Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Boktitel: Bedragen
Kategori: Cecilia Lund #1
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789186067564

Köp boken

När embryot till Cecilia Lund väl började gro inom mig, snubblade jag ganska omgående över den första romanens tema. Någonstans ekade minnet av otäcka filmen Cape Fear med Robert de Niro i huvudrollen som otäck psykopat som vill hämnas på sin f d försvarsadvokat. Min första idé var så otäck att jag själv blev rädd. Jag ville dock inte skriva en bok jag själv inte skulle våga läsa. Men livet bjuder på många intressanta vändningar, bara man har öppet sinnelag. Snart kom ny inspiration min väg. Från en bekant fick jag höra historien om hur vederbörande på äldre dar fick en helt ny familj. Fadern hade haft en kärleksaffär vid sidan av äktenskapet och fått barn som hans officiella familj inte fick någon vetskap om. Begreppet "barn på byn" aktualiserades och detta satte igång min fantasi. Hur vore det om man faktiskt hade ett syskon någonstans i världen, en människa man inte visste något om? Hur vore det om en man blev far ovetande, och barnet en dag sökte upp honom för att hitta tillbaka till sitt ursprung?

Detta är upptakten till "Bedragen" - den första romanen om Cecilia Lund som kom ut hösten 2008.

Familjen sitter och äter middag. Det är en vanlig tisdag i mars, när dörrklockan ringer.

Utdrag ur "Bedragen":

"En bestämd, genomträngande signal. Den skar genom luften och landade med en tung duns på köksbordet. Rörelserna hejdades. Cecilia och John såg på varandra.

– Det är nog Matilda som vill leka, utbrast Sofia förväntansfullt. De brukar jämt äta mat så tidigt. Jag går och öppnar.

– Det är bättre att Wille tar det, sa John. Det är ju ändå kväll.

– Nej, jag gör det, ropade Sofia, redan halvvägs nere från stolen. Hon sprang ut i hallen och vred om låskolven.

De lyssnade efter hennes ljusa röst.

– Vem är det, gumman, ropade Cecilia.

Flickan svarade inte. Men hon pratade visst med någon där ute.

– Om det är Matilda, be henne komma in, hojtade John.

Sofia svarade fortfarande inte.

– Sofia!

Kvällskylan smög in och la sig som en ovälkommen gäst runt bordsbenen. Vad höll ungen på med?

– Mamma, kom, ropade hon.

Då var de redan på väg ut i hallen.

På tröskeln stod en ung man. Han höll en svart bag i handen. Det mörkblonda håret lockade sig i pannan. De djupt liggande ögonen var stora och kantade av långa mörka ögonfransar. Näsan, känslig och rak i det öppna ansiktet. När han öppnade munnen syntes en rad jämna vita tänder. Han hade inga handskar på sig men runt halsen hade han lindat en grå halsduk.

Cecilia och John hejdade sig instinktivt. Hon var den första att le.

Den unge mannen flackade lite med blicken.

– Mamma, mamma, det är en kille, teaterviskade Sofia. Han vill prata med pappa! Vem är det, mamma?

Den unge mannen verkade mest av allt vilja vända om och ge sig av.

– Hej, sa John. Är det nåt vi kan hjälpa till med?

Främlingen, som plötsligt såg mer ut som en pojke, sträckte fram sin hand. 

– Jag heter Simon. Ursäkta om jag stör… men…

Dessa dörrknackare! Cecilia avskydde dem. De sålde budskap om Gud, djupfryst fisk eller strumpor i multipack. Gick från dörr till dörr som moderna tiders gårdfarihandlare och lurade på folk allt möjligt onödigt. Hon hade strängt instruerat killarna att inte öppna dörren för försäljare som helt fräckt kunde kränga sina lågkvalitetsprodukter till och med till barn. Även om just denna kille såg sympatisk ut visste hon vad som skulle komma. Snart halade han väl fram blocket och började rabbla. Vad var det denna gång? Paketlösningar för kabel-tv?

– Jag vet inte riktigt hur jag ska säga det här, fortsatte han medan marskvällen låg mörk och dyster där utanför. Men… jag tror…

Sofia tog Cecilias hand.

John gjorde en otålig gest.

– Det är väl du som är John Svantesson, sa den unge mannen. Fotograf John Svantesson?

– Ja, det är jag, nickade John. Vad gäller saken?

Orden tycktes komma oändligt långsamt ur munnen med de vita tänderna, men Cecilia hörde dem mycket klart och tydligt när de väl kom.

– Om det är du som är John Svantesson, så har jag kommit rätt. Jag tror… att du kanske… eller, jag menar, jag har fått veta… att du är min far."

Baksidestext:

Cecilia Lund älskar sitt jobb på sjukhuset där hon befinner sig mitt i livets mest dramatiska ögonblick, födelse och död. Privat tuffar det på, med fyra barn och äkta maken John som är fotograf samt hus i en trevlig förort. Varje dag är fylld till brädden men hon är ganska nöjd. Och så som det alltid varit, ska det alltid förbli - eller?

En oväntad händelse slår plötsligt sönder deras tillvaro. Det ringer på familjens dörr och där ute i vinterkylan står en främmande ung man, Simon. Han hävdar att John är hans far och han själv frukten av en passionerad tonårsförbindelse. Just då förbereder John en längre utlandsresa. Cecilia står med ens ensam och konfronteras med den hemlighetsfulle Simon, samtidigt som sprickorna i hennes och Johns relation blir allt djupare. Runt familjen vävs ett nät av oförklarliga händelser och svek. Det är inte helt lätt att avgöra vem som är bedragen - och vem som bedrar.