Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Ann Linde har skämt ut Sverige i hela världen – och skadat Sverigebilden rejält

av | 20 jun, 2020 | Coronakrisen

Lästid: 5 minuter

”En skada som inte kommer att gå att reparera”. ”Omvärlden skrattar åt oss”. ”Sverige framstår mer och mer som en pajasnation som styrs av obildade clowner”. ”Fiasko”. ”Linde gör bort Sverige.” Det har varit midsommar och kanske hoppades regeringen att folket skulle vara så dästa av sill, jordgubbstårta och alkohol att de inte skulle uppmärksamma det som måste vara decenniets, kanske århundradets pinsammaste svenska politiska utspel på internationell nivå. Inte ens Margot ”Antisemiten” Wallströms stammande om utomrättsliga avrättningar i Israel kan mäta sig med detta, och Ylva Johanssons lögner i BBC om den svenska våldtäktsstatistiken 2017 kommer långt ner på listan. Att tvinga sig själv titta på hela intervjun i DW:s program Conflict Zone, som nu blivit viralt, är en traumatiserande plåga. Linde är okunnig, arrogant, verkar frånvarande och framför allt på så usel engelska att ett förskolebarn troligen hade kunnat uttryckt sig bättre. Många skriver nu till mig att de skäms över Sverige, att de skäms över att de är svenskar, att de framför allt skäms över att vårt land kunnat sätta en så inkompetent person på den viktiga posten som utrikesminister. Ja, det är i sanningens namn ett praktfiasko.

Sveriges utrikesminister Ann Linde har den senaste tiden gått hårt ut med att Sverigebilden utomlands måste nyanseras, särkilt nu med anledning av Coronapandemin, då Sverige allt oftare framställs som ett skräckexempel i världen med skyhögt antal döda per capita. Sveriges över 5000 covid-döda är fler än övriga Nordens tillsammans. Fredagen den 29 maj höll därför utrikesminister Ann Linde och socialminister Lena Hallengren en särskild digital dragning inför ett stort antal utländska ambassadörer i Sverige, som den socialdemokratiska tidningen Aftnonbladet kunde rapportera den 2 juni. Regeringen tryck på den utländska diplomatkåren för att tvätta Sverigebilden ökar. Temat i den digitala dragningen var Sveriges hantering av coronakrisen. Och budskapet som skulle präntas in var glasklart: att vår strategi inte är så annorlunda som det påstås. ”Sverige delar samma mål som alla andra länder. Vi arbetar med samma utmaningar och använder liknande verktyg som de flesta andra länder”, säger Linde, enligt den transkribering av talet som Aftonbladet kommit över. Orden samma och liknande är markerade i fetstil. Linde avslutade med att vända sig direkt till diplomatkåren: ”Som ambassadörer till Sverige har ni en viktig roll att informera era huvudstäder om situationen här.”

Men det räckte uppenbarligen inte. Kritiken mot Sverige har varit fortsatt hård och Sverigebilden har krackelerat allt mer, trots Löfvenregimens desperata försök att rädda ansiktet. Sista utvägen tycktes varit att Linde i sin roll som landets utrikesminister kände ett tvingande behov att, trots sin horribelt usla engelska, i egen hög person sticka ut näsas internationellt för att VERKLIGEN MARKERA att det minsann INTE är något fel på Sveriges agerande under coronapandemin. Det blev en intervju med en riktig journalist, Sarah Kelly, som till skillnad från svenska statslydiga journalister vågade ifrågasätta Lindes pladder och förvirrade utläggningar. Intervjun har blivit viral och kan ses som en parodi på en kunnig, påläst politiker.

Linde sitter i bästa Kim Jong-Un-stil och försvarar den svenska slappa

”strategi” (eller snarare bristen på strategi) för att hantera COVID-19-pandemin. I intervjun ljuger Linde fritt och hävdar att Sverige aldrig haft problem med att få sjuka människor in på sjukhus och att Sverige har infört rättsligt bindande sociala distansåtgärder.

– Faktiskt har vi lyckats att platta ut kurvan,” säger Linde, trots att kurvan i Sverige ingalunda är utplattad och tots att smittan nu bland annat sprids okontrollerat i till exempel Gällivare. Linde låtsas inte om att juni månads rapport från European Center for Disease Control säger att Sverige ännu INTE har passerat sin topp i smittspridningen. Sverige gick sin egen väg till skillnad från andra europeiska länder som haft mycket hårdare nedstängningar av sina samhällen. Här har vi istället fört det som Linde utmålar som en ”förtroendebaserad” politik, en väldigt otydlig sådan.

Det är riktigt plågsamt att lyssna och titta på Lindes framträdande i Conflict Zone. Man ser hur hon slingrar sig, hur hon tappar målföret (att kunna ljuga obehindrat är inte helt enkelt), hur hon försöker skylla på att döden bland de gamla beror på att många äldreboenden drivs i privat regi… Hon ljuger om dödssiffrorna och försöker få alla andra länder att framstå som mindre vetande. Man får intrycket att Linde inte ens förstår vad Sarah Kelly säger, för bitvis ser Linde ut som en fågelholk och svarar inte på frågan som ställts utan snurrar in sig i patetiska bortföklaringar.

Det hela är helt enkelt en skam. Jag vill citera Löfven, som 2017 hade synpunkter på den Sverigebilden jag gav: ” Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande, sa han då Aftonbladet. Enligt honom finns det en stark tilltro och respekt för den svenska och nordiska modellen.

Om den svenska modellen är Ann Linde, då, kära vänner är vi, som man säger, FUCKED. Vi är nu landet som alla skrattar åt. Ann Linde har skämt ut oss i utlandet för lång tid framöver – kanske för gott.

Se hela den pinsamma intervjun här (obs varning, ha stora skämskuddar till hands.)

 

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer