Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Annie Lööf och det farliga föraktet för svenska värderingar

av | 5 apr, 2019 | Politik

Lästid: 6 minuter

Att Annie Lööf är en politiker vars naivitet är i en klass för sig blir allt tydligare. Nyligen talade hon åter om att universella värderingar är överordnade de svenska. Samtidigt säger hon sig ta avstånd från sharialagar. Men när antalet människor med värderingar som dessa inte bara fortsätter att komma hit utan också fortsätter att kräva särlagstiftning/regler växer problemen. Det blir rent av omöjligt att stå upp för mänskliga fri- och rättigheter om man samtidigt ger efter för krav som går emot just dessa. Det bygger vidare ett splittrat samhälle, med enklaver och politiska intressen där annat än svensk lag gäller. En ytterst oroväckande utveckling vi nu ser på många håll i Sverige. Det skriver idag Madeleine Lilja Rönnqvist.

Under valrörelsen talade Annie Lööf om klyvningen av Sverige. Om hur man måste visa att Sverige aldrig kommer tillhöra hatarna. ”Vi måste stå upp mot extremisterna, mot dem som hatar och hotar,” sa Lööf då. Hon har också talat om sexuella trakasserier, könsstympning och stenkastning mot blåljuspersonal. Det är bra. Men när det för ett år sedan uppdagades att två av hennes partikollegor i tingsrätten dömde efter sharialagar gick Lööf snabbt ut med ett fördömande. ”Hon kallade det för en förfärlig dom. Hårresande resonemang och värderingar som inte platsar i en rättsstat.” Dessa värderingar hade inget att göra inom Centerpartiet, fortsatte hon och påpekade att C-politiken bygger på ”alla människors lika rätt och värde, och likhet inför lagen.” Lööf uttalande blev starkt ifrågasatt eftersom hon redan för tio år sedan förespråkade särlagstiftning och att svenska lagar delvis kunde anpassas efter den islamska tron.

Det märkliga hos Annie Lööf är faktiskt att hon säger sig ta avstånd från sharialagar. Däremot fortsätter hon och hennes kollegor inom Centerpartiet att framhålla vikten av öppna gränser och fri rörlighet som den enda vägen framåt. Men om hon inte uppskattar exempelvis sharialagar, hur kommer det sig då att hon och hennes partikamrater fortsätter ställa sig bakom öppna gränser?

Att utesluta politiker som visar sig vara islamister är en kortsiktig lösning, då dessa individer blir allt fler och söker sig till de traditionella partierna för att där driva sina egna intressen, givetvis påhejade av de grupper de företräder. När antalet människor med värderingar som dessa inte bara fortsätter att komma hit utan också fortsätter att kräva särlagstiftning/regler växer problemen. Det blir rent av omöjligt att stå upp för mänskliga fri- och rättigheter om man samtidigt ger efter för krav som går emot just dessa. Det bygger vidare ett splittrat samhälle, med enklaver och politiska intressen där annat än svensk lag gäller. En ytterst oroväckande utveckling vi nu ser på många håll i Sverige.

Och vad händer med vår jämlikhet, våra fri- och rättigheter om våra värderingar trängs undan? Annie Lööf talar ogärna om svenska värderingar utan uppehåller sig helst vid det hon kallar för ”universella värderingar”, de som gäller över tid, över rum och över nationsgränser.  Det vill säga, samma gränslöshet som hennes politik vurmar för.

Utan svenska värderingar hade vi inte haft någon nationalstat eller ett välfärdssamhälle. För Annie Lööf är det tydligen bättre att vi som land visar att tror på “universella värderingar”.  Detta lurar människor att tro att det inte finns några specifika svenska värden och då undrar jag vad exakt det är invandrare ska integreras i?

Svenska värderingar skapar trygghet och ger en fast grund att stå på. De pekar också ut de konflikter som uppstår mellan grundmurade svenska föreställningar om jämställdhet och motsvarande dem i Mellanöstern, vilket är helt avgörande för att vi ska kunna bromsa en utveckling som hotar våra fri- och rättigheter. De fungerar alltså som en garant för att upprätthålla just jämställdheten i Sverige.

Frågan om värderingar är inte enkel. Jag förstår Annie Lööfs svårighet i att få rätsida på detta, men som ledande politiker måste hon lämna sin naivitet därhän. Det är inget problem att vara naiv så länge det inte skadar andra, det är dock betydligt allvarligare när naiviteten blir en förödande egenskap som skördar offer i ett tidigare väl fungerande land.

Svenska värderingar är unika. De är inte universella. Att kunna dra en gräns mellan vad som är en ens egna naiva uppfattning om värderingar och det som inte borde vara tillåtet och som måste regleras, är i vårt splittrade samhälle helt avgörande.

Problemet med Annie Lööfs resonemang om ”universella värderingar” är att dessa kräver en exkludering av det svenska. Det är väl därför hon har så svårt för att stå upp för våra svenska värderingar. Oavsett vad som må röra sig i huvudet på Annie Lööf, så börjar verkligheten komma farligt nära hennes visioner. Innebörden blir att uppfattningar om universella värderingar tillsist helt kommer åsidosätta det svenska.

Det är fullständigt barockt. Anledningen varför jag anser det är mycket enkel att förstå. Varje samhälle är för sin utveckling helt beroende av att kunna enas om just det samhällets uppsättning av grundläggande värderingar. De demokratiskt valda politikernas uppgift är att säkerställa att dessa grundläggande värderingar samhället bygger sin identitet på, värnas. Värderingar som också står i samklang med de lagar som stiftats. Vi har exempelvis inte sharialagar i Sverige av en anledning; De krockar med våra grundläggande värderingar om jämlikhet och med våra fri- och rättigheter. De är odemokratiska och förlegade och gör skillnad på kvinnor och män i sådan utsträckning att de är direkt samhällsfarliga.

Att Annie Lööf talar om universella värderingar är dock inte så konstigt. Det stämmer väl överens med Lööfs vision om det gränslösa samhället. Men att hon kan vädra sådana tankegångar utan att det renderar större uppmärksamhet beror på att det finns en stor osäkerhet i det svenska samhället inför de förändringar som följer av massinvandringen och av att Sverige blir allt mindre homogent. Sverige präglas idag av en osund ängslighet där demokrati och sunt förnuft är det första som får stryka på foten till förmån för skadliga ideologier som i slutänden leder till förtryck och diktatur.

Det i särklass mest oroväckande inslaget i Annie Lööfs synsätt och identitetspolitik är hon tar sig rätten att tro det hon säger är det som bör vara norm- och tongivande.

Om man säger sig vara emot sharia samtidigt som sharia gör sig allt mer gällande på allt fler områden i det svenska samhället, kan man inte samtidigt prata om universella värderingar. Tvärtom måste de grundläggande värderingarna värnas än mer. För en folkvald partiledare borde detta vara ställt bortom varje tvivel. Annie Lööf ger därför prov på inkompetens i sitt uppdrag som partiledare, men kanske främst för en farlig nonchalans inför våra fri- och rättigheter och för vår jämställdhet. Hennes naivitet riskerar få omfattande negativa konsekvenser för samhällsutvecklingen.

Vårt samhälle och vårt sätt att leva i frihet och jämlikhet kräver att vi har en gemensam uppsättning värderingar som vi vågar stå upp för och försvara till varje pris, oavsett vilket lobbyarbete som drivs av grupper som vill något annat än den liberala demokrati vi vant oss vid. Våra svenska värderingar är de som svarar upp mot och skyddar de värden som tillåter oss att vara fria, jämlika och trygga. Vårt samhälle kräver att individer med medeltida värderingar accepterar att de svenska värderingarna har företräde. Och Annie Lööf borde vara tydlig med detta. Istället går hon totalitära krafters ärenden.

MADELEINE LILJA RÖNNQUIST

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer