Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Alternativa bokmässan: Fascisterna vann mot yttrandefriheten med 1-0

av | 27 sep, 2018 | Kultur

Lästid: 5 minuter

Ordet fascist slängs vårdslöst hit och dit i den svenska debatten, men sanningen är tyvärr den att de människor som brunmålar mest är också de som främst verkar sakna kännedom om hur yttrandefriheten fungerar, och lider stor brist på respekt för det fria ordet. Med våld som sitt redskap och med en ambition att tysta de röster som inte bräker i underdånig kör och som böjer nacken för den övermakt som dominerar dagens politiska arena, försöker de dominera både kulturlivet samt städernas gemensamma rum för att utöva sitt förtryck. Men det fria ordet går inte att tysta. Historien visar att maktmissbruk och vänsterextrema övergrepp alltid förlorar till slut – även om det dessvärre kan ta lång tid innan så sker.

Sverige är ett samhälle där många av dem som betraktar sig som frihetskämpar saknar demokratiska reflexer. Den välvilliga, mjuka demokratin kidnappas och utnyttjas av grupperingar med våld som sitt verktyg och med förtryck och sabotage av samhället som sitt mål. Och offren är just de som arbetar för ett fritt och rättvist samhälle, fritt från extremism och fundamentalism och med bibehållna västerländska värderingar. Offret är demokratin, det fria ordet, möjligheten att kritisera sådant som är dysfunktionellt och samhällsfientligt.

Bokmässan, älskade gamla bokmässan som en gång yvdes över att ge alla författare en röst. Här var det väl ändå meningen att det fria ordet färdas obehindrat, skönlitterärt såväl som självbiografiskt, i alla slags framställningar. Lenins barnhörna samsades med läckra kokböcker och mainstreamdeckare i stora travar. Jag själv har varit trogen medverkande författare på bokmässan i många år, närmare tjugo faktiskt. Till en början var jag en oansenlig skribent som inte fick särskilt mycket rampljus på mig men efter 2004 då jag kom ut med boken ”Anhörig” på Piratförlaget blev jag allt mer omhuldad och synlig. Åren 2010-2016 kom jag att synas rejält, jag och Martina Haag fick till och med en egen kassa i Piratförlagets monter och vi sålde våra böcker i tusentals. Kassarekord slogs och vi avtackades hjärtligt med kramar och ord. Vi poserade i färgglada klänningar och gjorde värdefull PR för förlaget. Stod i höga klackar från morgon till kväll och mötte våra läsare och pressen. Kämpade och slet. Aldrig fick vi ett enda öre för allt det gratisjobbet (tvärtom ville Piratförlaget till och med att jag skulle betala mitt eget hotellrum för en extra natt) men det var okej, vi sålde båda våra egna och andra författares böcker, och vi tyckte ju det var så roligt? Att stå och leka affär var väl belöning nog? Inte ens när jobbet blev väldigt omfattande och jag bad en bekant hoppa in som resurs ville Piratförlaget kompensera ekonomiskt. Jag minns att jag det sista året, 2016, inte kände mig alls lika entusiastisk som dessförinnan… Att dra på sig ännu en klänning kändes lite mer som en glädjelös plikt. Ni vet, när man blir tagen för givet i ett gammalt äktenskap, när man helt enkelt förväntas stå till tjänst och knappt får ett tack för slitet man lägger ner. Men det är inget att hänga läpp för. Stannar man kvar i ett surnat äktenskap får man skylla sig själv. Jag valde att gå, inte för att jag blev utnyttjad som en apa på cirkus utan för att jag inte kunde med förljugenheten och hyckleriet hos mina förlagsherrar.

Jag fick en förfrågan i somras om jag ville delta i en alternativ bokmässa. Förra året vart det ett jäkla hallå om att tidningen Nya Tider, som hela tiden kallas ”högerextrem” fast den faktiskt är harmlös och enbart system- och migrationskritisk och kallar en spade för en spade och inte alls är någon högerextrem produkt, men ni vet ju hur det är i Sverige, man ska hela tiden smutskasta och brunstämpla allt som inte är Miljöpartiet, skulle ordna en mässa för alla oss som numera utmålas som statens fiende. Jag tänkte, why not. Jag är less på hysterin och beröringsskräcken och på att de som har rötter i kommunism, en vedervärdig mördarideologi, ska anse sig stå över oss andra och ha tolkningsföreträde på hur samhället funkar… Jag är less på den vänstermarinerade kulturvärlden med Dagens Nyheter som sin främsta överstepräst, med uppblåsta figurer som lismar för sådana de valt ut som sina älsklingar. Jo, jag har aldrig gillat den där kultursidan, det gjorde jag inte ens när jag satt i etablissemangets knä, men då pratade jag inte skit om dem offentligt, vi skrattade bara åt dem vänner emellan. Det var svårt att till fullo ta in vilken makt de faktiskt hade och hur mycket de infiltrerar alla de makthavare som håller i pengar och beslut. Förra årets bokmässa tog tydlig politisk ställning enligt Dagens Nyheters värdegrund. Då gick en krona per såld bokmässebiljett på lördagens entréavgifter till censurnätverket #jagärhär, en rörelse som stöds av socialdemokratin och vars syfte är att stoppa fri debatt och förfölja oliktänkande. Dess grundare Mina Dennert förde sig som en drottning inne i mässhallen och avfärdade alla kritiska frågor. Men Nya Tider fick trots gedigna protester från de värdegrundsrättrogna ha en liten monter på Bokmässan 2017. En massa  pyttesmå förlag och okända författare som ingen läser skulle demonstrera och krumbukta sig och bojkotta mässan (ingen märkte deras frånvaro, kan jag berätta). Men i år valde man att böja sig för dessa röster och Nya Tider portades. För kritiska alternativmediers värdegrund är fel. Man beter sig numera likadant i Sverige som i de totalitära länder vars författare man säger sig stötta. Sveriges kulturliv är fegt, det är allmänt känt, fegt och hycklande.

Det har varit ett sjå att hitta någon lokal till Alternativa bokmässan och till slut så skulle man få hålla till i ett tält på Heden. Men extremvänsterns fascistiska hejdukar, de som inte har respekt för åsikter som skiljer sig från deras egna, mobiliserade förstås upp sitt våldskapital och skulle ”motdemonstrera”. Då vek sig Göteborgs stad av rädsla för bråk, med motiveringen att man inte kan garantera säkerheten på platsen och att resurser saknas. Våldsvänstern ges utrymme, medan några stillsamma författare får nej. Jag kan bara lite sorgset konstatera att fascisterna vann detta slag om yttrandefrihet. Det fria ordet försvann. Tydligen ska nackskottsvänstern också ha en ”segerfest” för att fira sina framgångar. Jag kan inte annat än att gratulera dessa individer (är de ens läskunniga?) till ännu ett steg närmare totalitarism. På ett sätt är det bra. Det skeva synliggörs, det absurda i Sverige blir allt tydligare. 1-0 står det nu, fascism mot yttrandefrihet. Men kan människor verkligen tystas? Vi får väl se.

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer