Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Böneutrop i Sverige: ”Påtvinga mig inte en religion som står för förtryck, underkastelse och diskriminering av kvinnor”

av | 17 mar, 2018 | Debatt

Lästid: 4 minuter

”När ska galenskapen i detta landet ta slut? När ska vi börja inse orimligheten i att en främmande religion ska ha ett inflytande på det offentliga rummet? Jag syftar givetvis på debatten som blossat upp angående om vi ska tillåta böneutrop i Sverige eller inte. För mig är frågan glasklar. Nej, vi ska inte tillåta böneutrop i Sverige. Vi är inget muslimskt land. Nya uppgifter visar också att majoriteten av svenskar vill förbjuda böneutrop. Det är dags att lyssna på folkets vilja.” Det skriver idag Fredrik Brodén, debattör från Landskrona.

När ska vi våga sätta ner foten och säga: ”Nu räcker det. Hit men inte längre!”? Ja, vi har religionsfrihet men detta innebär även friheten att avstå all förmedling som har ett religiöst inslag. Att tillåta böneutrop bryter mot denna friheten. Jag som invånare i detta land ska kunna gå var som helst, när som helst utan att behöva ta del av en predikan. Jag är av uppfattningen att det inte finns någon gud, att det aldrig har funnits någon gud och att det aldrig kommer att finnas någon gud. Jag vill därför inte ta del av predikan vare sig det är en kristen eller muslimsk sådan om än att en kristen vore mer ok med tanke på att det är den religionen vi har/haft i Sverige och vi är uppväxta med den i någon grad. Men påtvinga inte mig en religion som står för förtryck, underkastelse och som diskriminerar kvinnor och deras rättigheter.

Till alla er som likställer böneutrop med kyrkklockor. Är det verkligen det bästa argumentet ni har? Kyrkklockor förmedlar inte en predikan utan kyrkklockor upplyser bara om att det är dags för gudstjänst eller liknande. Som jag dessutom skrev tidigare, kristendomen och där med kyrkklockorna har funnits med oss i många hundra år så det går inte på något vis att jämföra dessa med böneutrop. Lägg ner.

Det som gör mig än mer oroad det är att vår statsminister, Stefan Löfven, står och säger i en intervju att han inte vill se ett nationellt förbud utan att det ska vara upp till varje kommun att bestämma detta själv. Det är skillnad på om böneutropet sker inne i ett samhälle eller om det sker där ingen vistas, menar Stefan. Jag tror inte att Stefan har förstått någonting. Om det är upp till varje kommun att själv bestämma så kommer man i de kommuner där man fått avslag att hävda sin rätt till böneutrop eftersom att det blivit godkänt i andra kommuner och till sist kommer alla kommuner att ge med sig och då har vi snart böneutrop runt om i landet. Det ska vi inte ha. Det är en skrämmande utveckling i ett land som är sekulärt. Att man ger vika för vissa särintressen och där det finns tvivelaktiga åsikter, ståndpunkter och värderingar som inte är förenliga med Sverige.

Istället för att gå en massa förlegade religioner till mötes, tycker jag istället att vi avskaffar religionen helt och hållet och blir ett religionsfritt land. Ett land och samhälle utan religion hade mått så mycket bättre på så många plan. Religion har inget med samhällsbyggandet att göra, eller det ska inte ha med samhällsbyggandet att göra. Religion är sagor och påhitt för att fly från verkligheten. Religion är inget annat än trams. Vill man tvunget utöva en religion får man hålla sig till hemmet och låta verkligheten fortgå där ute. Kan man inte hantera detta får man söka sig någon annanstans där religion är mer ok och inarbetat i levnadssättet. Men i Sverige ska vi inte ha religioner som är med och bygger upp vårt samhälle. I Sverige ska vi inte ha religiösa företrädare som propagerar för exempelvis sharialagar, vilket vi idag har. Sverige ska vara fritt från religiösa inslag i både samhälle och politik och religion ska endast vara en fritidsaktivitet man kan syssla med i det egna rummet.

Sätt ner foten innan det är för sent.

FREDRIK BRODÉN

Fredrik Brodén, 29, bor i Landskrona, och skriver om politik och samhällsfrågor. I nuläget är han politiskt obunden och vet inte vad han ska rösta på i valet 2018. Till vardags arbetar han inom e-handelsbranschen.

Läs mer:

https://nyheteridag.se/ny-matning-visar-en-majoritet-av-svenskarna-vill-forbjuda-boneutrop/

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer