Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Bara en fullblodsnarcissist kan tycka att Sverige är en humanitär stormakt”

av | 18 feb, 2018 | Debatt

Lästid: 5 minuter

Med jämna mellanrum hör människor av sig till mig och vill berätta sin historia om hur det mångkulturella samhället påverkat dem. Det kan handla om upprepade rån eller en misshandel, en skola där deras barn inte känner sig trygga eller som helt enkelt inte fungerar, våldtäkter, eller den miserabla situation som man hamnat i för att man blivit sjukskriven, eller har gått i pension. För skatterna vi betalar hade vi kunnat ha ett skyddsnät i världsklass, men nu är det inte så. Tvärtom monteras välfärden ner. Endast en fullblodsnarcissist kan på riktigt tycka att dagens Sverige är en humanitär stormakt, skriver Eva-Lisa Dezmin idag.

Sverige är ett av länderna i världen med högst skattetryck. Sett till detta skulle det finnas gott om resurser till alla som antingen behöver hjälp att hantera ett trauma, som fått en dålig pension, som behöver ekonomiskt stöd från Försäkringskassan på grund av sjukdom, eller för att en familjemedlem har en funktionsnedsättning.
Det gör det nu inte. De här människorna, som hör till de allra svagaste grupperna i samhället, tvingas kliva åt sidan och lösa sin ekonomiska situation efter bästa förmåga, eller bearbeta sina trauman så gott de kan, trots att de betalat skatt. De har alltså betalat pengar till en försäkring som de inte får tillgång till. Slopat LSS-stöd för barn och gamla har redan börjat diskuteras. Då förstår man vilken fruktansvärd människosyn nuvarande regering har.
Tillgång till pengarna får däremot människor som aldrig betalat till försäkringen och som man dessutom inte utreder närmare. Det är uppenbarligen inte lika viktigt att försäkra sig om att den som kommer från ett annat land har ärligt uppsåt, i många fall räcker det med att vederbörande intygar ”på heder och samvete” att man talar sanning, för att ”Sesams dörrar” ska öppna sig på vid gavel. Visar det sig senare att man ljugit, är inte det heller hela världen. Vad tror ni det här sänder för signaler? Lägg därtill att majoriteten av asylmigranterna har pengar redan i starten, för annars skulle de inte ha råd att ta sig till Sverige. De verkligt nödställda flyktingarna blir kvar i närområdena.
Man tar alltså från de fattiga och ger åt de rika. Man låter utsatta människor betala för att de som redan har ekonomiska medel ska få resurser när de kommer hit. Men nåde den skatteslav som far med osanning när denne söker hjälp, vill det sig illa kan det leda till åtal redan vid väldigt små summor.
Är inte den här orättvisan definitionen av ondskan i dess renaste form? Eller, som den senaste personen som kontaktade mig uttryckte det: ”Det känns som jag lämnat min plats till någon som varit i Sverige i fem minuter och jag vågar inte säga det högt för då är jag en dålig människa. Jag som bara vill överleva…fast jag bor i Sverige…..” Vederbörande fick alltså sin hjälp indragen med förklaringen att detta berodde på resurser som måste omfördelas på grund av flyktingströmmen.

För skatterna vi betalar hade vi kunnat ha ett skyddsnät av världsklass, men då politikerna hellre vill leka humanitär stormakt och strö pengar över människor som aldrig bidragit till det här samhället, blir det tyvärr så här. Resurserna rinner ut i ett stort svart hål och de pengarna är borta nu. Enda räddningen är att försöka täppa igen hålet och stänga Sesams dörrar för gott, den här gången för ”rövarna” och inte för de hårt arbetande skattebetalarna.
Till rövarsläktet hör även sådana som hänsynslöst skott sig på redan nämnda skattebetalare. Jag vill därför påminna om att med hjälp av internet är det idag inga problem att hitta information om vilka företag som inte längre gynnas av skattemedel och som därför försöker återgå till den ursprungliga verksamheten igen.
Kolla t ex upp eventuella campingar och hotell som du planerar bo på, så inte någon främjas av det du redan betalat för flera gånger om, men aldrig fått möjlighet att själv ta del av.
Här är listor på några av flyktingförläggningarna som avvecklats, men det finns såklart många fler:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/migrationsverket-stanger-tillfalliga-asylboenden
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6743405

För genom att aktivt göra val i vardagen, kan man också påverka samhällsutvecklingen genom att skicka tydliga signaler. Och eftersom det är helt i sin ordning att hänga ut oliktänkande i hopp om att de ska förlora sitt jobb eller sina uppdrag (trots att de inte kostat skattebetalarna en krona) måste det vara lika okej att lista företagare som med hjälp av just skattemedel, gjort sig fina vinster.

Jag vill inte bo i ett land där fattiga och utsatta tvingas betala till sådana som redan har pengar, eller där ett fåtal blir rika på att ta från dem som har det svårast. Jag mår illa av att bo i ett land där den som gjort rätt för sig ska tvingas vända ut och in på sig själv om denne hamnar i en trängd situation, för att bevisa att man har rätt till ekonomisk ersättning. Medan den som precis kliver över gränsen, får tillgång till resurserna bara de hävdar att de har skäl att vara här. Endast en fullblodsnarcissist kan på riktigt tycka att det är definitionen av en humanitär stormakt.

EVA-LISA DEZMIN

Eva-Lisa Dezmin, 47, är författare och återkommande krönikör i Katerina Magasin. Hon bor med sin man och två hundar i Lycksele. Hon är även delägare i det nystartade förlaget DareMe Publishing. Hennes senaste bok Wicked Game kan man just nu köpa förmånligt på bokrean.

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Min kommande bok heter ”Bilden av Sverige” och släpps 28/2. Bevaka den gärna på Bokus.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer