Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Är Sverige redan ett kalifat light, där demokrati inte längre står pall när den utmanas?

av | 23 aug, 2020 | Yttrandefrihet

Lästid: 4 minuter

Den danske politikern Rasmus Paludan och den svenske konstnären Dan Park planerar att bränna koranen vid en av polisen tillåten manifestation för yttrandefrihet fredagen den 28:e augusti, som är dagen för Aashura, en stor religiös högtid för muslimer. Helst önskade Paludan att få genomföra sin koranbränning vid den stora moskén på Rosengård, något som dock stoppades då polisen ansåg att riskerna för våld var överhängande. Istället kommer nu koranbränningen ske vid Fridhemstorget som ligger sex kilometer därifrån. Aktionen har upprört såväl muslimer som icke-muslimer i Sverige och lett till grova hot mot både Paludan samt Park, plus hot om vedergällning med bränder och upplopp inte bara i Malmö utan även på andra håll i Sverige. Man kan absolut ogilla själva tilltaget att bränna en religiös skrift, men frågan är långt större än bara huruvida det är rätt att bränna böcker generellt. Det är i själva verket ytterst en viktig frågeställning om demokrati samt vem som i sista hand bestämmer i samhället. De här frågorna har ingenting med känslor och personliga åsikter om religion att göra. Det är sakliga principfrågor om hur Sverige styrs och vilka rättigheter vi alla som lever här kan åberopa.

Så här skriver Stefan Fahlander från Svenska zoner på Facebook:

Svenska folkets grundlagsskyddade yttrande-, mötes- och demonstrationsfrihet måste givetvis försvaras. Dan Park har rätt att genomföra sin demonstration och ingen har rätt att försöka stoppa honom. Enligt information i annan media finns det dock grupperingar som med våld avser att försöka stoppa honom. Polisens plikt är då att:

  • Skydda demonstrationen så att den kan genomföras.
  • Stoppa varje form av hot eller våld riktat mot demonstrationen och dess deltagare.
  • Använda allt det våld som kan krävas.
—–
Här kan du läsa om de hot som riktas mot demonstrationen:
—–
Vad händer om polisen inte klarar av sin uppgift
  • Då kan det här vara början till slutet för svensk demokrati och yttrandefriheten som vi känner den.
  • Då måste man också konstatera att främmande grupperingar har klarat av att framgångsrikt utmana svenska statens våldsmonopol.
  • Det kan i sin förlängning innebära att Sverige övergår till ett inbördeskrigsliknande läge om/när svenska folket ser sig tvingat att själv överta polisens våldsmonopol.
—–
Våra grundläggande fri- och rättigheter är bland andra:
  • Yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.
  • Mötesfrihet: frihet att anordna och bevista sammankomst för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte eller för framförande av konstnärligt verk.
  • Demonstrationsfrihet: frihet att anordna och deltaga i demonstration på allmän plats.
—–
Information på regeringens webbplats:
Här finns lagtexten:
Här vinklar Expressen Paludans och Parks aktion som att majoriteten av svenskar är emot den:
Min slutkommentar:
Yttrandefriheten är redan nu under hård press i Sverige. Nyligen blev det känt att opinionsbildarna Ingrid Carlqvist och Maria Celander åtalas för gummiparagrafen Hets mot Folkgrupp, för att de publicerat en text där en annan skribent ifrågasätter huvuddukens användande på apotek. Det är på ett sätt bra att åtalet kommer, för det ger oss möjlighet att se vad som faktiskt får sägas och vad som numera anses olagligt i det demokratiska Sverige, kanske för att det är ”kränkande” för vissa… Kommer vi i närtid se hädelselagar som de i Pakistan, där den som kritiserar islam riskerar långa fängelsestraff för minsta banala uttalande eftersom de ”kränkt” en väldigt lättkränkt religion? Är Sverige i själva verket redan ett slags kalifat light, där dessa lagar blir av allt större vikt? Framtiden får utvisa. Men hur den svenska demokratin mår, är just nu en ytterst angelägen och minst sagt brännande fråga.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer