Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

AVSLÖJAR: Googlechefen Anna Wikland är rådgivare åt Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr – som vill kväva yttrandefriheten

av | 27 dec, 2020 | Yttrandefrihet

Lästid: 7 minuter

Igår skrev jag om Googlechefen Anna Wikland och hur hon som Sverigechef för techjätten haft den yttersta makten att radera hela Swebb-TV:s kanal från plattformen YouTube. Att regeringen har en direktkoppling till en person med mäktigt inflytande över sociala medier är ytterst graverande, men tyvärr inte överraskande. I dag kan Katerina Magasin avslöja ytterligare uppgifter om Googles kontakter upp i den yttersta maktsfären, nämligen samarbetet mellan Sverigechefen Anna Wikland och Stockholms moderata finansborgarråd Anna König Jerlmyr, som i mitten av december anklagats för att ha efterforskat källor på kansliet i stadshuset, något som är ett grundlagsbrott. Wikland arbetar sedan april 2019 som rådgivare åt König Jerlmyr. Det är inte alltför långsökt att König Jerlmyr härigenom får råd om hur hon bäst kan undanhålla information, och även efterforska sådana uppgifter hon av olika anledningar anser sig behöva, just det brott hon anklagas ha begått.

Katerina Magasin kan idag avslöja det hittills inte särskilt exponerade samarbetet mellan Wikland och König Jerlmyr, som bör få vem som helst att höja på ögonbrynen. Anna Wikland arbetar alltså sedan april 2019 som rådgivare åt Anna König Jerlmyr (M) i hennes roll som Stockholms finansborgarråd, vilket Wikland själv uppger på sin amerikanska LinkedIn-profil: ”Advisory Council to Stockholm Mayor”.

Såväl Wikland som König Jerlmyr medverkade på en Techmässa i Tensta, som anordnades av Google 9-10 april 2019. Anna Wikland pratade bland annat om hur vi behöver ”rusta oss med digital kompetens för att klara den framtid vi står inför”.

Innan techmässan verkar Wikland och König inte ha mötts. Wikland fick uppdraget att bli rådgivare åt König Jerlmyr samma månad som techmässan ägde rum. Wiklands arvode för detta prestigefyllda uppdrag, nämligen att coacha elitmoderaten König Jerlmyr om hur man bäst kan tysta uppstudsiga medborgare och rent allmänt navigerar i det digitala landskapet bekostas givetvis av skattebetalarna.

Anna Wikland verkar däremot ha korsat vägar med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson innan dess, bland annat i Alemdealen den 6 juli 2018, då hon medverkade på en ”session” som hette ”A Vision för our Digital Future” – ihop med Kristersson och Googles chef för Europa och Mellanöstern, Matt Brittin.

Då man vet hur eliterna minglar med varandra och hur kontakter knyts i rosédimmorna under politikerveckan i Visby, är gissningen att dessa band förvaltats väl för att ge Googlechefen access till ännu mer politiskt inflytande. Men det skulle alltså dröja till april 2019 innan Wikland fick tjänsten som rådgivare åt König Jerlmyr, samma månad som techmässan ägde rum. Vad tjänsten exakt innebär och hur mycket som König Jerlmyr (skattebetalarna) betalar varje månad är i skrivande stund oklart.

Låt oss samtidigt kika lite på till König Jerlmyrs uppfattning om yttrandefrihet. Den är allt annat än demokratisk eller liberal, utan faktiskt djupt problematisk, något som blev tydligt i samband med att hon fick uttala sig om islamkritik i september 2020, då hon kallade åsikterna ”vedervärdiga” och att de inte skulle få förekomma. Att då ha en big tech-chef på sin sida förefaller onekligen väldigt praktiskt. Då kan en högt uppsatt politiker också se till att den mäktiga techkompisen lite smidigt avlägsnar sådant material från nätet som man anser ”vedervärdigt”. Hur lätt är inte det?

Det kan i sammanhanget vara intressant att ta del av bakgrunden till Anna Wiklands censur av YouTube. Vi får gå nästan tre år bakåt i tiden, då diskussionerna om techjättarnas inflytande över innehållet på de sociala plattformarna hade börjat komma igång, detta var innan valet 2018. Där har mainstreammedierna drevat för att strypa systemkritik och yttrandefrihet. Den 7 mars var tidningen Expressen ute efter Anna Wikland. Under rubriken ”Här flyr Googlechefen från Expressens frågor” löd ingressen: IT-jätten fortsätter hjälpa till att sprida material som präglas av hat och som i vissa fall är brottsligt genom via videotjänsten Youtube. Trots det vägrar bolagets toppchefer att förklara agerandet.I artikeln anklagade man Wikland för att vara ansvarit för ”hatet och hoten” (läs: däribland för makten obekväma, systemkritiska åsikter) och krävde att hon skulle ”förklara agerandet”.

Ska en kvällstidning verkligen ägna sig åt att vara åsiktspolis? Det är inte särskilt långsökt att tänka sig att en sådan jakt på en chef får denna att bli påverkad i önskad riktning. Och uppenbarligen har Wikland tre år senare krupit till korset och precis som många andra blivit woke och indoktrinerad med åsikter att alla åsikter som inte gynnar den socialdemokratiska sjuklöverregeringen bör stoppas. Enligt Google själva, vilket tidningen Bulletin kunde rapportera igår, fattades beslutet att radera Swebb-TV:s hela kanal av högre chefer i USA.

Från Bulletin:

Bulletin sökte under dagen Googles/Youtubes Sverigechef Anna Wikland men fick senare följande meljsvar av Mark Jansen, Googles kommunikationschef för norra Europa:

”Vi har strikta policyer för vad som är tillåtet att ladda upp på Youtube. Material som bryter mot dessa riktlinjer tas bort från plattformen, under tredje kvartalet i år togs 7,9 miljoner sådana videoklipp ner. Vi går inte in på detaljer kring enskilda policybeslut, men på ett allmänt plan – kanaler som bryter mot regelverket får ett antal varningar, och vid upprepade regelöverträdelser kan kanaler tas bort i sin helhet. Våra innehållspolicyer sätts globalt. Även arbetet med att se till att policyerna efterlevs sköts globalt och centralt, inte av de lokala kontoren.”

Det förefaller otroligt att internationella chefer tittar på svenskt material – på svenska…

Historien är onekligen kladdig. Vi behöver gå tillbaka till 2017, sommaren innan riksdagsvalet 2018, för att bilden av big tech-jättarnas samröre med makten ska klarna ytterligare. Widar Nord på Fria Tider sammanfattade en del av denna bakgrund i gårdagens ledartext.

Sommaren 2017 skrev regeringen ett brev till Google, Facebook och Amazon, undertecknat Lövin, Damberg och Baylan. I brevet antydde trion att IT-jättarna kan få kalasa på svenska skattepengar om de bara lägger någon del av sin verksamhet i Sverige: ”Vi är redo för business och står till er tjänst”, fjäskade ministrarna i brevet. Kort därpå följde en märklig serie affärer som inte kan beskrivas som annat än rena gåvor från skattebetalarna till USA:s mest lönsamma företag. Google drog in 5.500 miljoner kronor i Sverige men behövde enligt 2017 års bokslut bara betala 5,5 miljoner i bolagsskatt. Regeringen gav 140 miljoner i stor­företags­bidrag till Facebook och befriade IT-jättarna från elskatt genom ett undantag i lagen, som gör att en vanlig villaägare nu betalar 90 gånger högre elskatt än Google.

”Det kommer att vara vara en plusaffär för Sverige och skapa jobb i hela Sverige”, lovade Damberg medan Löfven genom sin förlängda arm Business Sweden preciserade antalet till ”30.000 nya jobb”. Resultatet? 56 nya jobb, enligt YLE.

Vi förflyttar oss till april 2018, ett halvår innan riksdagsvalet, och några veckor efter att Expressen jagat Anna Wikland för att ställa henne till svars om ”hat och hot” på bland annat YouTube. Den 13 april kallade Stefan Löfvens regering till ett möte med Facebook, Google och Twitter som handlade om ”problemet” med alternativa medier och ”skadligt innehåll” på nätet. Med på mötet var inte helt överraskande också Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som representerade Bonnierkoncernen, och som var ytterst ansvarig för att jaga systemkritiska röster och dreva mot Wikland. Inför mötet skickade Google ett brev till regeringen där man förklarade hur man hade bekämpat alternativmedie­projektet Granskning Sverige genom censur och blockering under året.

”Det här var ett konstruktivt möte: Morgan Johansson och Peter Eriksson var mycket tydliga mot nätjättarna och vi från Tidningsutgivarna förklarade att vi är redo att bidra till ökad kunskap om den svenska debattmiljön och vilka mörkerkrafter som finns här”, konstaterade en belåten Thomas Mattsson efter mötet. Kort därpå stängde Google av Samhällsnytt från sin annonsplattform AdSense. Senare började man diskriminera både Samhällsnytt och Fria Tider i sina sökresultat, vilket man gör fortfarande.

Widar Nord konstaterar:

”Det är således inte speciellt förvånande att Google och Sverigechefen Anna Wikland skulle testa gränserna med ytterligare censur. Denna gång drabbade beslutet Youtube-kanalen SwebbTV, ett grundlagsskyddat alternativmedium som är en av de ”kvalitetsmedier” som får statligt redaktionsstöd av Myndigheten för Press, Radio och TV.”

Cirkeln är sluten. Yttrandefriheten beskärs ytterligare. Åsikter ”förbjuds” och fria medier deplatformeras. 2022 är det åter riksdagsval i Sverige. Stockholm styrs av Moderaterna i samarbete med Miljöpartiet, en dysfunktionell allians som förstör såväl staden som våra möjligheter till yttrandefrihet. Politikerna tar sig allt större friheter och begår allt grövre övergrepp mot medborgarna, som är deras uppdragsgivare. Anna König Jerlmyr betalar Googlechefen Anna Wikland höga arvoden för att få digitala råd. Wikland agerar godtyckligt mot fria medier, påhejad av sina politiska vänner som till varje pris vill behålla makten. De skyddas också av mainstreammedier som lierat sig med makthavarna och som jagar systemkritiker för att tysta dessa. Informationsflöden censureras och stryps. Förlorarna? Som alltid folket, vilket härigenom vilseleds av eliterna. Resultatet är ett vanstyrt, trasigt samhälle, som fortsätter att falla isär.

 

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Donera med MediaLike

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer