Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Avslöjar: Stockholms stad satsar miljoner för att asylaktivister ska ordna gratis bostäder åt afghanska män

av | 24 apr, 2019 | Migrationspolitik

Lästid: 5 minuter

Medan bostadskön i Stockholm sätter nytt rekord med 636 000 köande, antalet hemlösa kvinnor och barn ökar och fattiga gamla sover på bussar och i portar då de inte har någonstans att ta vägen, satsar Stockholm stad 23 miljoner kronor på att skaka fram bostäder till afghanska män. Curlandet med de så kallade ”ensamkommande” som getts gräddfil via gymnasieamnestin vet inga gränser. Stockholms stad satsar dessutom tre miljoner för att särskilda handläggare ska ta hand om allt åt de afganska männen, i samarbete med Svenska kyrkan. Man har anställt tre asylaktivister för ändamålet. Asylaktivisterna raggar nu bostäder åt vuxna afghaner på Blocket, ett arbete som du och dina skattepengar bekostar.

Bostadskön i Stockholm sätter nytt rekord. Antalet köande ökade det gångna året till 636 000 – samtidigt som Bostadsförmedlingen förmedlade bara 7 900 vanliga hyresrätter som inte var öronmärkta. Men av dessa gick många till internköer. Den som väntar på en innerstadslägenhet lär dock få vänta allt längre. 2018 krävdes i snitt 16,8 år för en hyresrätt inom tullarna – ny som gammal – att jämföra med 15,5 år 2017. Samtidigt finns uppgifter om att över 700 barn i Stockholm lever i hemlöshet. I januari 2017 gjorde Stockholms stad senast en kartläggning av familjer med barn under 18 år som var i kontakt med socialtjänsten och som levde under osäkra boendeförhållanden. Kartläggningen visade att 342 barnfamiljer och totalt 718 barn saknade stadigvarande boende. Det är en ökning med 83 barn jämfört med mätningen 2015 då antalet barn var 635. Och allt fler kvinnor är hemlösa i Stockholm.

Stockholm stad styrs i dag av Moderater tillsammans med Miljöpartiet. Skattebetalarnas pengar är man tydligen redo att slösa med hur mycket som helst. Det heter ”föreningsbidrag” och beskrivs som ”Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens unga”. I handlingarna kan man läsa följande:

”Kommunstyrelsen beslutade vid möte 2018-12-05 att socialnämnden genom föreningsbidrag ska stödja civilsamhället för att de ska ge fortsatt stöd att hitta eget boende till de som omfattas av nya gymnasielagen och som får tillstånd att studera. Socialnämnden har genom beslutet beviljats 23 mnkr i föreningsbidrag. Bidraget avser en fortsättning av pågående och nya projekt för 2018 och 2019. Finansiering sker ur Centralmedelsreserv 2 Till kommunstyrelsens förfogande för oförutsedda behov.”

Hyran för afghanerna är betald av skattemedel:

”Stockholms stad står för hyran under tiden som ungdomen studerar på gymnasiet. Hyresnivån är cirka 4000-4500 kr per rum. Nivån kan påverkas beroende på storlek på rummet och dess standard. Hyran betalas ut den sista i varje månad.”

Vilka svenska ungdomar får hyran betald? Är inte detta att ställa grupp mot grupp? Och är det verkligen okej att ”dumpa marknaden” med skattepengar?

Det heter vidare:

”Ny Gemenskap har fått i uppdrag av Stockholms stad att hitta rum att hyra åt de ungdomar som kommit hit som ensamkommande och nu fått uppehållstillstånd genom nya gymnasielagen.”

Men alla får inte ta del av den ”nya gemenskapen”. Inte hemlösa kvinnor, inte hemlösa gamla fattigpensionärer. Nej, bara vuxna afghanska män utan asylskäl.

”Samtliga hyresgäster är mellan 18-21 år och går på gymnasiet i Stockholm. 99 % är killar och kommer urpsrungligen från Afghanistan.”

I skrivande stund raggar asylaktivister, som får sin lön av Stockholms stad, bostäder åt de vuxna afghanska männen på Blocket.

Lägg märke till att det står 18-21 i infomaterialet, men 18-23 i ”annonsen” som läggs ut på Blocket. Varför en 23-åring ska gå på gymnasiet med riktiga tonåringar är oklart. Finns det rent av 24-27-åriga ”ungdomar” eller ännu äldre, kanske så ”unga” som i 40-års åldern, som man söker bostad åt som skattebetalarna betalar? Är det via socialbidrag boendet tänkt att finansieras? Eller vad är det för form av betalning?

”Nya rum har fått tre miljoner kronor i projektbidrag från Stockholms stad. Dessa att går till personal- och andra kostnader för att driva Nya rum.”

Vad är ”andra kostnader”? Ingår hyreskostnaden för ”de nya rummen” i de tre miljonerna?

https://m.facebook.com/story/graphql_permalink/?graphql_id=UzpfSTYxOTEwMzM0MTg0MjM1Mjo2NDYyNDI0OTI0NjE3NzA%3D

Här finns tydligen tre miljoner av skattebetalarnas pengar till löner. Hyrorna till ”de nya rummen” står visst stadsdelsförvaltningen för – om de får några att nappa på att hyra ut via kommunen och föreningen som mellanhänder… ”Projektet söker dig som vill hyra ut ett rum eller som vill hjälpa till att skapa andra bostadslösningar. Projektet ansvarar för allt det praktiska såsom hyresavtal, kontakter med Stockholms stad m m. Nätverket ansvarar även för att hyresgästen får det stöd den behöver.”

Kriterier:
1. Hemlös som fått uppehållstillstånd genom nya Gymnasielagen.
2. Ett kommunalt projekt, gäller alltså inte utanför Stockholms stad.
3. Hyresgästen går företrädesvis i skola inom kommunen.
4. Uthyrning kommer lokal stadsdelsförvaltning att hantera. Hyresgäst har rätt till hyreskostnad för enkelrum/studentrum utifrån hur marknadshyra per kvadratmeter ser ut i området.”

De vuxna männen ska alltså inte behöva lyfta ett finger. Inte underligt att Sverige är internationellt känt som landet som svämmar över av pengar och förmåner! Sverige anställer till och med personer som ska ta hand om allt, så att du lille vän inte ska behöva anstränga dig det minsta…

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer