Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Beväpna vakterna i tunnelbanan och inför besöksförbud i kollektivtrafiken för den som begår brott”

av | 6 sep, 2018 | Samhälle

Lästid: 3 minuter

Aldrig har otryggheten i Stockholms tunnelbana varit större. Vid tre stationer får inte ens ordningsvakter arbeta utan polisbeskydd. Situationen måste vändas snabbt och ingen åtgärd kan längre vara för kontroversiell. Erik Rantzow, som kandiderar till kommunfullmäktige i Stockholm för det nya partiet Medborgerlig Samling, har ett handgripligt förslag: Gör vakterna mer potenta genom att beväpna dem, och inför besöksförbud i kollektivtrafiken för den som begår brott.

Politiker anklagas ofta för att slänga sig med tomma ord utan att det ligger vilja till handling bakom. Erik Rantzow, ung politiker och kandidat till kommunfullmäktige för Medborgerlig Samling i Stockholm, är trött på tom retorik. Han vill se action för medborgarnas bästa. Just tunnelbanan är ett av hans fokusområden. Rantzow menar att ordningsvakterna i tunnelbanan genom ändrad lagstiftning skulle kunna utrustas med tjänstevapen.

– I förlängningen är det prioriterat att återinrätta en regelrätt tunnelbanepolis. Tunnelbanan är till för laglydiga stockholmare, inte för den som stör ordning eller begår brott, säger han till Katerina Magasin.

Sverige är ju ett väldigt polisfattigt land. Tänker du att åtgärden att beväpna ordningsvakterna i tunnelbanan även kan avlasta polisen?

– Ja. Med beväpnade ordningsvakter, även utrustade med utökade befogenheter, kan styrkan av ordningsmakt i Stockholm förstärkas radikalt och på kort tid utgöra en massiv förändring i styrkeförhållandena mellan samhället och de kriminella miljöerna. Ett samhälle som viker sig för kriminalitet eller agerar ängsligt i frågan om att upprätthålla våldsmonopolet för att skydda medborgarna tappar snart all trovärdighet. Det är en ödesfråga att slå hårt mot kriminella och särskilt viktigt är det att inte ge efter när central och viktig kollektivtrafik hotas. Det handlar om varje enskild medborgares rätt att få röra sig i vardagen; fritt och utan rädsla för brott.

Rantzow utvecklar sina tankegångar kring situationen i storstaden, där otryggheten fått många att ändra sin livsstil. En av konsekvenserna är att folk drar sig för att använda kollektivtrafiken, något som enligt Rantzow är helt oacceptabelt i ett samhälle som betraktar sig som modernt och välfungerande.

– Läget är så alarmerande att ingen åtgärd kan vara för tuff. Ingen politiker ska längre komma undan ansvarsutkrävande om den otrygghet som lamslagit Stockholms kollektivtrafik, vilket både resenärer, butiksinnehavarare och anställda vittnar om.

– Vi går till val på utökat antal trygghetskameror i anslutning till kollektivtrafik, inkluderat busshållplatser. Jag menar att vi till detta behöver lägga utökade befogenheter för ordningsvakter, inkluderat möjligheten att bära tjänstevapen.

Rantzow gar fler förslag för att få bukt med den skenande kriminaliteten:

– Sänkt straffrättsålder till 13 år, och större fokus på föräldrars ersättningskrav till brottsoffer, är något som bör införas omgående. Den unga person som begår grova brott ska i större utsträckning föras över från socialförvaltning till Kriminalvården för vidare insatser och uppföljning.

– Invandrare som begår brott i Sverige ska omedelbart utvisas och verkställandet ske per omgående. Vapenbrott ska innebära omedelbar häktning i väntan på dom och straffen för vålds-och sexualbrott ska höjas. För min del är det rimligt att den som begår ett brott i tunnelbanan och berövas rätten att vistas där. Ett slags vistelseförbud som i stora delar kan gälla även andra typer av brott, den som begår en våldtäkt i en stadsdel, i ett specifikt bostadsområde eller även för den delen på till exempel Centralstationen ska kunna åläggas med förbud att under överskådlig framtid vistas där och ta del av såväl kollektivtrafik som samhällsservice.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund. Planerad utgivning är 25/6. Bevaka den gärna här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer