Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Bara du själv bär ansvaret för vilka som får makten – och hur politiken formas

av | 23 jul, 2018 | Val 2018

Lästid: 6 minuter

Valåret 2018 har blivit precis lika smutsigt som vissa bedömare varnade för redan i tidigt skede. Klockklämtande domprostar som i sin tur försvaras av Aftonbladet och det borgerliga partiet Medborgerlig Samling som utestängts från Pride då man enligt arrangörerna står för en värdegrund som är mer oförenlig med demokratiska ideal än de vänsterextremister i AFA och Expo som givetvis får delta, är bara två exempel. I övrigt är det en härva av lögner, smutskastning, medvetna misstolkningar, brunsmetande och falska löften. Men vems är ansvaret att vi sitter där vi sitter? Och vem bär ansvaret för hur framtiden ska bli? Svaret är: Det är ditt val hur Sverige ska styras framöver.

Av opinionsmätningarna att döma är folk som följer den politiska debatten ute i stugorna uppenbart missnöjda med den bestående ordningen. Socialdemokraternas och Nya Moderaternas siffror smälter snabbt ihop likt glass i sommarhettan. Strömmar av väljare tycks nu sätta sitt hopp till Sverigedemokraterna för att bryta en destruktiv trend som ses inom allt fler områden i vårt land. Allt oftare hör vi ropen skalla att allt är de etablerade politikernas fel. Men är dessa individer verkligen ensamt ansvariga? Redan i skolan fick vi lära oss att i en demokrati utgår all offentlig makt från folket. Ska det då inte räcka med att släpa sig till valurnorna var fjärde år för att göra sitt? Måste man följa eländet som de ställer till med hela tiden? Måste man sätta sig in i vad politik innebär? Det lika självklara som enkla svaret är: Ja!

Den moderna demokratin är en i grunden elitistisk skapelse, konstruerad av franska upplysningsfilosofer som utgick från att hela samhället delade deras intressen och bildning. De antika grekerna (som oftast tar credd för denna uppfinning) körde ett avgjort mer lättstyrt koncept där man helt enkelt uteslöt större delen av folket och de fria män som var medborgare kunde ägna hela dagarna åt segdragna debatter medan slavarna utförde det jobb de själva annars tvingats göra. En demokrati handlar inte om att i bästa fall 85 % av oss lägger en röst var fjärde år och sedan låter systemet sköta sig själv. En demokrati är inte att jämställa med ett oljebyte på bilen som genomförs med ett visst intervall och de mindre mekaniskt kunniga av oss kör på så länge det går och hoppas att inget börjar skramla. De med koll ser till att de röda lamporna på instrumentpanelen aldrig har en anledning att börja blinka. I fallet med demokratin kan vi inte heller skylla på bristande mekanisk kompetens då informationen om samhällsfrågor finns så tillgängliga att de slår oss i ansiktet så fort vi knäpper på datorn eller telefonen. Att skylla på att alla partier står för samma sak handlar endast om förnekelse, och ovilja eller ren lathet, som hindrar oss från att se sakernas tillstånd för vad de verkligen är. Ingen vill ju erkänna för sig själv att man tidigare har gjort ett felaktigt val och nu måste ändra sig, eller hur? Det är den psykologiska försvarsmekanismen som gör vissa ekonomiska bedragare så framgångsrika och ger dem möjlighet att fortsätta lura samma offer på pengar långt efter det borde ha stått klart att man utsatts för en blåsning.

Principen om folkets yttersta ansvar för vad deras valda ledare ställer till med har till och med tillämpats rättsligt. I det besegrade nazityskland tvingade de allierade den tyska befolkningen att paradera genom koncentrationslägren för att visa dem vilken skymt av helvetet deras val hade orsakat. En väljare i en demokrati kan aldrig gömma sig från ansvaret och skylla ifrån sig med att allt är politikernas fel då dessa väl visat vad de går för. Hitlers sekreterare led svåra kval i slutet av sitt liv för att hon aktivt hade avstått från att informera sig vad hennes herre egentligen hade för mål. Trots 200 år av fred och välstånd så kan vår tillvaro aldrig tas för given. Våra fri- och rättigheter kommer inte att finnas där för alltid om vi inte visar aktivt intresse att försvara dem. Våra grannländer har betalat för den erfarenheten med blod under 1900-talet.

De väljare som övervägar att återigen lägga en röst på något av de etablerade partierna bör fråga sig vad man tror kommer bli annorlunda denna gång? I synnerhet då det har lovats tjockt och hållits tunt inför de senaste valen i Sverige. Liberalerna gick ut hårt i valrörelsen 2002 med krav på kunskaper i svenska för att man skulle kunna bli svensk medborgare. Partiet hoppade från då från 4,7 % i opinionsmätningarna till 13,3 % av rösterna i valet. Något språktest infördes naturligtvis aldrig men Liberalerna har försökt upprepa succén genom att väcka frågan lagom tills valrörelserna drar igång igen. Detta visar tydligt på hur ett etablerat parti hoppas på väljarnas sviktande minne och ovilja att informera sig om sakernas faktiska tillstånd.

Väljare som dogmatiskt röstar på samma parti livet igenom utan bättre argument än att de alltid just gjort detta avstår från sin demokratiska skyldighet att utvärdera makthavare som uppenbarligen för en skadlig eller ineffektiv politik. Väljaren kan inte ducka från sitt ansvar här. Har det parti man röstade på i senaste valet verkligen försökt att få igenom det som lovades i valrörelsen? Decemberöverenskommelsen 2015 ger ett tydligt svar på den frågan. Einstein lär ha sagt att definitionen på en idiot är någon som upprepar samma beteende gång på gång och förväntar sig ett nytt resultat. Röstar man på något av de etablerade partierna i dag så kan man knappast klaga i efterhand på en fortsättning på tidigare inslagen väg i frågor som migration och identitetspolitik.

De väljare som tänker pröva sina vingar och lägga sin röst på något av de partier som ännu inte fått möjlighet att genomföra sin politik bör också rannsaka sina skäl. ”Vad som helst utom 7-klövern” är förvisso en käck slogan men en mycket dålig vägledare för att finna alternativ till de etablerade partierna. Att rösta på något nytt är en tvåstegsraket där man också har ett ansvar att granska alternativet och fundera över det signalvärde man sänder om man nu vill markera sitt missnöje. Har mitt nya parti en realistisk och utvecklad politik inom alla områden och kan de finansiera det de lovar? En stor del av de väljare som gick till SD i förra valet var missnöjda socialdemokrater som vill se en stark välfärdsstat och kraftigt minskad invandring för att kunna finansiera den även i framtiden. En del missnöjda gick även från Moderaterna till SD trots att de starkt ogillade partiet men behovet att markera mot Alliansens förda politik vägde tyngre.

Signalvärdet av en röst på ett nytt parti kan inte underskattas. Det syns tydligt att oetablerade partier kan ha en stark påverkan på opinionen redan vid stöd på någon procent. Etablerade partier försöker anpassa sin politik för att inte tappa fler väljare i samma riktning eller stjäl helt ogenerat deras sakfrågor. SD fick 2,9 % i valet 2006 och idag säger sig både Nya Moderaterna och Socialdemokraterna vilja tillämpa samma politik som SD inom flera områden.

I korthet kan man tänka att en röst på SD i dag står för minskad invandring och ett bevarande av den starka välfärdsstaten dit missnöjda socialdemokrater och mittenväljare kan vända sig. En röst på AFS visar på en tydlig misstro mot SD och deras förmåga att genomföra sin politik trots att partiet hållits utanför inflytande (vilket lär ändras i kommande val). För väljare med fokus på mindre bidrag, försvar, rättsväsende och andra traditionellt borgerliga frågor eller ett starkt engagemang för miljö borde Medborgerlig Samling vara det naturliga valet.

Oaktat var du som väljare kommer lägga din röst i september så är det tveklöst just du som är fullt ansvarig för hur den påverkar Sveriges framtid och de konsekvenser detta får för dig och dina barn. Det slutliga ansvaret kan aldrig delegeras till de politiker du väljer för att representera dig, oss alla.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

Köp den gärna här.

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer