Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Är målet laglöst land, där vissa etniciteter ska få uppföra sig hur som helst?”

av | 13 jun, 2020 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Ibland förlorar jag allt hopp om mänskligheten. Inte nog med att man startar världsomspännande BLM-demonstrationer mitt i en pågående viruspandemi, man verkar ha helt glömt bort vad som var avgörande för att de vitas attityd mot de svarta förändrades. Jag antar att det nu är politiskt korrekt att säga ”svarta” eftersom budskapet lyder: Black Lives Matter. Svarta har blivit utsatta för rasism, ja, men säg mig detta: Hur startade kampen mot nämnda rasism? Var det genom att ge sig på budbärarna med allehanda invektiv för att tysta dem? Eller genom att förminska, ursäkta eller bortförklara de vitas beteende? Eller åstadkom man en förändring genom att lyfta problemet och säga precis som det var? Författaren Eva-Lisa Dezmin, aktuell med nya thrillern ”Mig skall intet fattas”, lämnar frågan öppen att fundera över.

Idag är det ju rasistiskt att lyfta problem där exempelvis etniska svenska kvinnor blir gruppvåldtagna, åtminstone om gärningsmännen är invandrare. När vita lantbrukare misshandlas och mördas av svarta i Sydafrika, blir det inte heller några stora rubriker i tidningarna. Etnicitet är fullständigt irrelevant i dessa sammanhang. Varför? Är det här inte ett problem och kommer vi tillrätta med det genom att tysta ner det och istället anklaga alla som vill ta upp det för att vara rasister? På vilket sätt hjälper vi offren för dessa brott genom att tysta ner det som de utsatts för?

Jag trodde att vi kommit längre än så här. Jag trodde att vi lärt oss något av historien. Det kan jag konstatera att vi inte har gjort. Vi fortsätter att leva i tron att så fort du har en annan hudfärg än den vita, kan du per automatik inte göra dig skyldig till rasism, så jag ska försöka förklara det väldigt enkelt. Oavsett om du är vit, svart, röd, gul eller blå, gör du dig skyldig till rasism i samma stund som du bedömer någon annan utifrån dennes hudfärg eller etnicitet. Om hudfärgen är avgörande för hur du tänker behandla någon annan, är du en rasist. Om du däremot uppmärksammar ett problem med rasistiska förtecken, är du inte en rasist. Då är du någon som försöker förändra något till det bättre för den som utsatts för orättvisor eller brott. För igen: Blev de svarta hjälpta eller stjälpta av att sättet de behandlades på lyftes och uppmärksammades och att folk stod upp för vad som var moraliskt riktigt?

Idag har vi många andra problem som vi behöver komma tillrätta med, men dessa är tydligen inte lika viktiga som att haka på en fullständigt urspårad rörelse med massdemonstrationer och samhällsförstörelse, där människor av alla hudfärger skadas och dödas, som började med att en vit polis dödade en svart kriminell man under ett ingripande, då mannen begick brott. Jag försvarar absolut inte polisens beteende, men det ursäktar verkligen inte att poliser i Sverige börjar knäböja för andra endast för att de har en mörkare hudfärg med budskapet att vit tystnad är våld. Vad är logiken i det? Strävar vi efter ett laglöst land, med målet att vissa etniciteter ska få uppföra sig hur som helst? Att de alltid är ursäktade just på grund av sin hudfärg och sin historia? Är inte all tystnad (färgad eller vit) våld, om människor far illa av att vi tiger? Om något, så spär det bara på rasismen mot människor som har annan hudfärg än den vita, och hur hjälper det alla skötsamma invandrare vi har i landet? Det här beteendet förstärker endast polariseringen och spänningarna mellan olika grupper, eftersom dessa grupper uteslutande definieras utifrån deras hudfärg och inte vad de faktiskt har gjort sig skyldiga till.

Det finns ytterst få svenska rasister i Sverige i dag. Sant är att den stora invandringen med människor från konfliktbenägna kulturer ökat på främlingsfientligheten i vårt land, men det är inte från svenskar och invandrare som levt här i generationer, det är istället från invandrarna själva. Läs till exempel Eddie Omars krönika om mångkulturens mångrasism, från 2016, problemet är ingalunda nytt. Men de så kallade ”antirasisterna” behöver just vita, svenska rasister, inte individer ur sina egna led, för annars skulle deras rörelse inte behövas här i Sverige. Det är därför de snabbt är framme och eldar på sådana här demonstrationer, de är helt enkelt oroliga för att de kan komma att förpassas ute i marginalerna om folk räknar ut vad de egentligen står för.
För vad är agendan bakom demonstrationen? Att vita människor, som aldrig ägt en slav, ska kyssa skorna på en svart människa, som aldrig varit slav? Att det om hundra ska vara de färgade som förtrycker vita och tvingar dem till underkastelse? Hur har vi förändrat något till det bättre genom att låta historien upprepa sig med ombytta roller? Så, berätta för mig igen hur vi ska komma tillrätta med problemen vi har om hudfärgen ska vara avgörande för huruvida du ska få kritiseras eller inte?
Berätta för mig igen om hur kampen mot den rasism som afroamerikanerna utsattes för, en gång i tiden startade.

EVA-LISA DEZMIN

Eva-Lisa Dezmin är författare och hennes nya bok ”Mig skall intet fattas” beställer du här:

https://www.adlibris.com/se/bok/mig-skall-intet-fattas-9789198498516

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer