Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Annie Lööfs stöd till klimatfarliga flygresor skapar kritikstorm på Instagram

av | 17 feb, 2019 | Maktmissbruk

Lästid: 4 minuter

Ända sedan Annie Lööf tillträdde posten har hon haft svårt att förstå vad en politiskt vision är och vad det innebär. Desto vanligare har det därför blivit med floskler, övertramp och ett framvisande av inte tro på sin egen politik. Frågan Annie Lööf rimligen borde ställa sig är: Hur många lögner tål ett partiledarskap? Lööfs problem är dock större än så. Det skriver idag Madeleine Lilja Rönnqvist.

Bakom Annie Lööfs ofta högljudda tonläge med budskapet ”Sverige behöver grön tillväxt” hittar man snart samma frånvaro av politisk övertygelse om sin egen politik. För någon dag sedan gillade Lööf Isabella Löwengrips inlägg på Instagram om en weekendresa till Quatar. Många följare reagerade starkt och undrade hur Blondibellas flygvanor går ihop med Lööfs eget miljötänk. Det gör det ju förstås inte och det är väl anledningen bakom att Lööf väljer väljare att inte svarar någon av de hundratals som undrar över hur hon tänker.
Vad är centerpolitik idag? Vad innehåller den? ”Grön tillväxt”? Att Annie Lööf gillar Löwengrips flygvanor, vilket det indirekt blir när hon gillar hennes inlägg (ihop med över 21.000 andra), visar ju fram något annat, vilket också följarna noterat, och därför går till hård attack mot Lööf, samtidigt som de också kritiserar Löwengrip. Att Lööf struntar i miljön när det kommer till henne själv, samtidigt som hon tycker sig ha rätt att ställa krav på att gemene man ska göra uppoffringar och ändra sin livsstil för klimatets skull. Detaljen att gilla ett inlägg på Instagram kan tyckas vara en petitess, men även en till synes marginell handling kan vara ytterst avslöjande. Den visar på både nonchalans och elitism samt väljarförakt, då Lööf överhuvudtaget inte bemödar sig att bemöta den kritikstorm hon skapat. Märk väl att detta är Lööfs väljare – unga kvinnor som tror sig vara miljömedvetna och som ser Lööf som sin förebild.
Detta föranleder också att man måste ställa frågan hur det kommer sig att Centerpartiet har så högt förtroende bland väljarna när det kommer till miljöfrågor? Vet dessa väljare verkligen att Annie Lööf samtidigt som inte tror på sin egen gröna politik driver på för att urholka klimatpolitiken som sådan? Lööf vill gärna att Centerpartiet är borgerlighetens ”gröna röst” men hon vill inte själv ta ansvar för detta. Lööf missar sällan ett tillfälle att tala om miljöpolitik, men att i handling visa att hon lever som hon lär verkar hon inte lika ivrig till. Ur Annie Lööfs perspektiv är det tydligen inget problem med flyget, det mest klimatförstörande transportlaget av alla, bara hon själv och andra välbärgade kan flyga.
Agerandet går igen i många frågor men kanske framför allt när det kommer till hur ser på väljarna. Annie Lööf svingar sig gärna högt på miljöbarrikaderna, därför att det ser bra ut, men om hon själv förlorar på det, ja då glömmer bort sig. När det verkligen gäller väljer Lööf tydligt bort miljön.
Skandalerna kring Annie Lööf och miljöutsläppen lär fortsätta så länge hon själv inte vill rätta sig efter de krav hon ställer på andra. I alla tider har det funnits politiker som drar på sig skam, som sett och vetat om fusken och orättvisorna men aktivt valt att sopa dem under mattan när de drabbar dem själva. Istället för att stå fast vid sin egen vision har de ljugit, hållit eliten om ryggen eller sagt åt dem som ifrågasatt att krypa tillbaka under sin sten. Lööfs agerande i att gilla Löwengrips inlägg om sin weekendresa Qatar avslöjar en mycket cynisk politiker.
MADELEINE LILJA RÖNNQVIST
Madeleine Lilja Rönnqvist är fri skribent och driver Projekt Sanning.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och släpps 12 mars 2019. Du kan bevaka den här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405118/bilden-av-verkligheten/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-verkligheten-9789198405118

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer