Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Boktitel: Barfotaflickan (del 8)
Kategori: Cecilia Lund #8
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789164204332

Köp boken

När jag var mindre var det sällsynt med utländska tiggare i svenska städer. Det fanns gubbar på parkbänkar och i centrum, så kallade bänkalkisar och uteliggare. Idag är en tiggare med pappmugg utanför ICA en alldaglig syn, så pass vanligt att vi knappt reagerar längre. Det är en förändrad bild av vardagslivet. För mig som författare väcks givetvis fantasin. Vilka är dessa personer och vad har de upplevt? Och vad händer om en väldigt utsatt människa plötsligt skulle få en möjlighet att tjäna mycket pengar - på ett till synes enkelt sätt? I historien finns flera exempel på hur fattiga skrupellöst utnyttjats av välbärgade med dunkla motiv. Och där någonstans föddes idén till Barfotaflickan.

Utdrag ur "Barfotaflickan":

"Den gravida kvinnan låg i en pöl framför inskrivningsdisken. Hennes smutsiga kläder i omatchande färger och mönster utgjorde en stark kontrast mot det diskret mörkgrå golvet och den välpolerade vita disken med skärmar av blåtonat glas. En solkig täckjacka spände över hennes stora mage. Tovigt svart hår stack fram under den mörkblå stickade mössan.

Cecilia sjönk ner på knä. Tog hennes hand.

– Kan du svenska, frågade hon.

Den unga kvinnan skakade på huvudet. Hur gammal kunde hon vara? Det var svårt att avgöra, kanske hade hon fyllt tjugo, kanske var hon yngre än så. Hennes kinder var insjunkna och ögonen fyllda av rädsla.

– English?

– Please, fick kvinnan fram.

Vattnet hade gått. Kjolen var våt och pölen spred sig under kvinnan. Ett annat föräldrapar hade under tiden kommit in genom entrén och tittade förfärat på scenen som utspelade sig framför dem. Lyckligtvis kom en undersköterska ut ur hissen med en säng rullande framför sig.

– Help me, kved den gravida kvinnan.

– Vi får hjälpas åt att få upp henne på sängen, sa Cecilia till undersköterskan. Hon måste komma in på ett rum omgående.

Kvinnan snyftade till men försökte resa sig så gott det gick. Cecilia tog tag i hennes ena arm och med undersköterskans stöd lyckades de baxa upp henne på sängen, som de snabbt rullade in i den väntande hissen. Cecilia nickade åt föräldraparet som fortfarande stod och stirrade som i chock. 

– Välkomna till BB Victoria, sa hon innan hissdörren gick igen."

BAKSIDESTEXT:

Ny vändning för Cecilia Lund!

Barnmorskan Cecilia Lund fyller 40 och lever varannanveckasliv i en lägenhet i förorten. Barnen har blivit äldre och Cecilia kan satsa mer på sitt arbete. En natt kommer en papperslös kvinna in på förlossningen. Hon föder en pojke men dagen efter försvinner hon spårlöst. Ingen vet vart hon tagit vägen eller varför hon lämnat kvar sitt nyfödda barn. Samtidigt sker en rad dramatiska händelser i Cecilias familj. Sonen Marcus drabbas och även modern Christina. Både privat och i sitt yrke brottas Cecilia med svåra frågor om människors lika värde.