Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Befria kyrkan från politiska rävspel

av | 15 jul, 2017 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 4 minuter

Du som bryr dig om Svenska kyrkan bör masa dig iväg till vallokalen. Inte för att hindra homofober, kvinnoprästmotståndare och rasister – sådana hittar du nämligen sällan eller aldrig i församlingarna – utan för att hindra politiska partier från att använda Svenska kyrkan som politisk arena, skriver prästen Helena Edlund i dagens gästkrönika på Katerinamagasin.

Den 17 september är det kyrkoval, då alla Svenska kyrkans medlemmar som är över 16 år får rösta om hur kyrkan ska styras under de kommande fyra åren. Trots att Svenska kyrkan sedan år 2000 är skild från staten, deltar tre politiska partier – Socialdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna – i valet tillsammans med ett antal partipolitiskt obundna nomineringsgrupper. Att dessa politiska partier fortfarande deltar i kyrkovalet, beror på att Svenska kyrkan är en viktig organisation och samhällsaktör med över sex miljoner medlemmar, ett betydande förtroendekapital och stora ekonomiska tillgångar.

I dagarna uppmärksammade tidningen Dagen att SSU startat sajten kyrkovalet.info. Sajtens besökare möttes inledningsvis inte av något som visade att det var SSU som låg bakom sajten, istället användes Svenska kyrkans logotype för att ge sken av att informationen som gavs hade Svenska kyrkan som avsändare.
Så var dock inte fallet och SSU har nu, efter att ha mött hård kritik, ändrat sidans lay out.
Men skadan är redan skedd. SSU har ännu en gång visat sin arrogans och sin okunskap gällande gränsdragningen mellan kyrkans uppdrag visavi socialdemokratisk politik. Dessutom har man tydligt visat att man är beredd att beljuga Svenska kyrkan, dess anställda och dess medlemmar för att gynna sitt eget röstfiskande.
Svenska kyrkans medlemmar uppmanas av SSU att rösta för samkönade pars rätt att få gifta sig, för kvinnors rätt att vara präst och mot konservativa och rasister i kyrkan. Om det fanns ett mästerskap i att slå in öppna dörrar, så skulle Socialdemokraterna ta alla pallplatser.
”Även om du inte bryr dig om kyrkan är det viktigt att du går och röstar” skriver SSU på sin sida. Mer sanningsenligt vore att erkänna att det endast är de som inte har någon kunskap om kyrkan som låter sig luras av de tre påståenden som SSU anför för att få dem att rösta (på S får man förmoda, eftersom de frågor man lyfter fram är klassiska socialdemokratiska hjärtefrågor).
Så hur förhåller det sig egentligen med SSU:s påståenden?
”Rätten att få gifta sig med vem man vill. Samkönade äktenskap i svenska kyrkan blev tillåtet först 2009. Det är resultatet av flera års kamp. Låt inte konservativa krafter dra tillbaka klockan” skriver SSU på kyrkovalet.info. Men samkönades rätt till vigsel inom Svenska kyrkan är inte i fara. Däremot vill Socialdemokraterna att präster som på teologiska grunder anser att ett äktenskap är förbehållet relationen mellan man och kvinna, ska tvingas att lämna sina tjänster. Att präster får behålla den samvetsfrihet som de garanterades 2009 är inte att låta ”konservativa krafter dra tillbaka klockan”, utan att hålla ett givet löfte.
”Kvinnors rätt att vara präst. Att kvinnor får vara präster är inte heller en självklarhet. Först år 1960 vigdes de första kvinnliga prästerna. Det finns fortfarande kvinnoprästmotstånd i kyrkan.” Varannan präst och var fjärde kyrkoherde är kvinna. Två tredjedelar av studenterna på de pastoralinstitut som utbildar präster är kvinnor. Do the math.
”Ta ställning mot rasister. Rasistiska och konservativa krafter storsatsar på kyrkovalet just för att det är bortglömt. De vill bland annat att stödverksamheten för nyanlända ska läggas ner och skära ned kyrkans biståndsverksamhet.” Det finns nog få organisationer som är så kliniskt befriade från rasism och rasister som Svenska kyrkan. En rasist har liksom inget att hämta i en kristen kyrka vars själva essens består i att se varje människa som en unik och värdefull individ, skapad av Gud.
SSU:s påstående om att det finns krav på att lägga ner stödverksamhet eller skära i biståndsverksamhet är dessutom en ren lögn. Det finns ingen nomineringsgrupp som hävdar något sådant i sitt kyrkopolitiska program. Så vilka menar SSU utgör dessa ”rasistiska krafter”? Om det inte är någon av nomineringsgrupperna, är det då de anställda eller gudstjänstbesökarna? SSU:s anklagelser är djupt osmakliga och förolämpande.
Något jag gärna skulle vilja få ett ärligt svar på, är varför socialdemokratin tycks betrakta kristna konservativa som farliga för Svenska kyrkan? Hur definieras dessutom en ”svenskkyrklig konservativ”? Gissningsvis likställer SSU dessa ”konservativa” med de medlemmar som ser Bibel, den kristna bekännelsen och kyrkans tradition som grund för den egna tron och Svenska kyrkans verksamhet. I så fall borde väl Svenska kyrkan må bäst i händerna på dessa konservativa, istället för att styras av politiska partier vars kyrkopolitiska program inte ens nämner Jesus?
Men en sak får jag faktiskt ge SSU rätt i: Kyrkovalet är det glömda valet. I förra valet deltog endast 12,8 procent av nästan 5,5 miljoner röstberättigade och det låga valdeltagandet har, precis som SSU skriver, lett till att grupper kunnat kuppa igenom sina agendor genom att mobilisera väljare. Det SSU dock glömmer att berätta, är att det i själva verket är Socialdemokraterna som under decennier varit den stora vinnaren på soffliggarnas passivitet.
Så jag vill travestera på SSU:s budskap: Du som inte bryr dig om kyrkan kan stanna hemma den 17 september. Klipp gräsmattan eller ät en glass. Du som däremot bryr dig om Svenska kyrkan, om än aldrig så lite, bör masa dig iväg till vallokalen. Inte för att hindra homofober, kvinnoprästmotståndare och rasister – sådana hittar du nämligen sällan eller aldrig i församlingarna – utan för att hindra politiska partier från att använda Svenska kyrkan som politisk arena.

Helena Edlund är opinionsbildare och präst inom Svenska kyrkan. 

(Det här är en debattartikel innehållande opinionsmaterial, publicerad på Katerina Magasin. Åsikterna i artikeln står skribenten för.)

*********

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnumret). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer