Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Åsiktsnätverket #jagärhär säger sig vara opolitiskt – men arbetar aktivt för att motarbeta SD

av | 26 mar, 2018 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Det har sagts att valet 2018 kommer att bli smutsigt. Tidigare har det bland annat framkommit uppgifter att socialdemokraterna har en egen så kallade trollfabrik, där strategin är att med hjälp av falska konton skapa opinion på sociala medier. Nu framkommer nya, tidigare opublicerade uppgifter om att Sveriges största censurnätverk, som fått flera priser av just socialdemokraterna och som stöttas av kulturminister Alice Bah Kuhnke, aktivt motarbetar Sverigedemokraterna på internet.

Det är Facebookgruppen ”JÄH under lupp II” (den första gruppen, ”JÄH under lupp”, blev massanmäld så snart den bildades för ett par dagar sedan och dess admins avstängda från Facebook) som visar #jagärhär:s politiska aktivism. Det handlar inte om att slå tillbaka mot ”hat och hot” utan främst är ambitionen att stävja den typ av åsikter man anser vara ”olämpliga” – även om tonläget i dessa kommentarer är sakligt och sansat och inget hat och hot förekommer. ikväll presenterar ”JÄH under lupp II” skärmdumpar från den 20 maj 2016, där grundaren och förgrundsgestalten Mina Dennert bland annat skriver: ”Om jag står där i september 2018 och SD är mitt nya regeringsparti då vill jag kunna säga att jag gjorde vad jag kunde. Det är mitt mål! (eller ett av dem 🙂

En av nätverkets medlemmar svarar: ”Upp till kamp! SD ska inte sitta i regeringen 2018!”

Samtalet fortsätter. En tredje medlem skriver: ”PS vet inte hur jag vill använda forumet. Men glad att läsa era tankar.”

Mina Dennert replikerar: ”Det är vad som är så bra med en sån här grupp som är så fokuserad på just strategier, vad kan vi göra? Tror även att det är ett väldigt viktigt budskap för oss att sprida.”

Detta går helt stick i stäv med vad Mina Dennert och hennes närmaste i snart 1,5 års tid hävdat om sin organisation – nämligen att den är opolitisk. Man får givetvis tycka precis vad man vill om SD och om andra partier, men ställningstagandet i skärmdumparna väcker onekligen en rad frågor, eftersom #jagärhär stöttas ekonomiskt av den sittande regeringen. Detta betyder att gruppens aktioner fungerar som ren anti-SD lobbyverksamhet och samtidigt som ett politiskt organ, samtidigt som man seglar under falskt flagg som en väktare av ”den goda tonen” på nätet.

Frågorna om gruppens inflytande behöver ställas och besvaras av socialdemokraterna – som bland annat belönat Mina Dennert med Anna Lindh-priset i augusti 2017.  ”Mina Dennert har genom sitt arbete i facebookgruppen #Jagärhär inspirerat till att fler börjat ta plats i kommentarsfälten och börjat säga emot i de trådar som vi annars undviker,” sa Anna Lindhs Minnesfonds ordförande Lena Hjelm-Wallén i en kommentar till beslutet. ”Facebookgruppen går in trådar där rasister och nättroll härjar och ger motargument och debatterar för att inte mörka krafter ska ta över och skrämma folk från att uttrycka sin åsikter”, hette det också då.

Vilken roll spelar åsiktsnätverket egentligen inför valet 2018? Mina Dennert och hennes man Magnus Dennert har även nära kopplingar till bland annat SVT och en rad andra mediala aktörer med stor makt. Innebär detta att deras påverkan och inflytande är att aktivt motarbeta ett av landets största politiska partier? Bland annat socialminister Annika Strandhäll är medlem i organisationen, som är en sluten grupp på Facebook i vilken allmänheten inte har någon insyn. 

Nu blir det tydligt att det inte enbart är de som pekas ut som ”rasister” och ”nättroll” som motarbetas av #jagärhär. Det är med andra ord även medborgare som redan är, eller kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna. Man får givetvis tycka vad man vill om SD som sådant, men att en grupp som säger sig vara opolitisk men i själva verket fungerar som socialdemokraternas förlängda arm för att motarbeta en politisk motståndare med sin 74.000 man starka nätarmé, är inget annat än anmärkningsvärt.

Läs mer om #jagärhär i tidigare artiklar:

Updatering 28/3 från JÄH under lupp II:

Den 31 maj 2016 la Magnus Dennert upp en belåten statusuppdatering om att SD backar över 2% i mätningarna. ”Kan vi ta cred för det?” frågar han sig. Han svarar sig själv: ”Jag tycker vi ska göra det. Lite iaf”

”Vi” syftar förstås på censurnätverket. Bra jobbat.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer