil med det här:

Hej min syster från ett annat land, eftersom det finns risk att du inte är medveten om vilka lagar och regler vi har här i Sverige, behövs det en kort introduktion till detta. Sverige är ett land där kvinnor och män är lika mycket värda och har likadana rättigheter och skyldigheter. I Sverige får flickor från 15 år ha sex. Alla tjejer och kvinnor i alla åldrar får bli kära i vem de vill, ha sex med vem de vill, och skaffa barn med vem de vill. De kan klä sig som de vill. De behöver inte rätta sig efter vare sig sina bröder, kusiner, släktingar eller föräldrars åsikter (även om mamma och pappa är vårdnadshavare tills flickan är myndig vid 18, men föräldrarna har ingen rätt att tala om för henne vem hon ska bli förälskad i, eller gifta sig med – sånt är alla människors privatsak!).

I Sverige är det förbjudet att man skär i flickors kön. Kvinnlig omskärelse är ett övergrepp och det är förbjudet i svensk lag. Gör man det kan man bli polisanmäld och åka i fängelse.

En flickas eller kvinnas värde sitter inte i hennes underliv. Vad hon gör med sin kropp har ingenting med hennes familj att göra.

En tjej blir inte smutsig eller oren om hon har sex. En tjej kan inte bli ”förbrukad”. Ett kön kan inte bli ”begagnat”. Det fungerar inte så. Man är inte bättre om man bara haft en partner. Man är inte sämre om man har haft hundratals. Vem man är avgörs inte genom vem man har legat med.

Sex är något man gör för att det är härligt. För att man gillar det. För att man är kåt. Tjejer har rätt att vara kåta. Tjejer har rätt att bejaka sin kåthet. Tjejer kan onanera, smeka sig själva, de kan ha sex med en eller flera. Det är inte fel. Det är inte dåligt. Sex är inte dåligt. Den nakna kroppen är fin, oavsett hur den ser ut.

I Sverige får man inte gifta sig när man är under 18 år.

I Sverige måste en kvinna inte skaffa barn om hon inte vill. Hon får använda preventivmedel. Blir hon med barn och vill inte föda barnet, kan hon göra abort. Hon kommer inte till helvetet om hon avbryter en graviditet. Eller om hon har sex med många. Eller om hon tänker på sex. Det finns inget helvete, det är bara sagor och fantasier (precis som paradiset, tyvärr).

De flesta av världens stora religioner är livrädda för kvinnors sexualitet. Framför allt män – men en del kvinnor också – verkar oroa sig för att världen ska gå omkull om kvinnors lust släpps fri. Därför har gubbar i årtusenden försökt hindra kvinnor från att leva som de vill.

Det här har vi i Sverige kämpat emot i flera generationer. Modiga kvinnor har stridit och krigat för att deras döttrar och dotterdöttrar ska leva i jämställdhet och frihet, även sexuell sådan.

Det tänker vi inte backa från. Och bor du i Sverige, har du rätt till precis detsamma som alla andra tjejer och kvinnor i det här landet.

Mer viktiga saker du ska känna till: En tjej måste inte vara oskuld när hon gifter sig. (Det är en myt att det finns en mödomshinna förresten, och det är sällan en tjej blöder vid första samlaget.) Tvärtom är det bra att ha legat runt en del, så du lär dig vad för slags sex du gillar och vad du tycker är mindre skönt. En oskuld är varken värdefull eller extra fin. Hon är bara en människa av kvinnokön som inte haft penetrerande samlag.

I Sverige har tjejer rätt till sexuell njutning lika mycket som killar.

I Sverige har ingen rätt att kalla dig hora oavsett hur du ser ut. Vill du gå med kortkort kjol och visa halva tuttarna så är det upp till dig, om det är så du vill se ut. Sverige är ett sekulärt land. Här lyder vi under Sveriges rikes lag. Allt annat är olagligt.

Du har rätt att bada på badhus fast det är fullt med killar i bassängen. Ingen har rätt att tafsa på dig bara för att du har på dig bikini.

Du har rätt att vistas i alla rum. Du kan gå på café, restaurang, i butiker. Du kan gå ensam på stan. Du måste inte fråga en man om lov. Du kan studera, utbilda dig, arbeta. Tjäna egna pengar. Ha en egen lägenhet. Ingen har rätt att tala om för dig hur du ska leva och vad du ska tro på. Din plats är inte i hemmet bara för att du råkar vara född med en vagina. Du kan både ha barn och göra karriär. Det är inte alltid lätt, men det går. Om man hjälps åt.

Det fungerar inte så här i alla länder, men i Sverige är det tänkt så.

Kort sagt: Ingen har rätt att styra dig, kära tjej eller kvinna. Ditt liv är ditt. Det är du som är chef över dig själv.

Det är inte enbart män som bestämmer här. Det gör människor tillsammans. Kvinnor och män.

Det är vad våra förmödrar har kämpat för. För kvinnlig rösträtt, för rätten att arbeta, för de sexuella rättigheterna. I dag kanske detta inte känns lika självklart längre. Men med upplysning kommer vi långt. Det är därför jag vill berätta detta för dig som är flicka eller kvinna, gärna i en färgglad broschyr likt den som RFSL nu tryckt upp för att informera om sexuella rättigheter för alla läggningar.

Läs dessa ord ofta. Tills du kan dina rättigheter utantill!

Hjälp sedan till att förändra världen.

Det börjar med dig.

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer