Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Annie Lööfs Sverige: No country for white men

av | 8 maj, 2019 | Debatt

Lästid: 5 minuter

Spännande tider vi lever i. Det senaste är att landet Sverige, som faktiskt byggts av mestadels vita män(niskor), numera tycks vara ett land där desamma inte får lov att ha någon talan. Eller hur ska man annars tolka Centerpartiets ledare Annie Lööfs senaste utspel, då hon hånfullt pekar ut gruppen vita män som mindre vetande? Är det kanske så att Sverige förvandlats till ett land där vita män(niskor) degraderats till andra klassens medborgare? Jag skriver män, för det är oklart huruvida kvinnor med en hudton ljusare än fullkornsvälling platsar i kategorin. Möjligen är man per automatik icke-vit om man råkar vara född vaginabärare.

Det råder en allt mer obehaglig fixering vid hudfärg i den humanistiska stormakten Sverige. En av dem som går i spetsen för vithudshatet, nämligen den moderna varianten av hudfärgsrasism, är Centerpartiets ledare Annie Lööf, vars förakt för hennes egna vita bröder tycks oändligt. Möjligen har Annie förträngt att hon själv inte hade funnits om inte en vit man skickat iväg sina sädesceller, eller att Centerns alla tidigare partiledare varit – just vita män. Annies egen make är vit, så vitt jag vet, liksom resten av Annies släkt, men det tycks inte spela någon roll i dessa hudfärgsfixerade tider.

Jag har hämtat rubriken på denna text från filmen ”No country for old men”, en amerikansk film från 2007, skriven och regisserad av bröderna Joel och Ethan Coen, baserad på romanen med samma namn av Cormac McCarthy. Filmen handlar om just tre äldre, vita män: En vietnamveteran som kommer över en väska med knarkpengar, en iskall mördare och så en gammal polis på väg att pensionera sig som försöker komma på hur allting hänger ihop – och varför världen blivit som den blivit; ett land där inga äldre män längre passar in. I dag hade han kunnat lägga till ”ett land där inga vita riktigt passar in”. För egentligen är ”old” i princip synonymt med ”white” i det samhälle vi lever i. Många äldre män i Sverige råkar nämligen vara ”fel”, jättefel! Och de råkar ha just den hudfärg som Lööf tycks ha så svårt för. Dämed reser sig frågeställningen, är dessa män mindre värda än andra (till exempel de som kommer från Afghanistan, en grupp som Lööf å andra sidan tycks vilja värna lite extra)? Bör de vita farbröderna hålla tyst med vad de tycker och känner, i insiktsfull acceptans kring den medföda defekten att de faktiskt befinner sig på fel sida av Beckers färgkarta? Har de sedan den extremt usla smaken att inte ha en fin akedmisk utbildning, utan istället – ve och fasa! – ha gått det som föraktfullt brukar kallas ”livets hårda skola”, ja då har de för alltid diskvalificerat sig från att delta i allt som kan påminna om ett offentligt samtal. Dessa gubbslem passar bäst på historiens soptipp, som de stofila bärare av patriarkalt förtryck de är. Framför allt ska de inte inbilla sig att de ska få ställa frågor till partiledaren Lööf. Nej, för Annie vill helst kommunicera endast med individer vars hudton är mångfaldsbetonad och värdegrundskorrekt (läs: ickevit), och som dessutom har minst en fil kand i något akademiskt ämne. Obildade, vita bönder vill Lööf helst icke befatta sig med! Hon betackar sig deras vulgaritet och deras råbarkade tilltal.

Det som kan tyckas något märkligt i sammanhanget är att många i Lööfs politiska närhet faktiskt är just vita, inte helt purunga män. Som Stefan Löfven till exempel, socialdemokratins svenska ledare i vars knä Annie valde att sätta sig i när hon ingick den så kallade Jöken, det vill säga Januariöverenskommelsen. Har Annie problem även med Stefans bleka hudton? Ligger hon vaken om nätterna och funderar över hur problematiskt det är att Sveriges statsminister är kritvit utan minsta tillstymmelse till mer anständig hudkulör? (Den röda ton han antar då han blir anfäktad gills inte).

En annan fråga som Annie kanske borde brottas med är hennes egen vithet. Hur kommer det sig att de som mest aggressivt skriker om onda, vita män, själva är minst lika bleka som en snödriva på Södermalm? Drivs Lööf i själva verket av skammen att inte vara innehavare av brunare pigmentering? Är enligt Lööf mörkt skinn bättre än ljust? Lider hon av hudfärgsavund (icke att förväxlas med penisavund) som gör att hon fylls av självhat varje gång hon råkar se sin egen rödlätta uppenbarelse i spegeln? Dessa frågor lär aldrig få något svar av Lööf, för hon blockerar alla som skulle kunna ställa dem, på sociala medier. Annie Lööf är nämligen inte intresserad av dialog i sann demokratisk anda, hur mycket hon än säger sig avsky Ungerns premiärminister Victor Orbán. Annie föredrar enväga kommunikation och dessutom att regler som gäller för andra, inte ska gälla för henne själv.

Det var så här det började på 30-talet, kära Annie. Med prat om etnicitet och en fixering vid folkslag. No country för vissa typer av män, vissa typer av människor. 2019 är vi visst där igen. No country for old, white men. Annie, var ska det sluta?

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer