Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

AVSLÖJAR: Så slavar papperslösa migranter åt Södermalms politiskt korrekta elit

av | 22 okt, 2021 | Samhälle

Lästid: 8 minuter

Hon är ung, politiskt korrekt, klimatmedveten och engagerad i antirasiströrelsen – men orkar inte gå några meter för att köpa en kaffe. Lyckligtvis slipper hon lämna sin dyra bostadsrätt eftersom hon kan beställa det hon vill ha via appen Foodora, och få snabb leverans via tjänstefolk som serverar välbärgade kvinnor på Södermalm i Stockholm. Katerina Magasin har fått en unik intervju med ett av de utländska cykelbuden som avslöjar hur verkligheten ser ut. En ny slags roomservice har växt fram där cykelslavar från Pakistan utan uppehållstillstånd cirkulerar mellan miljonlägenheter vid Mariatorget, på Hornsgatan och Mosebacke… Här möts två skilda världar. Det rosaklädda budet är en muslimsk man, inte sällan islamist, som vänder bort blicken när han levererar kaffemuggen till en obeslöjad svensk kvinna. I hans ögon är kvinnan ”naken” – mentalt bär han på en extremt könssegregerad kultur från sitt hemland.

Kanske är det en smula överraskande, men det är faktiskt Södermalm som i Stockholm har flest kunder. I gigbranschen är antalet beställningar och korta avstånd viktiga. För dig som inte är bekant med uttrycket: Gig, och gigekonomi, kommer från musikbranchens uttryck gig, alltså spelning, musiker som får ett jobb i taget ta ett jobb i taget, vilket kallas gig. Gigekonomi beskriver företag vars affärsmodell går ut på att anlita folk på uppdragsbasis med obefintliga eller osäkra anställningar, och uppstod just för att beskriva villkoren hos Foodora, Tiptap och Uber. De lösa anställningsformerna marknadsförs ofta som fördelaktiga på grund av deras “flexibilitet” jämfört med fasta anställningar. Det man mer sällan talar om är att man samtidigt utnyttjar och skapar en helt ny underklass, ett tjänstefolk som får slita utan knot, annars byts de ut.

Cykelbudet som intervjuas vill vara anonym då hans uppdragsgivare lusläser medierna och detaljer om arbetet vill man ogärna ska komma fram. Vårt samtal handlar mycket om Södermalm. Kungsholmen, Vasastan och Östermalm har lika många beställningar tillsammans som Södermalm ensamt har, enligt budets erfarenhet. Därför är det mest lönsamt att jobba med matleveranser på Södermalm. (Samma uppgifter om stadsdelarnas statistik finns också att läsa i Wolts nyhetsbrev.)
Foodora levererar både lagad mat från restauranger och matvaror från Foodora Market. Södermalm är också den mest lukrativa stadsdelen. Här tjänar ett bud 70 kronor i timmen och 20 kronor per leverans, vilket betyder 110–150 kronor i timmen på Södermalm. Det är mycket högre än vad SVT beskrev med 39 kronor i timmen.

https://www.svt.se/nyheter/konsument/sa-lite-tjanar-matcykelbuden

Buden kan själva välja var de ska starta sin arbetsdag.
– Jag åker till Södra Station och börjar därifrån, berättar cykelbudet.

Vilka är det som beställer? Vad beställer de?
– Det är främst kvinnor. Många av dem är unga och trendiga. Kan tänka mig de jobbar med mode, medier… Influencers… Jag skulle tippa på att det är 95% yngre kvinnor som är mina kunder. I början blev jag förvånad då de beställer så lite. Det kan vara en kopp kaffe eller en flaska vatten, särskild på morgonen mellan sju och tio. Vissa beställer också en macka från Salt och Bröd.
Menar du att de beställer enbart en kaffe eller en flaska vatten genom Foodora?
– Ja, det är faktiskt så. Man kan undra om dessa inte har en kaffebryggare hemma? En kaffe på morgonen, ibland från McDonalds, ibland från Expresso House eller juice från Joe & The Juice på Götgatan… De vanligaste adresserna ligger på Götagatan, Hornsgatan och Bondegatan, dyra lägenheter.
– De här tjejerna bor ofta i samma hus som de beställer ifrån eller inom en radie av tvåhundra meter, vilket är speciellt vanligt under vintern. Det gör att jag kan leverera mycket på kort tid åt dem på Södermalm.
Orkar dessa unga Södermalmskvinnor inte gå några meter för att köpa kaffe eller hämta lunch?
– Jag vet inte varför det är så, men det är så det ser ut och vi servar dem som bud, berättar han. Kaffe till frukost, lunch mitt på dagen och vattenflaska på eftermiddagen, thaimat på kvällen, så brukar det se ut.
 

 

Vi pratar vidare om fackets inblandning och budet avslöjar att han blev i stort sett tvångsansluten till Transport.
– Det ringde en person varje dag och ville att jag skulle gå med och till slut gav jag med mig. Men det betyder ingenting för jag har inte sett några förbättringar i mitt avtal eller villkor hos Foodora som arbetsgivare efter att de skrivit på fackets krav. När jag råkade ut för en olycka för ett tag sen kunde försäkringsbolaget inte hitta mig i sitt system eftersom jag inte har något personnummer. Försäkringen skulle ingå och det var därför jag slutligen gav med mig efter det tionde samtalet från värvaren i Transportarbetarförbundet. Vissa som varit anställda länge fick gå ner i lön efter att facket kom in i Foodora. Alla skulle ha samma lön och de med högre lön förlorade sin lön.
https://www.etc.se/inrikes/foodora-overens-med-facket-om-kollektivavtal

– Det är inte lönen som är dålig, utan hur vi blir behandlade av Foodora. Vi har inte ens rätt att använda företagets toaletter eller sitta på deras stolar, dessutom kan vi inte prata med någon på HR då de använder mekaniska svarstjänster. Då man ska ringa och sjukskriva sig möter man en dator som pratar med dig och med tanke på risk att förlora jobbet vid sjukskrivning så vill ju den drabbade prata med en riktig person som har känslor och förstår att man till exempel har råkat ut för en olycka.
– Många blir sjuka men vågar inte sjukskriva sig. Folk råkar ut för olyckor eller infektioner som ger lunginflammation, men vågar inte vara borta från jobbet. Behovet finns att någon människa lyssnar om man är allvarligt sjuk, då vill man inte prata med en artificiell robot utan empati.
https://www.commerz.se/artiklar/microsofts-xiaoice-ai-chatbot-pratar-som-en-manniska

Varför vågar ni inte vara sjuka?
– Det handlar om att vi inte får mer jobb om vi är sjuka. Den som sjukskrivit sig får aldrig förlängt på sin timanställning. Jag själv har krockat med en sparkcykel och har också blivit svårt sjuk, men valde att hitta ersättare på mitt pass för att ha jobbet kvar. Jag vågade inte ta ut sjuklön. Läkaren på akuten på Södermalm sa att jag skulle sjukskriva mig och vila i minst tre veckor och att det är min rätt. Men det gjorde jag inte. Foodora har sina egna informella regler.

Vi pratar om vilka som jobbar på Foodora. Det är ingen hemlighet att det är främst invandrare.
– Många är i Sverige illegalt. Eller, så här: Det finns ingen som blivit beviljad asyl som jobbar för Foodora. Jag har aldrig sett någon syrier, somalier eller irakier. De får bidrag av samhället och behöver inte jobba som bud… De flesta av oss som jobbar på Foodora är pakistanier som kommit till Sverige genom Grekland och Italien. Det är där vi har uppehållstillstånd. 70-80% av cykelbuden är från Pakistan. Efter lång tid kan man få fast jobb och då söker man uppehållstillstånd i Sverige. Det finns också några få svenska studenter som arbetar extra som cykelbud hos Foodora.
Det betyder att gigbranschen inte bidrar till jobb för människor i Sverige utan lockar hit migranter?
– Ja absolut! Foodora och andra liknande företag sätter fart på migrantströmmar till Sverige. Många av mina pakistanska kollegor är islamister. För mig är religion inte viktig, men jag blir ofta ifrågasatt. Jag får frågor om jag är muslim och om jag varit och bett i moskén, samt vart de ska gå för att be. Sen arbetar papperslösa som fått avslag och har fått utvisningsbeslut, på andras anställnings-ID dvs inloggningsprofiler i mobilen. Det är en stor handel med ID och man betalar 20% nettolön till den som är anställd för att få använda ett ID. Papperslösa lever av något, och det är till exempel via Foodora och där köpta anställnings-ID. Lönen går till den som är anställd och den betalas sen vidare till papperslösa minus 20%. Alla vet att det fungerar så här, även själva Foodora.
Du säger att andra cykelbud frågar dig om du är muslim och om du varit till moskén och bett. Varför frågar de detta? Är inte tron en privatsak?
– Detta är islamister som följer religionen och då tar de för givet att jag också är muslim. De är absolut inte integrerade i svensk kultur och normerna här. Ett exempel är när jag skulle hämta mat på Foodora Market. Det stod sju män utanför och vägrade gå in eftersom en kvinna var där inne. Detta var i sommars då det var varmt och den kvinnliga personalen på Fodora Market hade shorts och linne på sig. Dessa män stod utanför och kunde då inte hämta maten för leverans så länge den lättklädda kvinnan var där!
– När de tar emot mat på en restaurang tittar de ner och säger varken tack eller hej om det är en kvinna. Många gånger är vi flera bud som väntar på maten i samma restaurang, därför ser jag detta.
– Jag har hört många gånger att de säger att kvinnorna är ”nakna” när de öppnar dörren, därför ringer de inte på utan ställer leveransen utanför och går. Jag har frågat vad de menar med ”nakna” och det menar de att kvinnan inte har en hijab på sig. Oftast blir det reaktion om en kvinna har kortärmat eller linne.
Vi fortsätter och pratar om könssegregering och förbud att ha kontakt med kvinnor. En viktig aspekt är att Foodoramigranter inte får någon som helst information om vad som gäller om västerländska värderingar. Till skillnad från den som sökt asyl och fått uppehållstillstånd då de läser SFI och har kontakt med arbetsförmedlingen och kan få praktikplats. Dessa Foodoramigranter har endast kontakt med företagets mailadress till HR och en AI om de blir sjuka.
– Med en extrem primitiv syn på kvinnor möter de ingen som ger en förklaring utan tolkningen är hemlandets, där kvinnorna inte får gå ut själva eller klä sig som de vill. Hur ska de kunna förstå Sveriges kultur om ingen förklarar?

FAKTA:
Foodora har varit i Sverige sedan 2015 och har 3500 anställda, bara i Stockholms innerstad arbetar 1500 personer som cykel-och mopedbud. Foodora beskriver sig inte själv som ett gigföretag då de har schema och lönen är minst 100 kronor i timmen samt genomsnittlig lön 150 kronor i timmen, samt att de tecknat avtal med Transportarbetarförbundet. Källa Foodora.se.

Utöver Foodora finns många konkurrenter i gigbranschen, till exempel Bolt, Wolt och Uber Eats.

Budet som intervjuades vill vara anonym, då han är rädd att förlora jobbet om han visar sitt ansikte. Katerina Magasins reporter lånar hans Foodorajacka, ryggsäck och Foodorahjälm för att få en bild som representerar budet.

Anita Silvander

*******

Eftersom jag såg det komma har jag en sprillans ny bok. Med Löfven och hans anhang på väg till soptippen. Där de tyvärr ännu inte är. Men du kan bli flockimmun mot det svenska tillståndet! Vill du köpa en signerad bok av mig så mailar du till katjanouch@gmail.com – märk mailet ”Helt Oacceptabelt”.

 

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 1236749063

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). Bankgiro: 5630-6376

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE8150000000052311121146, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste boken ”Helt oacceptabelt” köper du här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921334/helt-oacceptabelt-anvisningar-for-att-uppna-mental-flockimmunitet-mot-det-svenska-tillstandet

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här! Del 2, Ingen kvinnas land, kommer hösten 2021.

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer