Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Ansvar och förnuft lyser med sin frånvaro i Riksdagen”

av | 30 apr, 2018 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Valborgskrönikan av Eva-Lisa Dezmin handlar om en vecka som skakade alla dem som fortfarande hoppades på att någon skulle ta ansvar för det arma landet Sverige. Men istället för ansvar har vi sett en plågsam uppvisning i makthunger och politiska rävspel. Det hela toppas bara av tillrättalagda opinionssiffror som visar en oförklarlig uppgång för Centerpartiet, trots att sociala medier kryllar av besvikna Centernväljare som nu väljer att göra slut med Annie Lööf.

Det har varit en helt vanlig vecka i Dårarnas paradis a k a Sweden. Tänk om Voltaire vetat att hans Candide en dag skulle få en verklighetsuppföljare där dessutom poängen med handlingen går flera av väljarna fullständigt förbi.
Annie Lööf anser att förslaget om att 9000 ensamkommande afghaner ska få stanna (trots att de saknar asylskäl och fastställda identiteter) är förkastligt, för att i nästa sekund stödja förslaget. Inget konstigt med det, för jag heter Annie Lööf och när jag inte pratar om att äta upp min högra sko hellre än att stödja sossarna, sätter jag såklart mina egna intressen i första hand, snarare än vad som är bäst för landet. Det stormar i Alliansen just nu men Steffe har ju flirtat tidigare, så här har jag chansen att eventuellt få sitta i en ny regering om jag spelar mina kort rätt. Makten framförallt!
Sossarna i sin tur synar och höjer med fagra löften. De ska minsann skärpa reglerna kring nysvenskarna. Nu vill man bland annat införa ”språkplikt” för nyanlända och asylsökande. De har alltså suttit i regeringsställning i fyra år, men det är först nu man tänker att det kanske ändå är en god idé att ställa krav på alla asylmigranter de lockat hit. Det här innebär att man riskerar tappa väljare som blir ”drabbade” av de nya hårda kraven, men kanske räknar man kallt med att även dessa har förstått att sossarnas löften är lika tomma som fattigpensionärernas plånböcker.
Jag tänker att ovanstående exempel kan vara bra att fundera över inför valet, för vem är egentligen så dum att man inte lär sig av tidigare erfarenheter? Ibland önskar jag att näsan på riktigt hade vuxit på alla politiker som ljuger, för då skulle inte ens de mest vaneröstande väljarna få problem att skilja ogräset från grödorna.
Utöver dessa exempel har vi alla turer kring vilka man kan tänka sig att samarbeta med och inte. Ulf Kristersson utesluter all samverkan med Sverigedemokraterna, detta trots att han ”lovat” att han ska göra allt han kan för att hans politik ska få så stor verkan som möjligt. Oklart vilka som då ska hjälpa honom att driva igenom hans politik, för Alliansen är förmodligen ett minne blott efter valet, ty Annie har visat sig vara en liten golddigger som väljer bocken till trädgårdsmästare bara det gynnar henne, och Liberalerna ser också ut att snegla mot Löfvens rosbladstäckta ogräsbädd.
Det är väl rimligt att utgå ifrån att någon lockat med angenäma löften om t ex ministerposter (löften som man för en gångs skull ämnar hålla om väljarna är tillräckligt korkade), varför skulle annars någon försöka plantera i ett jordstycke som är bortom all räddning?
Därför är det också viktigt att innan valet få veta vilka regeringsalternativ som blir aktuella. Detta för att väljarna ska vara på det klara med om fyrklövern ska ersätta, eller rentav dela plats med, maskrosorna (om de inte vissnat efter valet) under de förrädiskt röda rosorna med sina sylvassa taggar. Alla som sår vill ju veta vilken typ av skörd de förväntas få.

Riksdagen har förvandlats till en lekstuga där ansvar och sunt förnuft lyser med sin frånvaro. Det är med sorg jag bevittnar detta spektakel gång på gång. Det mesta handlar om hur man ska stänga SD ute. Jag kan försäkra er om att SD är det minsta problemet. Man behöver bara läsa rubrikerna i tidningarna för att dagligen få nya bevis för det. Det kan heller inte ha undgått någon vid det här laget hur SD:s förslag kopieras ett efter ett av flera av de övriga partierna. Det är alltså partitillhörigheten som är det viktiga för dem, inte att få stopp på det eskalerande vansinnet utanför lekplatsen. Det borde säga de flesta väljare någonting väldigt viktigt, eller hur? De som skriker mest om allas lika värde, klarar inte själva av att förhålla sig till sin heliga värdegrund och om så hela Sverige står i lågor, är fortfarande det viktigaste att inte samarbeta med SD. Det är ju som om brandbilen som först anländer till eldsvådan inte får påbörja släckningsarbetet för att brandmännen har andra åsikter om trafikreglerna. Är det att ta ansvar för branden?

Ljuspunkten är valet som stundar, för en gång vart fjärde år får jag som väljare en chans att påverka. Jag hoppas verkligen att så många som möjligt har insett att det behövs en rejäl förändring i svensk politik om vi ska få ett slut på våldtäktsepidemin, otryggheten, asylbedrägeriet, samt laga hålen i skattemedlens vattenslang. Inget kan växa i svår torka, annat än möjligen kaktusarna där flera av arterna är giftiga.

Att misstag leder till erfarenheter, som i slutändan innebär insikt och visdom för att dessa inte ska återupprepas, är av yttersta vikt för att alla former av skördar ska växa. Mängden av ”olyckor” som politikerna ställt till med, kan aldrig förändras till det bättre om väljarna inte lär sig något av det, utan istället lyssnar till hur makthavarna repeterar att vi lever i det bästa av länder och därför lugnt kan sussa vidare.
Visa av lärdom från Sandlådan (även känd som Riksdagen) är det dags att skicka ett tydligt besked i höst till maktgalna politiker som struntar i vad som händer med landet: ”Det är väl käbblat men låt oss nu odla vår trädgård.”
EVA-LISA DEZMIN

Eva-Lisa Dezmin, 47, är författare och bor med sin man och två hundar i Lycksele. Hon är även delägare i förlaget DareMe Publishing. Dezmins släppte i veckan den avslutande delen i Gameduologin, Guessing game. Den köps med fördel (billigast) på Bokus:

Guessing game av E L Dezmin (Bok)

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer