Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Bianca Muratagic: ”Utlys undantagstillstånd i Sverige nu!”

av | 11 jun, 2019 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

”Det är en vanlig tisdag. Jag läser vad som skett inatt och kan inte somna om. Jag skriver en text. Ibland känns det lättare då man ventilerar ilskan och ångesten.” Idag skriver Bianca Muratagic om vanmakten i att se Sverige förvandlas till en krigszon. Hon tycker att undantagstillstånd bör utlysas nu.

Sen läser jag min väns och småbarnspappans inlägg på Facebook. Han väcktes två gånger i natt av detonationer i Malmö. Fönster skakade. Precis när han somnade om var det dags igen. Så här skrev han:

”Det är egentligen värre än vad som framgår. Jag kunde inte ta mig till mitt arbete igår för att någon galning skrek att han hade bomber och blev skjuten mitt på morgonen. 10.00. Under dagen äger ytterligare två skottlossningar rum där en person dör. Under natten så räknar vi explosioner och bomber istället för får som förr i tiden. Nu är det polisbilar runt om i hela Malmö. Hur fan kan inte fler vakna???? Vad sysslar folk med??? Hur kan man inte vilja sätta stopp för en samhällsutveckling som påminner mer om Kabul än ett välfungerande samhälle. Europa måste skyddas!”

Min vän och jag har en del gemensamt. Vi kommer från Bosnien och Herzegovina. Våra familjer flydde från krig. Vi får nu höra samma explosioner igen. I Sverige.
Minns hur fönstren skakade i vårt rum när granater började regna över Sarajevo. Vi borde 6 km från staden, solen sken så starkt, det var en otroligt vacker och varm dag, himlen var overkligt blå. Vänner och familj som bodde i centrum ringde i panik. Samtalen avbröts, de skulle skynda för att ta skydd i källare när vi tittade på tv och hörde detonationer. Distansen på 6 km kändes som vi var i ett helt annat land. Surrealistiskt, bisarrt.

Fåglarna kvittrade som aldrig förr men tystnaden var kuslig i vårt område. Ångestens skavsår kändes som ett par nya, trånga skor. Under samma vecka trappades upp konflikterna, en av Europas blodigaste krig var ett faktum. Människor dog, mördades, avrättades och slaktades. Kvinnor våldtogs.
Vi flydde.

Jag visste redan som 13-åring att jag lämnar mitt land för alltid. Mina dagböcker räddades av min modiga mamma som stannade kvar men fick riva sönder och elda många sidor i den eftresom jag skrev maniskt och detaljerat om politiska partier, makthavare och kriget när hon skulle lämna Sarajevo.

Det tog minst femton år innan jag kunde börja släppa allting. Dagböckerna låg lika länge i mina föräldrars källare. För jag ville lägga min dåtid bakom mig för att kunna gå vidare.
Dags att bearbeta och begrava dessa traumatiska upplevelser, sade min psykolog.
Nu ligger mina dagböcker i min hylla. Jag tvingas öppna dem då och då delvis för jag skriver min bok och för att påminna mig själv hur snabbt saker och ting kan eskalera.

Nu är vi där igen. Solen skiner, fåglarna tvittrar, sommaren är här. Det är tyst i min lilla by men 20 km härifrån sker skottlossningar och städer omkring drabbas av bomb-och terrordåd. Jag nyper mig i armen flera gånger. Men jag är redan vaken.

Två detonationer i Malmö, skottlossningar i Kalmar och Gottsunda under måndag och natt mot tisdag. Låt oss inte heller glömma mannen som hotade med sprängmedel på Malmö centralastation också på måndag, en misstänkt terrordåd och den största bombdåden i svensk historia som skadade 250 lägenheter och 19 personer fördes till sjukhus i Linköping för några dagar sedan. Avvärjt terrordåd i Kalmar. Otaliga knivhuggningar. Våldtäkter. Torterade djur.

Det ”smäller” lite här och där i vissa områden men för övrigt är det ju tryggt att röra sig enligt Malmöstaden och våra politiker.

Utlys undantagstillstånd nu, säger jag!

Folk luras om att de lever tryggt och uppmanas att skutta omkring precis som vanligt fast de lever i terror-och krigszoner.

Oroliga barnfamiljer flyttar. Var glada att ni kan flytta, snart måste ni fly för era liv. Kanske tvingas ni lämna landet.

Är det inte groteskt att vi och-/eller våra föräldrar som flytt från kriget en gång i tiden ska få uppleva det igen och dessutom bli smutskastade, nedtystade och censurerade för vi varnar om vad som pågår och har åsikter om det? Men lyssna inte på mig, f d krigsflykting. Jag är numera en traumatiserad alarmist och populist och allt ni läste är bara fantasier med högerextrema tendenser.

Vakna Sverige.
Vakna.

BIANCA MURATAGIC

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag sva

rar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer