Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

I Bangladesh har ”Hercules” tagit lagen i egna händer – avrättar våldtäktsmän

av | 11 feb, 2019 | Utrikes

Lästid: 3 minuter

Den anonyme seriemördaren, som på kort tid bragt tre våldtäktsmän om livet, hyllas på sociala medier, men kritiseras av landets rättsvårdande myndigheter, som menar att det är oacceptabelt med dessa utomrättsliga avrättningar och att samhället mer än väl klarar av att hantera kriminalitet utan att privatpersoner ska ta lagen i egna händer.

I fredags hittade polisen ännu en avrättad våldtäktsmani Banglades. Runt halsen hade mördaren knutit en skylt med texten ”Jag har våldtagit XX (offrets namn). Detta är straffet för våldtäkt”. Lappen var undertecknad med signaturen ”Hercules”.

Den döde våldtäktsmannen var en juridikstudent som tillsammans med en kamrat misstänks ha gruppvåldtagit en ung kvinna den 14 januari. Tio dagar senare, den 24:e januari, hittades kamraten död, mördad, med en likalydande text fastknuten runt halsen, rapporterar webbtidningen www.beingindian.com. Dessförinnan, den 17 januari, hade en annan misstänkt våldtäktsman hittats mördad, med en likadan lapp om halsen.

Bangladesh är ett djupt patriarkaliskt samhälle. Det är också ett av de länder i världen där barnäktenskap är tillåtet och antalet barnäktenskap är det fjärde högts förekommande i världen. Våldtäkt inom äktenskapet är inte olagligt. Diskriminering och kränkningar av kvinnors mänskliga rättigheter är utbrett i Bangladesh på alla plan. Det kommer till uttryck bland annat i att våld mot kvinnor är ett vanligt problem.

Det råder inte likhet inför lagen i Bangladesh. Landet saknar enhetlig familjelagstiftning och tillämpar diskriminerande religiös lagstiftning i den privata sfären. Den muslimska familjelagstiftningen diskriminerar kvinnor både vad gäller arvsrätt, skilsmässa och vårdnad om barn. Kvinnor och flickor värderas lägre i familjen och i samhället än pojkar och män.

Ett stort utvecklingsproblem för landet som helhet är det omfattande könsrelaterade våldet. En nationell undersökning utförd 2015 av den bangladeshiska statistikmyndigheten i samarbete med UNFPA visar att 72,6 procent av alla gifta kvinnor i Bangladesh har utsatts för någon form av våld från sin make under sin livstid. I slumområden rapporterar 41 procent av ogifta kvinnor att de utsatts för sexuella trakasserier av grannar eller andra män i deras närhet. Våld mot kvinnor bidrar till 14 procent av mödradödligheten. Sexuella trakasserier på väg till, från och på arbetsplatser är ett mycket utbrett problem som försvårar kvinnors deltagande i arbetslivet.

Därför är det extra intressant med en seriemördare som nu ger sig på misstänkta våldtäktsmän. Alla utgår från att det döljer sig en man bakom signaturen – men tänk om Hercules är en kvinna?

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och släpps 12 mars 2019. Du kan bevaka den här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405118/bilden-av-verkligheten/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-verkligheten-9789198405118

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer