Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Alla män kan inte göras kollektivt ansvariga när en kvinna misshandlas”

av | 26 mar, 2019 | Mansrollen

Lästid: 4 minuter

I kölvattnet av dokumentären om Josefin Nilsson har det följt en kraftig reaktion från kändiskollegor, skribenter med flera. Ja, Nilssons öde är fruktansvärt. Det trauma som följer efter en destruktiv relation är förödande och svårt att ta sig ur. Det jag vänder mig emot är att man pratar om män som generellt ansvarig grupp, när en individ misshandlas av en annan. Resonemanget om patriarkat och maskulinitetsnorm är ett osunt generaliserande av kön, skriver idag debattören Paulina Wennerlund.

Den här problematiken är inte diskuterad och löst i en handvändning. Det finns dessutom många orsaker till att kvinnor blir utsatta för våld av vissa män. I vissa fall handlar det om kultur, religion, heder (!) och så vidare. I andra fall om psykiska personlighetsstörningar som till exempel psykopati eller inlärt beteende som sociopati. Ibland om om missanpassning, dålig impulskontroll och ett behov att vara den som styr, kontrollerar istället för tvärtom och andra fall om trauman som barn som gör att man måste vara i den ände av vågen som bestämmer och inte i den ände som hunsas. Men alla som fått stryk som barn blir inte kvinnomisshandlare liksom alla som kommer från mansdominerande kulturer inte slår sina fruar. Med andra ord så är företeelsen individbaserad, samt kan i en del fall stödjas av miljö och kultur. Mönstret brukar dock vara detsamma och är så uppbyggt att kvinnans livsrum krymps och hjärntvätten är ett faktum vilket gör henne oförmögen att kunna bryta sig loss. Hon blir också så manipulerad att hon inte ser att hon måste bryta sig loss. Ofta blir hon också hotad, så hon inte vågar mer än göra det som är accepterat och lever samtidigt under en psykisk terror som får henne att tro att situationen är hennes fel. Mycket komplicerat.

Det jag reagerar på är att det nu väcks en massa reaktioner, bojkotter, upprop, hashtags i enskilda fall. Bra, visst, att det uppmärksammas, särskilt på arbetsplatser som kanske har en mer förlåtande inställning till att vissa män har ett sätt och ett språk som är nedvärderande. Men… jag har tagit emot kvinnor som flytt med ett barn under vardera armen ur ett hus på landsbygden där karln jagat dem med sitt jaktgevär en fredagskväll. Den ideella kvinnojouren får hämta mitt i natten och låna ut pengar till blöjor och mat. Kvitton sparas och när de lämnas till socialtjänsten på måndagen så tycker de att hon ska fråga sin man om pengar. Var var uppropen då? Kvinnojourer har i många år försökt belysa detta men har ofta ansetts som en konstig grupp förgrämda kvinnor som hatar män. Och – de jobbar ideellt.

Okunskapen om ämnet kvinnomisshandel i relationer enormt. ”De vet ju var handtaget sitter på dörren?”. ”Varför stannar hon kvar?” Vanliga frågor i sammanhanget. Om hon nu är så hemsk att hon förtjänar stryk–- varför stannar han?

Man kan inte generalisera och säga att kvinnomisshandel bara är ett mansproblem. Inte om vi ska inkludera alla kulturer och den situation som råder i vårt land just nu. I så fall borde vi bojkotta de religioner och kulturer som förtrycker kvinnans röst och rätt att vara fri i samhället. Ska det råda någon konsekvens i att stå upp för utsatta kvinnor så behövs en rejäl vårstädning. Män har historiskt krigat för att vi ska ha frihet, män har slagit vakt om sina familjer och män är de som först får gå in i obehagliga situationer och ta hårda tunga jobb. Inte alla män, men många. Jag har varit på alla sidor om olika män. Både under kontrollen och knytnäven och i beskyddet, i total jämlikhet och i överlägsenhet. De män jag träffat som INTE skulle komma i närheten av att vilja kontrollera en kvinna eller nedvärdera henne just för att hon är kvinna – så kallat sexualiserat våld – känner bara avsky när de sveps med i den här ogenomtänkta känslostyrda generaliseringen. De känner inte igen det här för fem öre och fattar inte ens hur det är möjligt att någon kan göra så mot en kvinna eller mot någon alls för den delen. För att få med alla på tåget krävs information istället för kollektiv skuld. Det är inte lätt att få bukt med det här. Det är förbannat svårt. Jag vet en sak, det löses inte genom att säga att våldet mot kvinnor är ett mansproblem.

PAULINA WENNERLUND

Paulina Wennerlund är frilansande skribent och ridinstruktör. Hon bor i Avesta i Dalarna.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer