Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Att tycka rätt är stort – att hata fritt är större

av | 30 nov, 2017 | Kultur

Lästid: 4 minuter

Jag ber verkligen om ursäkt för att jag tvingas skriva ännu ett inlägg om vårt kära censurnätverk #jagärhär, men det går inte låta bli för det är, som man säger, ”a gift that keeps on giving”. Så här: Jag förstår att det kan bli lite väl ansträngande för medlemmarna i nätverket att ständigt, med vitnande knogar, försöka hålla ”god ton” och leka Bror Duktig inför sina medmänniskor. Och därför måste dessa stackare låta sitt hat få pysa ut någonstans. Förslagsvis i en äkta hatgrupp…

Hatgruppen heter ”Panikfakta” och gillar att ”skoja” med opinionsbildare som inte står på helt god fot med #jagärhär (läs: opinionsbildare som kritiserar censurnätverket). Det finns flera, till exempel Propagandacentralen och s#it som Katarina Janouch säger, och några andra. Men Just Panikfakta är och Propagandacentralen är intressanta, eftersom det kryllar av #jagärhär-medlemmar i dessa grupper. Och de träffas inte här för att ”hålla god ton” – utan mest bara för att näthata i godan ro.

Ja men det är ju gulligt! Det är humor. Ja, så är det. Det är jättegulligt, och det är humor på hög nivå. Jag blir själv rörd över hur mycket tid man kan lägga ner på att klippa och klistra. Undrar om man får lön för det? Vissa får ju 40.000 i månaden för att administrera en Facebookgrupp… Det kanske vore ett bra instegsjobb för nyanlända? Många har ju redan flera olika Facebookkonton, det visade till exempel just ovan nämnde Hanif Bali… med en exploderande vulkans intensitet.

Nåväl. Det är roligt att konstatera, att en god vän till #jagärhär-grundaren Mina Dennert – nämligen Petra Hall – är administratör i Panikfakta.

Om man nu kan uppfostra hela Sveriges befolkning online, borde man inte kunna ta en av sina bästisar i örat och hålla ett föredrag om ”god ton”? Kanske förklara att näthat, det är inte så jättesnällt?

För Petra Hall är faktiskt inte så jättegullig på Facebook… (hon har raderat sin kommentar nu, men nätet skärmdumpar och sparar, tänk på det Petra…)

Jag har funderat på hur den där godhetsmanin egentligen skulle kunna se ut, om den vore en diagnos. I framtiden kanske den hamnar i DSM, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders… ”SJWS” kanske den kommer heta, ”Social Justice Warrios Syndrome”, och den kommer att tillskrivas sena 2016 och anses ha nått kulmen runt 2017 (sommaren 2018 i Sverige).

En gemensam nämnare för SJWS är troligen just den dubbla personligheten och den totala bristen på självinsikt (samt sjukdomsinsikt). Samt att man faktiskt gärna hatar intensivt online, trots att man ständigt ljuger om att man vill ”hyfsa till tonen” och ”nyansera debatten” (läs: tala om för andra vilka åsikter som är okej). För hur ska vi annars tolka det faktum, att de högljudda medlemmarna talar om för andra vad de ska göra, medan de själva beter sig exakt som de predikar att man inte ska?

Faktiskt blir jag lite förvirrad. Mina Dennert och hennes stora nätverk får stöd och pengar från regeringen för att ”hyfsa till” tonen på nätet… men istället skapar #jagärhär:s egna medlemmar olustig stämning och bidrar till polariseringen. Hur går det ihop? Hur goda är ”de goda” egentligen? Varför säger inte Mina ifrån, när hennes vänner näthatar i organiserade Facebookgrupper? Eller råder andra regler för ”goda” människor? Ska de få hata fritt, medan vi andra, det så kallade fotfolket, måste se upp med vad vi skriver?

Det är ett mysterium, kära ni. Jag tar tacksamt emot er input i frågan. Kanske skulle American Psychiatric Association hjälpa till att reda ut detta? Diagnosen ”SJWS” bjuder jag på, helt gratis. 😉

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer