Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Annie Lööf har glömt att all makt utgår från folket

av | 4 maj, 2018 | Debatt

Lästid: 4 minuter

Den svenska debatten rör sig mellan svartvita poler. Vulgariseringen är ett faktum och makten gömmer sig bakom billiga metoder för att skrämma dem som vågar kritiserar det politiska vansinnet. En av dem som inte klarar av att hantera nyttiga mothugg och ifrågasättanden är Centerpartiets ledare Annie Lööf. Tillsammans med vapenriddaren i Miljöpartiet, Gustaf Fridolin, kallar hon kritik för hat och manar till ”god ton”, utan att själv föregå med gott exempel. Istället beter sig Annie Lööf omoget och fegt. Medborgare pekas ut som hatare och blockeras på sociala medier. I slutänden är detta inget annat än förakt för dem som en gång gett Lööf den position hon har – nämligen Centerpartiets väljare. Frågan är vad Torbjörn Fälldin, före detta Centerledare, skulle ha tyckt om denna världsfrånvända elitism? All makt utgår från folket. Det tycks Annie Lööf ha glömt.

Det började med att jag la upp en karikatyr av Annie Lööf i slöja och kallade henne Sharia-Annie. Man kan tycka vad man vill om tilltaget, men Centerpartiet har problem genom att ha låtit sig infiltreras av islamister, vilket den uppmärksammade shariadomen i Solna tingsrätt visade. Mörkertalet är troligen större, då Solnadomen är hittills den enda som kommit fram i media. Centerkvinnor har tidigare också visat total mesighet när det gäller förtryckande slöjor på flickor. Jag står fast vid att detta strider mot demokrati och alla människors lika värde.Så länge Centerpartiet inte städar ut dessa unkna åsikter kommer jag fortsätta associera till förtryck.

Annie Lööf och Centerpartiet har valt att stötta förslaget som kallas ”afghan-amnesti” och som innebär att man låter 9000 afghanska män med oklar identitet och ålder plugga på svenska gymnasier ihop med riktiga tonåringar. Detta har mött kraftfull kritik. En av dem som skrivit är debattören Bianca Muratagic. Hennes Annie Lööf-kritiska inlägg plockades dock bort från Facebook med motiveringen att det stred mot Facebooks communityregler. Krönikan har även publicerats här på Katerina Magasin. I går blev det så känt att ännu en kritisk röst blockerats av Annie Lööf. Tvåbarnsmamman Jenni Fors blev blockerad av Annie Lööf på Instagram, vilket hon berättar om i tidningen Nyheter Idag.  Tvåbarnsmamman skrev en kritisk kommentar på Annie Lööfs privata Instagramkonto. En timme senare hade hon blockerats.

– Jag blev väldigt överraskad över att en partiledare gör så här. Man kan ju undra vilka tankar en sådan person har om åsiktsfrihet, säger Jenni Fors till Nyheter Idag.

Det är oroväckande när högt uppsatta politiker förfar så lättvindigt med åsiktsfriheten. Det är märkligt när man ger prov på så omogen inställning till de väljare man hoppas ska rösta på en i nästkommande val. Arrogansen är iögonfallande. Med rätta ställer sig nu folk frågan: Får man inte kritisera Centerpartiets politik i detta land?

Så här skriver till exempel psykologen och skribenten Marianne Edin på Facebook, med anledning av att Bianca Muratagics flaggats som ”hat”:

Varför kallas en mental aktivitet och saklig kritik för ”hat”? Det är verkligen att röra ihop begreppen. Att blanda ihop känsla och tanke. Det är två helt skilda processer, att tänka och att känna. De som blandar ihop saklig kritik av makthavare med ”hat” saknar såväl mental/kognitiv som emotionell differentieringsförmåga. Det tyder på stora brister i psykologisk mognad. De som inte kan skilja mellan känslan ”hat” och och analytisk tankeverksamhet har fastnat i en tidig utvecklingsfas och inte utvecklat den grad av mognad som krävs för vuxna och omdömesgilla bedömningar och beslut.
Min facebookvän Bianca Muratagic kritiserar det beslut som Annie Lööf fattat, en mental tankeakt baserad på de konsekvenser som Annie Lööfs beslut medför för många fler människor än bara de personer som själva beslutet berör. Inlägget tas bort för att det påstås innehålla ”hat”. Jag ser kritik av makthavares politik. Var finns det påstådda ”hatet”? Jag ser det inte. Bianca Muratagic agerar inte på grund av ”hat”. Hon tänker, analyserar och agerar på grundval av de slutsatser hon kommit fram till. Det är ett moget sätt att agera och har ingenting med ”hat” att göra. De som inte förstår det har fastnat i sina egna känslor och projiceringar. Och de har ingenting med Bianca Muratagic att göra.”

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer