Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Alla minns REVA, det var ju inte direkt populärt”

av | 11 aug, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 4 minuter

Föråldrade lagar, överfulla förvar. Så kan läget enkelt sammanfattas och detta är förklaringen till att ensamkommande afghaners manifestation kan fortsätta utan vare sig kontroller av dem som vistas i Sverige illegalt eller några konsekvenser för de inblandade. Jag har pratat med en uppgiven polis som ger ett dystert facit.

Jag stannade upp vid Mynttorget några timmar innan de ensamkommande männen och ungdomarna gick vidare för att manifestera i onsdags. Noterade grupper av äldre tonåringar som såg ut att vara på kämparhumör, unga män som stod och rökte och pratade sinsemellan på egna språk. Stod bredvid några av dem och hörde hur en talade snabbt och mycket. Det var svårt att avgöra om han var glad, arg eller bara vanlig, eftersom vi alla har olika temperament. Jag tog mig till Mynttorget eftersom jag ville se med egna ögon, jag ville inte bara vara hänvisad till vad media rapporterar. Nu hade jag bilen parkerad illa så jag var tvungen att ge mig av, så det vart bara en kort observation. Att läsa vissa skildringar av manifestationen i viss media har ju känts som rena farsen. Svenska Dagbladet är nog en av de värre aktörerna, löpsedeln om ”barnen” kommer troligen gå till historien och kommer förmodligen användas som exempel på propaganda och sanktionerad officiell lögn i framtidens mediastudier och historielektioner. (Bilden är från Medborgarplatsen dit manifestationen flyttade på onsdagseftermiddagen).

Jag har sett att många på sociala medier ifrågasatt ”demonstrationen” eller ”strejken”. Det är ju mer av en manifestation där de asylsökande ungdomarna och männen kräver att få stanna i Sverige, trots att många av dem kommer från Iran och inte har asylskäl (enligt rapporteringen har en intervjuad fått avslag tre gånger). Jag har även sett att folk undrar varför polisen inte gör inre gränskontroller och tar dem som är i Sverige illegalt i förvar för utvisning. Därför frågade jag en av mina poliskällor på Twitter om detta. Denna person arbetar idag som polis och vill absolut inte uttala sig i media med namn och ansikte. Men anonymt vittnar denna polis om uppgivenheten, ilskan och maktlösheten över hur bakbunden polisen är i frågan om bland annat denna manifestation samt arbetet med kriminella gatugäng. Jag kommer troligen att göra en längre intervju med denna poliskälla, men återger här några brottsstycken av våra twitterchattar om just ensamkommandes manifestation.

Jag frågar varför deras identitet ej kontrolleras. Svar:

Det är alltså delvis på grund av att det inte skulle finnas någon plats där man kan förvara illegala immigranter, om dessa tas i förvar vid manifestationen. Och att det råder polisbrist, så att resurser ej finns att kontrollera.

Polisen fortsätter sin redogörelse:

Så, även om majoriteten av dem som är på Medborgarplatsen nu illegalt, finns vare sig resurser att kontrollera dem eller ta dem i förvar på grund av platsbrist.

Polisen stavade fel, det ska stå ”inre utlänningskontroll”, men du förstår ju vad som menas.

Så, polisen är lika uppgiven som vi andra som anser hela hanteringen av de ensamkommande vara tokigt. Men bortsett från att polisen själv är frustrerad över att inte kunna göra sitt jobb, blir de också ifrågasatta av allmänheten. Jag kan förstå att många säger upp sig.

Och slutligen… vi kom att skriva om varför det ser ut så. Enkelt sammanfattat av ”min” polis:

Lagarna är föråldrade. Maktskiktet är handlingsförlamat. Politikerna pratar om att ”titta på” problemen och ”tillsätta utredningar” fast alla vet exakt vad problemen handlar om. Vi lever i de lättkränktas land. Kan det bli annat än pannkaka? Jämför än en gång med en familj utan föräldrar, där barnen blir allt mer gränslösa. Snart river de hela huset. Klockan är kvart över 12.

********

 

Jag efterlyser just nu särskilt poliser och vårdpersonal för intervjuer. Även personer i chefspositioner. Anonymitet garanteras.

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer