Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

AVSLÖJAR: Så hackades Kalmars IT-system av en 12-åring

av | 19 jan, 2020 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

”Snälla, berätta inte för mamma”, säger han med tårar i rösten. Katerina Magasin kan nu avslöja vem som ligger bakom den uppmärksammade hackningen av transporttavlor på Kalmars Central, då resenärerna i förra veckan fick se porrfilm från webbsidan pornhub.com i ca 45 minuter under rusningstrafik, något som uppmärksammades av både svensk mainstreammedia men även internationell press. Saken rönte stor uppmärksamhet i Asien. Det uppdagas nu att den skyldige som lurade samtliga resenärer på Kalmar C är minderårig och var där på besök när han beslöt sig för att spela staden ett spratt. Saken skulle kunna vara komisk om sabotaget inte innebar att de som ansvarar för plattformen och resenärers säkerhet valt en lösning som är ytterst tveksam ur säkerhetssynpunkt. Om ett barn kan lamslå en svensk stads infrastruktur, är frågan vad en främmande makt skulle kunna göra?

Frilansjournalisten Jonas Persson, som hittade den skyldige bakom sabotaget, har över 30 års erfarenhet av it-branschen, varav 22 år professionellt inom test och säkerhet, med bland annat uppdrag för en nordisk storbank. Kunder ska enligt bankens regler ha 100% säkerhet och trygghet över sina pengar, samt kunna ta ut dem när de vill och kunna överföra till vem de till i världen så länge de följer regelverket mot penningtvätt.

– Att ett barn som enkelt kan hacka en stads eller ett lands offentliga skyltar med information om trafik eller annat väsentligt inom infrastrukturen är ytterst allvarligt, säger Persson. Säkerheten i Kalmar är mycket låg och det finns anledning att fråga sig hur det står till på andra håll i Sverige.

Kalmarhackaren själv är bara ett barn, tolv år gammal, som dock uppenbarligen är mer it-kompetent än de som ansvarar för trafikinformationen och därtill hörande sälerhetslösningar.

– Jag är en helt vanlig ung kille som är intresserad av datorer men jag har större framtidsdrömmar än att hacka svenska trafiksystem.

Förutom att ta sig in i datorsystem älskar han att läsa fantasyböcker. När ”hysset” blev känt bland skolkamraterna i sjätte klass förnekade han att han varit inblandad.

De som ansvarade för driften av tidtabellerna i Kalmar trodde det rörde sig om ett tekniskt fel. Under tiden fortsatte Kalmarhackaren att bryta sig vidare in i systemet. Detta genom väldigt enkel metod som han utförde medan han satt och väntade på bussen, då tavlorna med trafikinformation har en touchscreen. Följ länken för att se videon om hur hackern gick till väga när han lurade skjortan av dem som ansvarade för säkerheten kring trafikinformation i Kalmar.

https://www.youtube.com/watch?v=ZX6Ve8aIq84

– Det var mest på skoj, även om jag också ville bråka med etablissemanget , för jag tycker att de förstör för mig och andra i min ålder.

Pojken älskar datorspelet Minecraft men avskyr sin auktoritäre lärare, som trots att pojken är mycket duktig i matematik vägrar ge honom beröm och betyg enligt de kriterier som gäller. Därav viss bitterhet mot vuxenvärlden.

– Vem som helst hade kunnat hacka de här skyltarna, säger han.

Som sagt. Om ett barn enkelt kan hacka trafikinformationen i svenska städer, reser det en rad mycket angelägna frågor om hur det står till med svensk it-säkerhet generellt. Särskilt i tider då det talas mycket om datorintrång, påverkansoperationer och cyberattacker.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer