Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Än en gång är förövarnas känslor viktigare än offret”

av | 12 mar, 2018 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

En kvinna blir grovt våldtagen av en grupp unga män som drogar henne och sedan för bort henne för att utsätta henne för något av det vidrigaste en levande människa kan bli utsatt för, ett trauma som ger livslånga skador i själen, ofta även kroppen. Men i Sverige 2018 hamnar fokus än en gång på förövarnas känslor, oavsett hur många #metoo-kampanjer som varit. Signalen blir att det är där sympatierna ska hamna. Hos männen som våldtagit. Inte hos kvinnan som skadats. Sverige lär dessutom brottslingar att de inte ska behöva ta ansvar för sina handlingar. Det skriver idag Bianca Muratagic på Katerina Magasin.

Varför tar man bort ansvar från gärningsmän när de begår grova brott? Är det på grund av deras ålder, religion och bakgrund? Ska vissa förövare särbehandlas? Om en kvinna våldtas brutalt i tio timmar av ett gäng unga män som först drogar och sedan turas om för att våldta henne – hur kan då polis och socialtjänst göra offer av förövarna och påstå att de inte förstår vad de gör? De förstår mycket väl. De har avsiktligt drogat kvinnan för att kunna förgripa sig på henne en efter en, så hur vågar man påstå att dessa unga förövare inte förstår att detta är ett brott? Hur har man mage att utmåla dessa våldtäktsmän som offer?

Varför tystar skolpersonal flickor som våldtas, trakasseras och förföljs? Varför uppmanas de att inte uttala sig offentligt om dessa män? Har alla dessa #metoo-kampanjer varit förgäves? Eller är de bara ett spel för gallerierna, där kvinnor och flickor fortfarande inte är något värda? Samtidigt lär vårt samhälle brottslingar att de inte behöver ta ansvar för sina handlingar. Att de kommer undan fast de har begått ett fruktansvärt brott. Att de kan manipulera systemet genom att alltid spela offer och vara ”omedvetna” om sina gärningar. Att det inte är deras fel. Att de själva är offer. Sverige befriar dem från moral och ansvar att följa lagen och inte förstöra andras liv. De särbehandlas på ett sätt som gör att de verkliga offer osynliggörs, förnedras och bestraffas i dubbel bemärkelse. Polis, socialtjänst och myndigheter uppmuntrar dem i deras totala avsaknad av moral och brist på empati för de som är riktiga offer!

Om vi är så förstående och toleranta mot våldtäktsmän, ska vi resonera på samma sätt om mordhot, mord, terrordåd, skjutningar, grov misshandel och andra typer av allvarliga brott? Ska man alltid ursäkta, rättfärdiga och relativisera bestialiska och grymma brott med gärningsmännens så kallade traumatiska bakgrund, etnicitet och att de inte är kapabla att förstå saker och ting på grund av sin ringa ålder? Ska vi alltid prioritera och sätta fokus på förövarnas välmående?
Är detta rättvisa? Är detta ett välfungerande rättsystem som skyddar kvinnor? Förstår ni nu varför våldtäkter och våld mot kvinnor ökar? De som ska föreställa auktoriteter sätter inga gränser, istället daltar och sympatiserar man med dem som borde dömmas, lagföras och avtjäna långa straff! Och säg inte nu att hårdare straff inte lönar sig. Menar man att dessa män inte kommer att begå samma brott igen bara för de slipper stränga straff? Vill vi ha ett samhälle där vi lär människor att deras brottsliga gärningar och normbrytande beteende är aldrig deras fel utan andras? Men i Sverige idag lägger man skulden på dem som är riktiga offer. Hela den offentlighet som medverkar till detta borde skämmas. Tack vare detta skapas ett omoraliskt, farligt och otryggt samhälle för kvinnor och barn.

– När barn gör hemska saker, som brottslighet eller andra normbrytande beteenden, så ser vi på socialtjänsten alltid att de också är offer i någon ände, säger Martin Facks på socialtjänsten. De tänker nog inte alltid att det är ett brott på det viset, de ser det som något som de gör eller något som händer”, fyller Camilla Ljungqvist från polisen i.

Att på det här sättet ursäkta grov kriminalitet är djupt problematiskt. Att inte fokusera på offret är ett hån. Det normaliserar sexuella övergrepp, våldtäkter och sexualtortyr och visar att rättssamhället och myndigheter helt gått vilse. Då spelar det ingen roll hur många kända kvinnor än stoltserar med #metoo-upprop. I praktiken blir signalen att en våldtagen kvinna kommer i andra hand. I första hand är det förövarnas känsloliv som är av vikt.

BIANCA MURATAGIC

 Bianca Muratagic arbetar som sångpedagog, konstnärlig ledare, konsertarrangör och sångerska. Hon driver sitt eget företag, musikskolan Sångakademi Bianca i Uppsala.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer