Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Boktitel: Systerskap (del 2)
Kategori: Cecilia Lund #2
Utgivningsår: 2009

Köp boken

Cecilia Lund-böckerna inspireras av samtidshändelser. Det behövs inte mycket för att min fantasi ska gå igång. Ibland är det en oansenlig notis i tidningen för att tankarna ska spinna iväg. Ibland är det något större. Som ett av vår tids största och mest uppmärksammade våldtäktsfall, det som blev känt som Stureplansvåldtäkten. Fallet fick mig att börja tänka, inte bara på den våldtagna kvinnan utan generellt. Böcker och filmer är fyllda av kvinnor som är offer. Men vad skulle hända om kvinnorna fick nog? Om offret blev förövare? Resultatet blev den andra delen i serien, Systerskap.

Utdrag ur "Systerskap":

"De hade lämnat de trafikerade och bullriga gatorna bakom sig och gick nu längs tysta sovande husfasader. Pratade och skrattade, mest harmlöst skvaller om sådana de kände båda två. Hon märkte det inte till en början, förvandlingen. Den liksom smög sig på, omärkligt, från att han pratat lättsamt och otvunget ändrades hans tonfall. Anspelningarna som han först uttalat skämtsamt kom med ens utan en gnutta ironi i rösten. Först var hon inte säker på vad han menade men det blev allt mer tydligt. Och snart blev han uttalat påträngande, började ge henne allt fler kladdiga komplimanger. Hon försökte byta samtalsämne, försökte styra över samtalet på annat, mindre laddat, men han gav sig inte, kom istället med inviter, berättade hur tänd han var på henne. Så stannade han till och tog tag i hennes hand. Hon försökte slita sig ur hans grepp men han var starkare. Hon kände hur hans händer trevade utmed hennes kropp. Det surrade i hennes huvud. Han tryckte sig mot henne, drog med henne in i ett mörkt prång mellan husen. Nattluften var inte tillräckligt sval för att hon skulle nyktra till, men rätt igenom berusningen skar vetskapen som en kniv. Vad i helvete höll han på med?

Det enda hon visste var att detta inte var vad hon ville. De skulle bara gå hem tillsammans. Med betoning på gå. Men tydligen hade han andra planer.

– Ta det lugnt, andades han i hennes öra. Jag vet ju att du vill… Hans händer slet i hennes kavaj, drog i kjolen. Nu hotade och skrämde beröringen, samma beröring som inne på klubben verkat så harmlös. En hand på hennes kind. Samma hand hade blivit hård, krävande, brutal.

– Nej, sa hon och försökte skjuta honom ifrån sig. Lägg av.

Men han gav sig inte. Tvärtom. Han flinade och förde sitt ansikte närmare hennes. Hon kände hans andedräkt, hans tunga i sin mun. Hon skakade på huvudet, men han var stark, hans mun var stor, hon kände smaken av hans saliv, hans näsa krockade med hennes. Och så händerna, fumlande med hennes kjol, hans kalla fingrar mot hennes varma hud. Han gjorde henne illa.

– Aj, sluta, bad hon högre.

– Äh lägg av, jag vet att du vill, viskade han.

När hon fortsatte bjuda motstånd blev han våldsam. Han tryckte henne längre in i mörkret. Hans hand över hennes mun, hans andra hand mellan hennes ben… Paniken bubblade i henne och det kändes som om luften skulle ta slut. Hon kände en nagel brytas av när hon försökte skjuta honom ifrån sig. Smärtan var vass och intensiv och högg i hela fingret. Det svartnade framför hennes ögon.

Nu kämpade hon för livet. Ilskan och rädslan gav henne en styrka hon inte trodde fanns inom henne. Slog han henne? Hade han gett henne ett slag i ansiktet, eller var det hennes huvud som dunkat mot husväggen? Varför hände allt så långsamt, och varför tog det aldrig slut?

Hon hörde ljudet av kläder som slets sönder, och en person som skrek. Någon skrek på hjälp. Det var hon själv."

 

Baksidestext:

Familjen Lunds hus på Lindängstorget är till salu. Efter Johns otrohet har Cecilia och John separerat och plötsligt är Cecilia varannan vecka-mamma. Hon saknar familjelivet och kastar sig in i arbetet som barnmorska och låter sig uppslukas av dramatiken på förlossningen. Samtidigt bär hon på en ilska och tycker att singellivet är ovant och svårt. Kanske kan mötena med John hos terapeuten hjälpa henne att få ordning på tillvaron? Ett telefonsamtal visar sig avgörande på flera sätt. Plötsligt förstår Cecilia var hennes känslor finns. Med ens är hon redo att slåss för det som är viktigt.

Samtidigt som Cecilias familj håller på att söndras hamnar hon mitt i en annan kris. Det börjar med en rad brutala övergrepp i city. Därefter försvinner Cecilias systerdotter plötsligt oförklarligt, rykten och skvaller sprids på nätet och begreppet systerskap får en ny innebörd. Vad händer när offret själv blir förövare? Och kan hämnd verkligen vara den rätta vägen till jämlikhet?