Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Berlin my love

av | 28 apr, 2017 | Resa

Lästid: 4 minuter

Det är ingen lång kärleksaffär jag haft med Berlin, inte än. Tvärtom, min relation till denna sjudande mångkulturella och liberala stad är rätt färsk, det var ganska nyligen jag upptäckte den men sedan dess är känslorna starka och jag räknar dagarna tills jag kan åka tillbaka.

Någon frågade varför jag börjat älska Berlin och jag skulle absolut kunna svara att det beror på att detta är Prags lite stramare kusin, ett slags bultande hjärta mitt i Europa, med lång tradition av dekadens och fritänkande. Jag skulle kunna säga att det är mixen av stram vacker arkitektur, gröna parker och samtidigt graffittisprayade källarhål där technomusiken dunkar öronbedövande.

Ett annat svar skulle kunna vara att det är för att staden är lika rastlös som jag själv, med fester som börjar efter midnatt och håller på långt in på måndag morgon, att man fortfarande får tända en cigg vid en bardisk, att pommesfritesdoften ligger tung över Alexanderplatz när gryningen tar över, att det är en slående sommarstad med myllrande folkliv och sköna trottoarserveringar och möjligheter till romantiska promenader längs med vattnet, rolig shopping och bedårande vietnamesiska restauranger samt sjukt god currywurst.

Det är allt det ovanstående som fått mig på fall men framför allt beror min förälskelse på människorna. På stämningen. Det är opretentiöst och vänligt och nyfiket och trevligt på ett sätt jag som svensk är ovan vid. Jag blir sedd av den här staden, släpper jag in den så bekräftar den mig, får mig att känna mig accepterad och hemma. Jag skulle kunna flytta hit imorgon och trots att jag inte kan många ord på tyska skulle jag ändå känna mig som en i gänget. Kanske är det murens förtjänst. I en våldtagen stad som delats av ett flera meter betongstängsel i 28 års tid har man inte tid för bullshit, även om det är 25 år sedan eländet raserades.

Ett favoritställe är medlemsklubben och tillika hotellet Soho House som öppnade 2010 och som med sina åtta våningars imposanta byggnad blivit lite som en institution där det ligger på Torstrasse 1. Söndagsbrunchen uppe på sjunde våningen är magisk, liksom ett dopp i takpoolen med utsikt över stadens grå tak.

Ett annat måste är ett sent besök på legendariska Kit Kat Club, som alltid kräver dresscode av sina besökare med ledorden ”more is more” – här är alla läggningar accepterade utom möjligen den mainstreamföljande jeans & t-shirtklädda.

Det är aldrig långt till ett café som serverar apfelstrudel eller maffig cheescake. Det är nära till kebab- och falafelhak och korvstånd och vårrullar på otaliga vietnameser. Berlin kanske inte är känt som en matstad men herregud, här kan man verkligen spränga midjemåttet, inte minst om man hugger in på det traditionella tyska köket med knödel, surkål och knaperstekt fläsk och sköljer ner med skummande öl. Men mat är det många som skriver om. Jag föredrar att tipsa om ställen man dansar av sig maten – bästa motionen är att gå på en riktigt vild klubb och sen hålla sig i rörelse hela natten.

Vill man traditionellshoppa på legendariska KaDeWe går det förstås bra, men roligaste fynden gör man om söndagarna på loppisen som ligger på Bernauer Strasse 63-64, öppet från tio till fem.

Sa jag att Berlin räknas till en av de billigaste tyska storstäderna? Nu säger jag det. Vad finns här att inte älska?

Häng & hotell

Bo bekvämt och eventuellt småkungligt i något av de 65 personligt inredda rummen, eller i ett av de fyra loften eller i någon av SoHo:s tjugo lägenheter. Här finns också privata party- och eventlokaler, restauranger och en ljuvlig takterras. Överkomliga priser, rum från 165 euro.

Behöver du massage eller skönhetsbehandling finns här Cowshed spa. På bottenvåningen också designkläder svindyrt plus ytterligare en restaurang.

SoHo House

Torstraße 1

Berlin
10119

Loppis

Mauermarkt

Här fyndar du gamla böcker, skor, lampor, smycken, tavlor, porslin och diverse kuriosa som gömt sig i berlinbornas vrår!

Bernauer Strasse 63-64

Subway: Eberwalder Strasse

www.mauerparkmarkt.de

Öppet: 10am-5pm Sun

Barer

Lebensstern

I Schöneberg ligger denna legendariska bar där kändisar och kulturmänniskor frotterar sig med varandra och dricker gudomligt goda drinkar och där Tarrantino spelade in filmen ”Inglorious bastards”.

Adress: Kurfürstenstraße 58

http://www.lebens-stern.de/en/

King Size

En riktigt trång och crazy bar som snabbt blir fullsmockad och bjuder på extraordinära sociala upplevelser. Utnämnd till en av tio bästa ”afterhour venues” av The Guardian. Hit kommer man sent, när andra ställen bommat igen.

Adress: Friedrichstrasse 112B

Twinpigs

I Neukölln ligger denna svenskägda bar som blir rökig och högljudd men som bjuder på rejält partydrag och starka personliga drinkar. Varning för syrebrist framåt småtimmarna.

Adress:  Boddinstraße 57a

Klubbar

Kit Kat Club

Trans, gay, bi, crossdressing eller bara allmän lack- och läderbesatt, oavsett ålder och kroppsform och sexuell läggning är du välkommen att dansa loss hela natten lång eller sexa som du vill i KKC:s otaliga små och större rum och flera dansgolv. Berlins synd när den är som bäst.

Köpernickerstrasse 76,

http://www.kitkatclub.org/Home/Club/Index.en.html

Suicide Circus

Svettigt och ruffigt, hipsterbefolkat och dansant. Sommartid finns här en utomhusklubb. Öppet natt onsdag-söndag.

Address: Revaler Strasse 99

Tåg: Warschauer Strasse

www.suicide-berlin.com

Watergate

Två våningar pulserande dansgolv och en flytande terrass med utsikt över Oberbaumbrucke. Köerna kan vara långa men det är värt väntan för den som vill dansa sig svettig in på småtimmarna. Öppet från midnatt onsdag, fredag, lördag.

Adress: Falckensteinstrasse 49a

T-bana: Schlesisches Tor

www.water-gate.de

Felix

En lite tjusigare, mer traditionell nattklubb med röd matta och champagne, färre hipsters, fler kostymer, men musiken är likväl dansant hiphop och disco. Tjejer bjuds på ett glas bubbel fram till midnatt på måndagar.

Adress: Behrenstrasse 72

T-bana Brandenburger Tor

www.felix-clubrestaurant.de

Insomnia

Inget Berlinbesök utan lite kink! På anrika erotiska nattklubben Insomnia kan man bli exakt hur porrig man vill. Man kan gå hit och bara titta, eller klä sig i raffset och delta i allsköns sexlekar.

Adress: Alt Tempelhof 17 – 19

http://www.insomnia-berlin.de/popup_english.htmlfullt ut.

Berghain

Klubbarnas Grand Old Lady måste nämnas. Denna gamla nerlagda fabrik är en upplevelse i sig och många åker hit enbart för att stå i kö. Berghain började som fetischklubb för bögar och anorna sitter i väggarna, känns av på de två enorma dansgolven. Men det är verkligen ingen självklarhet att bli insläppt, störst chans är att komma hit tidigt på kvällen och sedan tillbringa aftonen här om man vill vara säker. Inte ens om man kommer tidigt är det säkert an kommer in, framför allt gör sig en städad snäll look ej besvär.

Adress: Am Wriezener Bahnhof

https://www.facebook.com/BerghainPanoramaBarOfficial

Berlinmuren

Några sevärdheter måste också nämnas, och en av dem är förstås Berlinmuren. Ta dig till Checkpoint Charlie och besök de nybyggda museerna, tex Asisi Die Mauer där man kan få full insyn i murenkänslan via en tredimensionell jättebild. Mauermuseum är en gammal variant som berättar om olika flyktförsök och visar originalobjekt. På Bernauer Strasse finns det officiella minnesmärket.

www.asisi.de

www.mauermuseum.de

www.berliner-mauer-gedenkstaette.de

Holocaust-monumentet

Glöm aldrig Förintelsen. Berlins monument över Europas mördade judar är en stark påminnelse om vår samtidshistoria, ett besök här är ett måste.

Adress: Cora-Berliner-Straße 1

http://www.visitberlin.de/en/spot/memorial-to-the-murdered-jews-of-europe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer